Foto: Capri23auto / Pixabay
Foto: Capri23auto / Pixabay

‘De competitie stilleggen als er geen publiek welkom is’

Actueel 829 keer gelezen

Tot 4 december is er geen publiek welkom bij voetbalwedstrijden. Het aantal besmettingen neemt razendsnel toe. Helaas is de overheid genoodzaakt om wederom heftige maatregelen in te stellen. De samenleving wordt weer hard geraakt en ook het amateurvoetbal.

‘Alle amateurs, senioren en jeugdspelers, kunnen dus blijven voetballen, dit verandert niet. Dat is belangrijk want sporten heeft een positieve invloed op de gezondheid en weerstand’, zo laat de KNVB weten. ‘Publiek is helaas dus niet meer welkom. Hierbij geldt een uitzondering voor alle personen die functioneel noodzakelijk zijn voor de wedstrijden, zoals scheidsrechters, trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, vrijwilligers en strikt noodzakelijke rij-ouders’.

Vaste zitplaatsen
In de kantine is een CTB, een coronabewijs, voor alle personen van 18 jaar en ouder verplicht. Ook zijn vaste zitplaatsen verplicht in de kantine. Het afhalen van eten/drinken bij een afhaalpunt (binnen) mag zonder CTB, een coronabewijs, maar met mondkapje. De kantine moet uiterlijk om 20.00 uur sluiten. Deze regels blijven voorlopig tot 4 december 2021 van kracht.
Het Outbreak Management Team (OMT) was overigens tegen het verbod op publiek bij sportwedstrijden, maar het kabinet was verdeeld en uiteindelijk is het advies in de wind geslagen.

Stil langs de kant
Eersteklasser Nootdorp, de nummer drie van de eerste klasse B, moest het zaterdag zonder steun van het publiek doen op eigen veld tegen Monnickendam. Een week later blijft het ook stil langs de kant op sportpark Adegeest, als Voorschoten’97 de rol van gastheer heeft. Afhankelijk van de persconferentie van vrijdag 3 december kan de aanhang wel weer present zijn bij het thuisduel tegen SV Honselersdijk.

Onzeker
Een onderbreking van een paar weken is nog te overzien, maar het is nog hoogst onzeker of het inderdaad bij drie weken blijft. De ervaring leert dat het kabinet de eerder afgekondigde lockdowns steeds verlengde en dus zien veel clubs de bui al hangen.
,,Het heeft absoluut mijn voorkeur om de competitie stil te leggen als er geen publiek welkom is’’, zegt trainer Dennis van den Steen van DSVP. ,,We hebben die ervaring de afgelopen seizoenen al een keer opgedaan en ik vind het echt meer dan verschrikkelijk. Het maakt mij ook helemaal niet uit wanneer de wedstrijden dan weer moeten worden ingehaald. De winterstop laten vervallen, of het seizoen verlengen, het is mij om het even. Het is zonde dat bijna niemand getuige kan zijn van onze beoogde stunt tegen FC Skilzz.’’

Winterstop doortrekken
Collega Wesley Epskamp van RKDEO vindt het prima dat er nu wordt verder gespeeld zonder publiek, omdat de beoogde periode niet al te lang is. ,,Gaat het langer duren, dan is het goed om de winterstop door te trekken en dan het seizoen langer te laten duren om met publiek te kunnen afronden.’’

Marco Jalink, trainer van SV Nootdorp: ,,Betaald Voetbal zonder publiek vind ik helemaal niets. Voor amateurs is dat weer anders. Met 100 supporters langs de kant ben je er vaak al. Clubs zullen het gemis aan inkomsten noemen, maar als er door nu stil te leggen straks midweeks moet worden gespeeld, zie je ook geen publiek. De speelkalender zit ook al aardig vol.’’ 

Uit de krant

Uit de krant