Logo telstar-online.nl

Cultuurhuis CulturA & Zo moet huiskamer van Nootdorp worden

  •   keer gelezen   Actueel

Nootdorp - Stichting Bibliotheek Oostland heeft een subsidieaanvraag ingediend voor het overnemen van de exploitatie en programmering van CulturA per medio 2019. Het plan kondigt een grote verandering aan bij het theater in de Dorpsstraat. Het moet een 'huiskamer van het dorp' worden met vier functies: sociaal culturele activiteiten, theater/podium, horeca en bibliotheek. Het college van B&W heeft ingestemd met het plan. De raad buigt zich in januari over de stukken.

Het plan van Bibliotheek Oostland is in samenwerking met netwerkorganisaties SWOP en STJJMH tot stand gekomen. Ook zij zullen een plek in het nieuwe cultuurhuis krijgen. Net als de bibliotheek in Nootdorp, die het huidige onderkomen op de Markt zal verlaten. In buurgemeente Lansingerland is een gelijksoortig initiatief, 't Web in Bleiswijk, eveneens geëxploiteerd door Bibliotheek Oostland, een doorslaand succes.

"Het plan is ambitieus, echter op basis van ervaringen en de samenwerking met de bibliotheek is er vertrouwen", valt te lezen in de aanbiedingsnota. De investering die de gemeente moet doen, is fors. Zo willen ze voor de exploitatie en de programmering van het cultuurhuis vanaf 2020 140.000 euro per jaar beschikbaar stellen. Ook de startkosten zijn aanzienlijk; de kosten die gemaakt worden voor verbouwingen aan het pand bedragen 200.000 euro. De opknapbeurt van het theater zelf kost 260.000 euro. Het college wil Stichting CulturA & Zo hiervoor een lening verstrekken, met een looptijd van vijftien jaar, waarvan de eerste vijf jaar rentevrij.

"We zijn blij dat het nu kan", aldus burgemeester Ravestein over de investering. "Tevens past het plan helemaal in onze ambities voor deze bestuursperiode: een impuls geven aan het cultuurbeleid." Ook wethouder Hennevanger doet nog een duit in het zakje: "In Nootdorp zijn alle voorzieningen erg fragmentarisch. Door alles straks op een plek aan te bieden investeren we in de kwaliteit van onze dienstverlening. En dat zal ons indirect waarschijnlijk geen windeieren leggen."

Meer berichten