Tim Konijnenburg, Ivo de Kort, Jan Struijk en Will Klonen bij de nieuwe hybride betonpomp.
Tim Konijnenburg, Ivo de Kort, Jan Struijk en Will Klonen bij de nieuwe hybride betonpomp.

ZHBC neemt in Pijnacker eerste hybride betonpomp in gebruik

Actueel 1.905 keer gelezen

Ze wisten niet wat ze meemaakten, de mannen van het Pijnackers betonpompbedrijf ZHBC dat sinds 1967 door heel Nederland, België en Duitsland actief is met het verpompen, storten en afwerken van betonwerken. Bruggen, viaducten, tunnels, funderingen; voor van alles is de ZHBC beschikbaar. Met veel kennis en ervaring! En met veel modern materieel.

Ze wisten niet wat ze meemaakten, vorige week woensdagmorgen 21 februari, op de bouwplaats van het toekomstige woonwijkje Wijck in hun eigen vestigingsdorp Pijnacker. Daar werd de eerste hybride betonpomp in werking gesteld. Hybride wil zeggen: een combinatie van diesel en elektriciteit.

De mannen van de ZHBC ‘hoorden’ voor het eerst een elektrisch aangedreven betonpomp. Of beter gezegd: ze hoorden hem niet. Geruisloos pompen met een giek van zevenenveertig meter die nauwelijks beweegt omdat de elektrische motor bijna trillingvrij is. De heren keken nog even in de verte of er wel beton uit kwam. Wel degelijk!

Directeur Ivo de Kort, sinds 1987 werkzaam bij ZHBC en sinds 1992 directeur van het bedrijf, had de Telstar/Eendracht uitgenodigd op de bouwplaats om bij de primeur aanwezig te zijn. Ook commercieel directeur Tim Konijnenburg en uitvoerder Will Klonen waren aanwezig, evenals een trotse betonpompmachinist Manodj Laloe. Ivo de Kort vertelt dat ZHBC, hun dertien mobiele betonpompen overal en nergens aan het werk heeft, bewust heeft geïnvesteerd in een hybride betonpomp.

Ook al is het nog niet helemaal duidelijk of en hoe ‘the return of investment’ tot stand zal komen. Met andere woorden: hoe de meerprijs terugverdiend zal worden. Een traditionele betonpomp van Putzmeister met een gewicht van 40 ton en een capaciteit van 120 kuub beton per uur kost ongeveer 550.000 euro en deze hybride pomp bijna 700.000 euro. Anderhalve ton meer dus.

“En toch hebben we heel bewust deze investering gedaan. We willen graag voorop gaan in verduurzaming en vergroening. Zo hebben wij ook elektrische afwerkmachines. En laten zien dat we als bedrijf verder kijken dan alleen het geld, het zogenaamde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Natuurlijk hopen we dat opdrachtgevers nu nog vaker voor ZHBC zullen kiezen.”

Ivo de Kort vindt het prachtig dat de primeur in Pijnacker zelf plaatsvindt, bij een project van een klant waar ZHBC heel duurzaam mee samenwerkt. Namelijk Dura Vermeer dat tussen Tolhek en Keijzershof de woonwijk Wijck realiseert.

Onlangs gaf bouwminister Hugo de Jonge het startsein en nu neemt ZHBC er een hybride betonpomp in gebruik. Hoofduitvoerder Jan Struijk van Dura Vermeer komt deze morgen ook even een kijkje nemen bij de nieuwe pomp. Een praatje hoeft niet met stemverheffing bij deze stille pomp! Onze nieuwe aanwinst past prima bij deze goed georganiseerde en opgeruimde bouwplaats.

De primeur is dus bij een woningenproject terwijl ZHBC doorgaans niet zo heel veel doet in woningbouw. Het bedrijf dat 29 ervaren en trouwe medewerkers telt, is vooral thuis in het meer specialistische werk, waarbij ZHBC het hele pakket voor zijn rekening neemt: pompen, storten en afwerken. Plus ook de verantwoordelijkheid en de aansprakelijkheid voor de kwaliteit van het werk.

Als voorbeeld noemt Ivo de Kort de Blankenburgtunnel en De Groene Boog. “De opdrachtgever gaat er wel van uit dat die tunnel niet gaat lekken, zodra de auto’s er doorheen gaan rijden. En dus moet het betonwerk zeker bij dit soort projecten tot in de perfectie worden uitgevoerd. Door partijen met kennis en ervaring en met de bereidheid om het risico te dragen.” Nog even terug naar de hybride betonpomp. Het is een combinatie van diesel en elektrisch waarbij natuurlijk zo vaak mogelijk voor elektrisch gekozen zal worden. Bij het vervoer over de weg wordt diesel gebruikt, vanwege het totale gewicht van 40 ton ofwel 40.000 kilo.

Op locatie kan de betonpomp elektrisch worden aangedreven met een vermogen dat kan variëren van 63 tot 125 ampère. De benodigde hoeveelheid ampère heeft te maken met de benodigde pompcapaciteit. Bij een fundering voor woningen is dat 40 tot 45 kuub per uur maar bij grotere projecten kan dat oplopen tot 120 m3 beton per uur. Behalve het reduceren van de uitstoot wordt ook nog eens het geluidsniveau gehalveerd tijdens het verpompen hetgeen zeer belangrijk is in een woonwijk. 

De primeur was op de bouwplaats van het woonwijkje Wijck.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant