Logo telstar-online.nl
Jolanda en Ton de Vreede zijn tegen het plan om tussen het fietspad en de weg een haag te maken. Ze hebben een lint gespannen om aan te geven hoe hoog die haag zou kunnen worden.
Jolanda en Ton de Vreede zijn tegen het plan om tussen het fietspad en de weg een haag te maken. Ze hebben een lint gespannen om aan te geven hoe hoog die haag zou kunnen worden.
Blunder Delftsestraatweg

Bewoners trokken al maanden aan de bel

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Er is een grote fout gemaakt bij de vernieuwing van de Delftsestraatweg tussen de rotonde met de hond en de vaas en de rotonde Komkommerweg. De weg is versmald van 6,50 meter naar 5,50 meter en nu kunnen bussen elkaar niet meer passeren. Ook vrachtwagens en landbouwverkeer raken in de knoop.

De gemeente gaat nu het plan voor het gedeelte tussen de rotonde en de S-bocht in Delfgauw herzien en denkt na over het aanpassen van het al vernieuwde deel. Uitvoerende mensen zouden hebben gezegd dat de weg er weer helemaal uit moet. Kortom: de hele klus moet opnieuw.

De gemeente zegt in een reactie dat dit meevalt en dat de weg vrij eenvoudig te verbreden is. In de week van 24 augustus gaat dat gebeuren, aldus de gemeente in antwoord op vragen van de Telstar/Eendracht. Onderaan dit verhaal de volledige reactie van de gemeente. Daaruit blijkt dat de weg breder wordt maar niet zo breed als de oorspronkelijke weg.

Tip
Onze redactie werd getipt over de ‘te smal gerenoveerde weg’ door vader Ton en dochter Jolanda de Vreede aan de Delftsestraatweg. Zij wonen aan het deel dat nog gerenoveerd moet worden. Ze zijn al maanden in contact met de gemeente over de plannen.

Ton de Vreede: “Ik ben bijna 67 jaar en woon hier al mijn hele leven. 52 jaar geleden moest mijn vader Gerard 2,5 meter grond aan de gemeente verkopen om de weg te verbreden. Dat was in 1968. Dat was echt nodig omdat ze elkaar de vaart in reden of aan de andere kant het fietspad op. De weg is toen 6,5 meter breed geworden en nu hebben ze hem teruggebracht tot 5,50 meter. Het fietspad is wat verbreed en er is tussen de weg en het fietspad een strook gekomen voor haagbeplanting. Of er straks nog plek is voor die haag betwijfel ik, zeker als ze het fietspad wat breder willen maken dan het was.”

Tegen een haag
Jolanda en Ton de Vreede zijn fel tegenstander van een haag, omdat die hun uitzicht belemmert zodra ze hun omhoog lopende afrit over het fietspad heen willen verlaten. “Vroeger was er een haag en wij waren blij toen die haag weg was. Het was echt link door het slechte zicht. Mijn vader heeft destijds ook een keer een brommer op de motorkap van zijn auto gehad. Gelukkig liep dat goed af.” Ton de Vreede vindt het onbegrijpelijk dat de Delftsestraatweg versmald wordt. Hij vermoedt dat het de bedoeling is dat er zachter gereden wordt en dat de weg veiliger worden. Zachter rijden, daar gelooft hij niet in en hij weet zeker dat het nu onveiliger is.

Meedenkvermogen
Vader en dochter De Vreede zijn overigens heel slecht te spreken over het luister- en meedenkvermogen van de gemeente-ambtenaren. Eindelijk is er nu een die reageert en goed meedenkt, maar lange tijd viel dat zwaar tegen, zeggen ze.

“Waarom betrekken ze de aanwonenden er niet meer bij en zijn ze zo eigenwijs? Wij wonen hier al ons hele leven en weten precies hoe het aan toe gaat. Maak meer gebruik van die kennis”, verzucht Ton de Vreede die een hele mailwisseling met de gemeente kan laten zien.

De gemeente heeft een jaar geleden een informatiebijeenkomst gehouden maar zou vergeten zijn de resultaten daarvan naar de bewoners terug te koppelen.

Nog even over de hagen. Om aan te geven waar de hagen komen en hoe hoog ze kunnen worden, heeft Ton de Vreede een roodwit lint gespannen. Een ambtenaar van de gemeente heeft aangegeven dat de haag zodanig gesnoeid zal worden dat automobilisten bij het verlaten van hun erf genoeg zicht hebben. Vader en dochter De Vreede betwijfelen dat, gezien de onderhoudsfrequentie tot nu toe.

Tweede deel
Het was de bedoeling om half augustus te beginnen met het tweede deel: het wegdeel tussen de rotonde Komkommerweg en de S-bocht bij Kerklaan Delfgauw die helemaal wordt aangepast. Het is niet te geloven dat ‘de fout’ in het al gerenoveerde deel van de weg pas is gezien of opgemerkt toen de klus al klaar was. Naar verluidt trok de busonderneming aan de bel en ook landbouwers vonden het zo op het een oog een smalle bedoening.

Het ziet er allemaal schitterend uit en het asfalt zoeft heerlijk. Ook het fietspad rijdt lekker. De weg is alleen te smal zodat de bussen tussen Delfgauw en Pijnacker nu veelal al de nieuwe Komkommerweg nemen. Het is niet bekend hoe veel geld de aanpassing gaat kosten. De aanliggende of naburige bedrijven zoals Intratuin, Quartel Modelbouw, Autobedrijf Harteveld, Van den Berg Machines zijn dan opnieuw een tijdje minder goed of niet bereikbaar.

Reactie gemeente
We hebben bovenstaand verhaal voorgelegd aan de gemeente en een aantal vragen gesteld. De gemeente wilde eerst de gemeenteraad informeren en kwam eind maandagmiddag met de volgende reactie: “De Delftsestraatweg was voorheen een doorgaande provinciale weg. Tegenwoordig heeft de N470 deze functie overgenomen. De weg is nu een gemeentelijke hoofdweg met uitritten voor woningen en bedrijven. Bij het ontwerp voor de herinrichting van de Delftsestraatweg heeft de gemeente besloten de weg te versmallen, zodat de weg veiliger wordt. Een smallere weg haalt de snelheid van het verkeer naar beneden, waardoor het veiliger is voor in/uitvoegend en langzaam verkeer. Er loopt immers ook een doorgaande fietsroute langs de weg die we graag veilig en comfortabel willen houden.

Vandaar ook de haag als afscheiding tussen het fietspad en de autoweg, net zoals op de Katwijkerlaan. Een ander punt is dat we het doorgaande vrachtverkeer op de Delftsestraatweg willen ontmoedigen, zodat dit via de N470 en de Zijdeweg naar De Boezem gaat. In de praktijk blijkt de aangelegde weg nu net te smal voor grote vrachtwagens, wat de veiligheid juist weer niet ten goede komt. We gaan de weg daarom toch iets breder maken. Niet zo breed als de Delftsestraatweg eerst was, maar wel breed genoeg voor grote vrachtwagens om elkaar veilig te passeren.

De aangelegde weg is eenvoudig te verbreden. De verbreding wordt uitgevoerd in de week van 24 augustus. Daarna, twee weken later dan oorspronkelijk gepland, wordt het wegdeel van de Komkommerweg tot aan het benzinestation aangelegd. Aanwonenden worden hierover geïnformeerd”, aldus de gemeente. We hadden ook gevraagd wiens fout het was/is, hoe de fout gemaakt kon worden en wat de verbreding gaat kosten, maar die vragen zullen later nog wel aan de orde komen. De gemeenteraad zal ook het naadje van de kous willen weten!

Het eerste deel van de nieuwe weg met fietspad en tussenstrook ziet er schitterend uit. Het zoeft heerlijk maar de weg is toch te smal…

Meer berichten