Foto: Denise Quik
Foto: Denise Quik

Juli doet gooi naar top 3

Regio 31 keer gelezen

Regio - Met de warmte die de komende dagen wordt verwacht, doet de julimaand als geheel een serieuze gooi naar een positie tussen de drie warmste julimaanden sinds het begin van de moderne waarnemingen in 1901, verwacht MeteoGroup.

Op basis van de huidige verwachtingen zou juli 2014 op een gemiddelde temperatuur van 20,1 graden kunnen uitkomen, goed voor een gedeelde derde plaats (samen met de julimaanden van 1995 en 1983). Verder wordt de kans dat het jaar 2014 in Nederland tot het warmste jaar ooit zal uitgroeien alleen maar verder vergroot. 

Vanuit het westen werd de hitte van de afgelopen dagen gisteren tijdelijk teruggedrongen, maar omdat zich boven Centraal-Europa een lagedrukgebied heeft gevormd, keert nu de zomer vanuit het oosten naar Nederland terug. Morgen al schijnt op veel plaatsen weer de zon, afgewisseld door stapelwolken. Op een heel lokale bui na blijft het dan droog. De temperaturen stijgen op veel plaatsen tot 27, lokaal zelfs 28 graden. Woensdag en donderdag komt daar nog iets bij en komen we weer lokaal in de buurt van een tropische 30 graden uit. Tegelijkertijd neemt de kans op een regen- of onweersbui dan wat toe, maar de zon heeft ook die dagen de overhand.

Juli naar de top
Zoals gezegd gaat de julimaand met de warmte die eraan komt een serieuze gooi doen naar een top 3 positie in de lijst van warmste julimaanden sinds 1901. Een gemiddelde temperatuur van iets boven 20 graden ligt binnen bereik en dat hebben nog niet veel julimaanden eerder gepresteerd. De toppositie van juli 2006 blijft echter buiten bereik. Toen, het was de maand waarin de Nijmeegse 4Daagse vanwege de extreme hitte al na één dag werd afgeblazen, kwam de gemiddelde temperatuur op 22,3 graden uit. Juli 2006 was en is daarmee de allerwarmste maand ooit.

Ook een absoluut jaarrecord?
Het lopende jaar staat tot en met gisteren op een gemiddelde temperatuur van 11,3 graden en is daarmee tot op het huidige moment nog net iets kouder (0,3 graden) dan het jaar 2007, dat samen met 2006 de lijst van warmste jaren ooit in Nederland aanvoert. Toen, in 2007, verliep de tweede jaarhelft koeler dan normaal waarna we op 11,2 graden uitkwamen. Mocht de rest van 2014 normaal tot iets warmer dan normaal verlopen, dan is een verbreking van het record van 2006 en 2007 een zekerheid. Alleen als de rest van dit jaar kouder dan normaal verloopt, is er een reële kans dat het jaarrecord niet wordt gehaald. Voorlopig lijkt het echter warmer dan normaal te blijven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant