Afbeelding

Voormalig regiogenoot Iris Overgaauw gedupeerd door grote bosbrand in Portugal

Regio 3.085 keer gelezen

Op zaterdag 5 augustus begon er een grote bosbrand in Zuidwest-Portugal. Hun 4 hectare behoort helaas tot de 18.000 hectare die gedurende de daaropvolgende dagen is afgebrand. Gelukkig lijkt de situatie nu onder controle, maar de impact is enorm.

“We zijn zo dankbaar dat de brandweermannen en -vrouwen ons kleine stenen huis, met daarin de meeste van onze emotioneel waardevolle spullen, en onze schuur met gereedschap hebben kunnen redden,” vertelt Iris Overgaauw, voormalig regiogenoot. “Een wonder, want een van de palen van onze overkapping is zwartgeblakerd en de watertank die tegen de schuur aanstond is volledig weggeschroeid.”

“Helaas is daarmee wel alles gezegd: ons eens in het groen genestelde huis staat nu te midden van een zwart en dood landschap, en belangrijker: we zijn onze zelfgebouwde caravan en boshuisje met aangrenzend terras, buitenkeuken en buitenbadkamer kwijt. Ook een tweede schuurtje met daarin onder andere duur gereedschap, een koperen destillatieapparaat dat ik voor mijn verjaardag had gekregen en mooie oude deuren die we hadden bewaard is volledig afgebrand.”

“En uiteraard zijn onze basisvoorzieningen zoals het irrigatiesysteem dat we over het hele land hebben aangelegd (watertanks, leidingen en waterpompen) en de septic tanks helemaal weggesmolten. Ook van alle vier de tuinen is niets over en van de 200 bomen die we over de jaren hebben aangeplant lijkt het dat 4 bomen het hebben overleefd.”

Over hun verhaal vertelt Iris, “Toen we deze plek 7 jaar geleden vonden, hadden we een visie voor dit toen volledig overwoekerde off-grid land waar al 60 jaar niemand had gewoond. Na hard werken om te sparen voor onze plannen, konden we twee jaar later verhuizen.”

“We begonnen in de caravan, terwijl we onze basisvoorzieningen aansloten en fruit- en notenbomen plantten. In de afgelopen vijf jaar hebben we letterlijk al onze tijd, ons geld, energie en liefde in deze plek geïnvesteerd om het tot ons eigen paradijsje te maken.”

“En met succes: we hostten afgelopen jaren vele gasten, vrienden en familie. In het gastenboek was de meest voorkomende opmerking dat de liefde en aandacht voor detail zo voelbaar is en dat de tomaten uit de moestuin écht heel lekker zijn. We waren dan ook heel trots op wat we samen voor elkaar gekregen hebben.”

“Desondanks moesten we dit voorjaar concluderen dat we niet meer in staat waren om dit project financieel te dragen. Na maanden brainstormen over oplossingen, besloten we uiteindelijk om de plek te verkopen, aan iemand die er net zoveel van zou houden als wij. Iemand die blij zou zijn met alles wat we al hebben neergezet, en het nog mooier wil maken in de toekomst.”

“Zelf waren wij van plan om terug te keren naar Nederland om een nieuw begin te maken in omgeving Schoorl. We waren al ver in het verkoopproces toen het vuur over het land trok, en het is nu uiteraard onverkoopbaar.”

“De middelen die we proberen te verzamelen zijn niet bedoeld om de verloren structuren te herbouwen (dat is duurder en tijdrovender) en ook niet om het waardeverlies van het land te compenseren, maar om de nodige middelen te kopen om de basisvoorzieningen van het huis (water, elektra en septic tank) te repareren en om ons hoofd boven water te houden de komende maanden terwijl we puin ruimen, dode bomen neerhalen en het land regenereren.”

“Hopelijk staat het er dan in de lente heel anders bij: groen, vitaal en vol wilde bloemen die we gaan inzaaien, klaar voor de volgende eigenaar. We hopen een tractor aan te kunnen schaffen om dit arbeidsintensieve project te versnellen.”

“We zijn ontzettend dankbaar voor alle steun die we hebben ontvangen van vrienden, buren en zelfs vreemden, die ons en onze twee katten een slaapplek hebben aangeboden op de dagen dat we moesten evacueren. En ook voor alle liefde en emotionele steun die we (op afstand) hebben gekregen in deze hartverscheurende tijden.”

“We verblijven momenteel op het land van vrienden in onze bus die nog in aanbouw is (maar waar Geert gelukkig nét een bed in had gebouwd). Onze vrienden wonen sinds kort op dit land en zijn qua voorzieningen ongeveer waar wij 5 jaar geleden stonden. Maar het is ontzettend fijn om ergens te kunnen verblijven waar we ons veilig voelen en de katten los kunnen lopen.”

“Als je een bijdrage kunt leveren, dankjewel. Als je deze crowdfunding kunt delen is dat ook heel helpend. Een lichtpuntje is dat het beste in de mens naar voren komt in tijden van rampspoed, we hebben ons ondanks alles de afgelopen dagen daardoor erg verbonden en gesteund gevoeld.”

Link naar de crowdfundingacties

- gofund.me/6d5be7d5 

- ing.nl/particulier/betaalverzoek

De foto’s laten het voor en na verhaal zien.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant