Vertegenwoordigers van het Taalhuis van de Bibliotheek Oostland ontvangen een cheque uit handen van Rotaryvoorzitter Ferdi Hakvoort.
Vertegenwoordigers van het Taalhuis van de Bibliotheek Oostland ontvangen een cheque uit handen van Rotaryvoorzitter Ferdi Hakvoort. J.D.Wienen

Groot Dictee van Pijnacker-Nootdorp weer een uitdaging

Actueel 945 keer gelezen

Voor het tweede jaar in successie was vrijdagavond het Groot Dictee van Pijnacker-Nootdorp. Het theater van CulturA & Zo was weer de plaats van handeling.

Ruim veertig mensen waagden zich aan de opgave, een door Ron Brand geschreven Dictee van 312 woorden, verdeeld over zes flinke alinea’s, gevolgd door een extra alinea met ‘extreme’ worden, ook van over de grens! Die zevende alinea was vooral bedoeld voor de categorie specialisten. Dat zijn de echte Dicteetijgers die het hele land door gaan om mee te doen aan Dicteewedstrijden. De zevende alinea was niet geschreven door Ron Brand maar door een Dicteeschrijfspecialist: Rein Leentfaar.

Ron had een prachtig ‘verhaal’ gemaakt over de wielerronde van Pijnacker die dit jaar voor de 65ste keer wordt gehouden. De eerste Ronde van Pijnacker was in 1958, maar een paar keer is – onder meer door corona – de wielerdag van de kalender gegaan.

Het tweede Groot Dictee van Pijnacker-Nootdorp, opnieuw georganiseerd door de Rotaryclub Pijnacker-Nootdorp, had dit jaar als goed doel: laaggeletterdheid. Veel meer mensen dan je zou denken of vermoeden, beheersen de Nederlandse taal zo slecht dat ze de grootste moeite hebben om gewoon te functioneren in de samenleving. Niet goed kunnen lezen en schrijven gaat doorgaans meteen ook gepaard met ‘digitaal analfabetisme’. Veel laaggeletterden hebben geen computer of kunnen er heel lastig mee omgaan, met alle gevolgen van dien. De inschrijvers voor het Groot Dictee betaalden per persoon twintig euro en kregen de mogelijkheid extra te doneren of zich te laten sponsoren. En mede door de inbreng van sponsoren van het evenement kon de organisatie aan het eind van de avond een cheque van 1.750 euro overhandigen aan de Stichting Laaggeletterdheid.

Aan het evenement was ook een grote loterij verbonden. Voordat de uitslag van het Groot Dictee bekend werd gemaakt, was eerst de trekking van de lootjes. Het lokale bedrijfsleven mag worden bedankt voor het beschikbaar stellen van talloze prijzen. Van roomboterkoekjes van Bakkerij Rijnbeek en phalaenopsisplanten van Piko Plant tot romans van de oorspronkelijk Pijnackerse auteur Jeroen Windmeijer.

Dictee
Het Dictee werd dit jaar met zichtbaar plezier voorgelezen door onderwijswethouder Peter Hennevanger, die zich als speaker bij de jaarlijkse wielerronde helemaal in zijn element voelde. Schrijver Ron Brand had diverse prachtige wielertermen in het verhaal verwerkt. Sommige deelnemers moesten even ‘recupereren’ – herstellen – zodra ze weer een mooie zin over de finishlijn hadden gebracht. Een enkeling voelde een flinke behoefte aan ‘soignering’, als een volzin weer eens aanvoelde als een bergbeklimming in de Tour de France. Om over woorden als derailleur, ex aequo en demarrage maar te zwijgen. Het woord klasbakken is voor een wielerliefhebber een eitje maar als je er nooit van hebt gehoord, ben je bijna geneigd om er glasbakken van te maken. Ook het aloude woord ‘toeclip’ – waarmee een renner vroeger zijn voet vastmaakte aan de trapper – kwam niet alle deelnemers even bekend voor.

Kortom, het was niet voor iedereen even eenvoudig, maar al met al wel weer een hele mooie gevatte tekst, met een link naar Pijnacker-Nootdorp.

In de pauze hadden de ‘nakijkers’ het bijna net zo zwaar als de deelnemers, maar ‘ten langen leste’ was er toch een uitslag bekend te maken door Janneke Breedijk. Bij de liefhebbers won Paul de Wit. Hij had 307 van de 312 woorden goed geschreven, gevolgd door Fred Vink met 303 goede woorden en op een gedeelde derde plaats het echtpaar Jan Bloemendaal en Truus van den Berg met 302 woorden goed.

Bij de specialisten won René Dijkgraaf met 310 woorden goed, gevolgd door Lizi van Vollenhoven met 307 woorden. Linda Vaandering en Sjaak Oudshoorn kregen een gedeelde derde plek toebedeeld, met respectievelijk 308 en 307 woorden goed. Lizi en Linda hadden de toegift – de zevende alinea – beter voor elkaar. In de categorie jeugd kreeg Midas de Wit een mooie prijs. Hij had 287 woorden goed geschreven.
Iedereen kreeg het eigen dicteewerk gecorrigeerd terug, zodat men wat kan leren van de gemaakte fouten cq vergissingen. Al met al een prachtig Dictee-avondje, prima georganiseerd door de Rotaryclub Pijnacker-Nootdorp die onlangs het vijftigjarig bestaan vierde en volop actief is en blijft!

Rotaryclub Pijnacker-Nootdorp bedankt alle sponsoren: Snoqualmie management, Ter Laak Orchids, De Laen Makelaardij, Van Kleef Optiek, Autobedrijf Harteveld, De Helm Slijterij en Wijnhandel, Wilson Bouwraad, ELC English Language Coaching, Jeroen Windmeijer, De Lelie Chocolaterie & Gelaterie, Schoonheidssalon Pure Perfection, Sneldrukkerij Kopie Plus, Kantoorboekhandel Van Atten, Van Dijk Potplanten, Cultura & Zo, Brocante Brasserie & Restaurant, Notaris Mr. J.D. Wienen, Struijk Tuinplanten, Piko Plant, Het Hof van Eden, Salon Groesbeek en Rijnbeek Brood & Banket.

Iedereen klaar, schrijven maar!
Deelnemers luisteren aandachtig.
Wethouder Peter Hennevanger las het dictee voor.
In de pauze werden alle formulieren nauwkeurig nagekeken.
Janneke Breedijk (links) legt de spelregels uit. Janneke Wienen praatte de avond aan elkaar.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant