Is Pijnacker tijdens alle afsluitingen nog wel goed bereikbaar voor hulpdiensten? Deze vraag wordt steeds actueler, zeker nadat recent drie ambulances verstrikt raakten in allerlei wegafzettingen. (Foto: Spa Media)
Is Pijnacker tijdens alle afsluitingen nog wel goed bereikbaar voor hulpdiensten? Deze vraag wordt steeds actueler, zeker nadat recent drie ambulances verstrikt raakten in allerlei wegafzettingen. (Foto: Spa Media)

Wegafsluiting zorgt voor verbazing, ergernis en problemen hulpdiensten

Actueel 7.821 keer gelezen

Onze redactie is de afgelopen twee weken overspoeld met belletjes, mailtjes, ingezonden brieven en appjes van inwoners en ondernemers over de afsluiting van de Tuindersweg en de Vlielandseweg. Er is ergernis over de afsluiting zelf, het feit dat de werkzaamheden vrijwel gelijktijdig worden gestart, het gegeven dat er - op het oog - vrijwel niets wordt gedaan, maar ook de zorgen over een goede verkeersdoorstroming zijn groot. Drie ambulances kwamen de afgelopen weken in de problemen, omdat Pijnacker verkeerstechnisch momenteel amper te bereiken is.

- Discussieer HIER mee!

Iedereen snapt dat werkzaamheden noodzakelijk zijn, maar waarom lopen de werkzaamheden van de Tuindersweg en de Vlielandseweg gedeeltelijk tegelijkertijd? “De werkzaamheden aan de Tuindersweg houden verband met de realisatie van de riolering en duikers voor de wijk Tuindershof. Begin april start de bouw van de eerste woningen. Daarna is het niet meer mogelijk om zonder kostbare en hinderlijke tijdelijke voorzieningen de werkzaamheden uit te voeren. Dat zou betekenen dat de bouw van Tuindershof ernstig vertraagd zou worden”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Op de vraag of men geen verkeerschaos vreest, stelt de gemeentewoordvoerder: “Het college heeft een verkeerskundig bureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar de gevolgen van de afsluitingen, zowel per afzonderlijk wegvak als gecombineerd. Hieruit komt naar voren dat het op sommige wegen drukker dan normaal zal zijn, maar dat dit nog binnen de marges valt.”

Problemen ambulances
Toch deden zich onlangs al drie ernstige incidenten voor, zo schrijft een inwoner vandaag in onze krant. Meerdere ambulances uit Zoetermeer reden zich vast en moesten uiteindelijk kilometers omrijden naar een noodsituatie. De vraag rijst: is iedereen wel goed op de hoogte van alle afsluitingen? Een aantal ondernemers van bedrijvenpark de Boezem zegt tegenover onze redactie dat ze niet op de hoogte zijn gebracht. De gemeente zegt dat er juist wél adequaat is geïnformeerd: “Voor de afsluiting van de Vlielandseweg zijn de omwonenden en de ondernemers op de Boezem op diverse manieren geïnformeerd. Voor de Tuindersweg hebben we geen specifieke doelgroepen benaderd, maar gekozen voor algemene informatievoorziening via de reguliere gemeentelijke communicatiemiddelen. Daarnaast staan er sinds 5 januari grote matrixborden aan beide zijden van de Tuindersweg met een vooraankondiging van de afsluiting.”

Rotondes weer weg
En dan speelt er nog iets. Het verhaal gaat dat de rotondes bij de Tuindersweg weer worden weggehaald. Waarom is dat? Deze waren toch juist bestemd voor de nieuwe wijk? Hoe zit dat precies? “Het gaat alleen om de rotonde tussen de rotonde Oranjelaan en de rotonde Overgauwseweg. Deze rotonde is in 2011 aangelegd voor de verkeersveiligheid, om te hard rijden te voorkomen. Met de ontwikkeling van de wijk en de definitieve weginrichting is deze rotonde niet meer nodig”, benadrukt de woordvoerder. Ondernemers stellen dat ze soms wel veertien kilometer moeten omrijden om op bedrijvenpark de Boezem te komen. In hoeverre kan de gemeente deze ondernemers geruststellen of verkeerstechnisch tegemoetkomen? “Het is ons niet bekend om welke ondernemers dit zou gaan. Wij gaan graag met ze in gesprek”, zo luidt het antwoord van de gemeente. Inwoners, maar ook ondernemers, geven aan dat er amper activiteit is op de Vlielandseweg. Toch is de weg al twee weken dicht. “Op dit moment wordt aan het riool gewerkt en vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats voor de aanpassing van de weg”, stelt de gemeente.

Verkeersaders
Twee belangrijke verkeersaders zijn straks lange tijd dicht. De afsluiting van de Tuindersweg duurt van 1 februari tot en met 2 april. Het deel van de Tuindersweg tussen de N470 en de rotonde Overgauwseweg is wel toegankelijk voor bestemmingsverkeer Overgauwseweg en bouwverkeer Park van Buijsen. Het overige verkeer wordt omgeleid via de Komkommerweg. De afsluiting van de Vlielandseweg is tot juni 2021. De omleidingsroute voor de Vlielandseweg is via de N470, Zijdeweg en Katwijkerlaan.

Meepraten op Telstar Online
Vandaag staan in onze krant meerdere ingezonden brieven van inwoners. Men ergert zich niet alleen aan de afsluiting zelf, maar ook aan het gedrag van de weggebruikers. Borden worden genegeerd en er wordt zelfs tegen de rijrichting in gereden. Via de reactie mogelijkheid onder dit bericht kunt u vanaf vandaag uw eigen ervaring delen.

- Lees hier alle reacties!


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant