Afbeelding

FOMO en JOMO

Column 700 keer gelezen

Ik zal het maar bekennen, ook ik heb last van FOMO, maar ook van JOMO. Ik zal het even uitleggen. FOMO betekent fear of missing out, kort gezegd, angst om dingen te missen, een saai leven te leiden. Als je FOMO hebt ben je bang dat je steeds het hoogtepunt mist.

Sta je op een feestje, zie je op insta of snapchat dat je vrienden op een ander feestje zijn, dan ben je dus bang dat het daar leuker is. Je kunt ook moeilijk nee-zeggen want stel je voor dat je er niet bent als het juist het top-event van het jaar blijkt te zijn.
Ik heb het ook wel eens, dat je de volgende dag ziet dat je vrienden iets heel leuks aan het doen waren waar je ook graag bij geweest had willen zijn.

Voelt altijd een beetje naar in je buik, gevoel van vroeger als je niet mee mocht spelen of geen uitnodiging voor een verjaardagsfeest had gehad. 

Ik denk ook dat dat het is, het zit in jezelf en pulkt aan oude littekens, want je vrienden sluiten je niet bewust buiten.

Ook is alles wat je ziet op de socials natuurlijk niet altijd de waarheid. Want hoe vrolijk iedereen ook kijkt op de foto wil nog niet zeggen dat het echt een perfect uitje was. Misschien was het eten wel helemaal niet lekker, was iedereen moe en chagrijnig, of was de muziek helemaal niet leuk. Dat zie je niet. 

Maar ook al was het wel een superleuk uitje, ik gun dat iedereen van harte, want meestal ben ik heel blij met mijn avondje Netflix. Dat is voor mij dus JOMO, the joy of missing out. Blij zijn dat je juist niet in het hart van het feestgedruis zit.

De allerlekkerste JOMO is trouwens de afgezegde afspraak. Vrolijk maakte je zes weken geleden die afspraak, maar op de dag zelf ben je te moe, had je een rotdag, kortom je bent eigenlijk niet eens leuk gezelschap. En dan zegt je date af. 

Dat gevoel hè dames en heren, die opluchting dat je niet hoeft, dat je de onesie aan mag, haar op een staart, bordje eten op schoot, naar de hond kijkt en zegt: het vrouwtje blijft lekker thuis. Een onverwacht cadeau, maar niet altijd dus. Want geen JOMO zonder FOMO en ook ik wil natuurlijk niet al te saai leven. Dus balansen, YOLO!

Manuela Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant