Onlangs kwam er bij CulturA&Zo nog een zak geld uit de lucht vallen. Het viel toen ook niet mee om overeenstemming te bereiken over de besteding van de centen.
Onlangs kwam er bij CulturA&Zo nog een zak geld uit de lucht vallen. Het viel toen ook niet mee om overeenstemming te bereiken over de besteding van de centen.

Gemeenteraad stemt in met aanvullende subsidie voor CulturA&Zo

Cultuur 1.127 keer gelezen

De raad stemde onlangs tijdens de raadsvergadering unaniem in met het voorstel CulturA&Zo een aanvullende subsidie van €152.572 toe te kennen voor het jaar 2025. 

Alle fracties zijn het ermee eens dat Cultura&Zo een aanwinst is op cultureel gebied. De fracties steunen Cultura&Zo. De discussie gaat echter over het verlenen van de subsidie op lang termijn. Diverse fracties willen dit vastleggen en andere partijen willen liever eerst de kaders scherp stellen en andere culturele partijen die in de toekomst subsidie willen, niet bij voorhand tekort doen. 

Kadernota
De financiële gevolgen van de aanvullende subsidie voor 2025 zullen worden meegenomen in de Kadernota 2024. Daarnaast zal de raad de structurele middelen voor de jaren 2026 en verder bespreken in samenhang met het traject van de toekomstbestendige gemeentefinanciën, bij de Begroting 2025.
Een amendement dat werd ingediend door de fractie van Gemeentebelangen, dat een hogere subsidie en langdurige vaststelling voorstelde, is echter afgewezen door de raad.
Voordat de raad het amendement in stemming bracht, liet wethouder Van Bijnen nog even van zich horen. Ze maakte duidelijk dat het college het amendement ontraadde, omdat college niet het totale bedrag van de subsidie voor Cultura&Zo ter discussie wil stellen. Toch werd het amendement in stemming gebracht.

Discussie raad
Tijdens de discussie in de raad hebben verschillende fracties hun standpunten naar voren gebracht. Bernard Minderhoud (GB) en Harald van Zielst (Trots) benadrukten het belang van politieke besluitvorming in de raad en de noodzaak om zekerheid te bieden aan CulturA&Zo.
Geeta Bholanath (D66) en de fractie van Progressief Pijnacker-Nootdorp pleitten voor een eerlijke verdeling van beschikbare middelen over alle potentiële subsidieaanvragers, met scherpere vaststelling van kaders.
Janno Meijer (CDA) benadrukte een gezonde kritische houding ten opzichte van de toekenning van subsidies, met oog voor transparantie en begrijpelijkheid naar andere partijen toe.
Carla van Viegen (PvdD) stemde in met de incidentele subsidie, maar benadrukte dat dit geen garantie voor de toekomst vormt en dat een integrale afweging nog moet worden gemaakt door de gemeenteraad.

Nita Graafland (Fractie Graafland) benadrukte het belang van transparantie en besluitvorming op basis van duidelijke kaders.
Wethouder Marieke van Bijnen geeft aan dat het college gaat over de structurele aanvulling van de subsidie vanaf 2026 met de raad in gesprek.
Voordat er een besluit komt over de structurele subsidie, zal het college de informatie wat betreft de kaders met de raad delen.

De beslissing van de raad weerspiegelt een zorgvuldige afweging van diverse standpunten en de wens om de culturele sector in Pijnacker-Nootdorp op een evenwichtige en rechtvaardige manier te ondersteunen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant