Logo telstar-online.nl
Roger bedankt Leo voor vijftig jaar trouwe dienst.
Roger bedankt Leo voor vijftig jaar trouwe dienst.

Leo Blokland vijftig jaar werkzaam bij VenrooijBouw

  •   keer gelezen   Actueel

Op 2 januari 1969 trad Nootdorper Leo Blokland in dienst bij Bouwbedrijf E.S. Van Venrooij dat toen net het 75-jarig bestaan had gevierd. Het familiebedrijf stamt uit 1893 en bestond in 2018 dus 125 jaar. Leo Blokland heeft Evert van Venrooij nog meegemaakt en toen hij bij het bedrijf officieel ging werken, was Hans aan het bewind.

Nu werkt hij alweer heel lang onder Roger. Het gaat heel goed met het bouwbedrijf dat overal in de regio allerlei bouwwerk verricht. Van een hele woning verbouwen, een aanbouw plaatsen, een zolder verbouwen tot slaap of werkvertrek of kleinere werkzaamheden aan een woning tot herstelwerk. Maar ook renovatie en restauratie aan monumenten. Roger vertelt dat er ook zogenaamde bouwbedrijfjes zijn die zonder de vereiste papieren en niet volgens het bouwbesluit werken en daardoor heel andere prijzen hanteren dan bouwbedrijven zoals wij. Ook VenrooijBouw wordt vaak ingeschakeld om achteraf de fouten van een dergelijk bedrijf te mogen herstellen. Het Nootdorpse bouwbedrijf werkt voor particulieren, bedrijven, instellingen en verenigingen. De opdrachten zijn heel divers en komen voor tachtig procent via via binnen. Vooral door mond tot mond reclame.

"Op dit moment zijn wij bezig met diverse verbouwingen bij particulieren in Nootdorp, Voorburg en Rijswijk alsook herstel- en renovatiewerk aan appartementen in Den Haag en in Vlaardingen. We doen onderhoudswerk aan gebouwen in Nootdorp, Pijnacker en Den Haag. We zijn bezig met de bouw van een vrijstaande woning in Den Haag. Maar ook de totale verbouwing en vernieuwing van het kantoor van Transportbedrijf H.N. Post en Zonen in Pijnacker was een prachtige opdracht alsmede het restauratiewerk aan de Bartholomeuskerk in Nootdorp. Het mooie vind ik opdrachten in bouwteamverband waarbij je als hoofdaannemer heel goed moet samenwerken met de opdrachtgever en met allerlei onderaannemers", zegt Roger van Venrooij die verwijst naar de nieuwe website: www.venrooijbouw.nl.

Op vrijdag 25 januari j.l. is bij VenrooijBouw aan de Koperslager 5 op Bedrijvenpark Oostambacht in Nootdorp stilgestaan bij het gouden jubileum van Leo Blokland. Roger heeft een toespraak gehouden en aan Leo een mooie bos bloemen en een passend cadeau overhandigd wegens vijftig jaar trouwe dienst. Daarna hebben Roger en Leo samen met de collega's het glas geheven. Een borrel drinken gebeurt iedere vrijdagmiddag overigens wel. Dat is voor Leo letterlijk een 'borrel': hij drinkt graag een glaasje jenever en heeft ook zijn eigen bouteille in de koelkast van het bouwbedrijf. Leo is een zoon van Arie Blokland en Nel van der Meer. Hij heeft nog drie broers en vier zussen. Voormalig voetballer Paul en hardloper Marcel zijn broers van hem en ook Aad. Leo ging na de lagere school naar de LTS in Delft en daarna naar de UTS in Loosduinen. Daar werd hij opgeleid als timmerman en dat vak ging hij al jong ook in vakanties ten uitvoer brengen bij VenrooijBouw, dat toen nog aan de Molenweg 13 gevestigd was. Overigens heeft hij het timmervak niet van zijn vader. Die werkte in de tuinbouw.

Werkweek 45 uur
In 1969 duurde een werkweek nog 45 uur – vijf keer negen uur – en had je twee weken vakantie per jaar. Tien werkdagen dus. Nu heeft een werknemer 45 vrije dagen. Het eerste netto weekloon dat Leo verdiende was 72 gulden en 73 cent. Het eerste werk waar hij aan mee hielp, was de nieuwbouw van het woonhuis van veehandelaar Frans Tetteroo aan de Veenweg. Het staat nog steeds fier overeind, vanuit Nootdorp gezien net voor de kruising met de A12. De brug over het water hield het minder lang uit. Door een constructiefout (van derden) stortte die brug al snel in.

Leo heeft altijd met heel veel plezier zijn werk gedaan. Heel lang was hij een vaste maat van Siem Kroon. Als hij een foto-album met projecten doorbladert, passeren er heel veel woonhuizen vooral. "Meestal waren we in Nootdorp aan het werk en niet zelden kon ik gewoon lopend naar het werk", aldus de man die op diverse plekken in Nootdorp heeft gewoond en nu alweer heel lang met zijn vrouw Cora Flippo in de Bernardstraat woont. Het mooie van het vak vond en vindt Leo dat je iets van waarde creëert en dat je lekker buiten bezig bent. "Ik ben helemaal geen vent om binnen te zitten, zeker niet op een kantoor achter een bureau. Natuurlijk ben ik ook wel vaak aan het werk geweest in de werkplaats, om kozijnen en allerlei andere dingen te maken. Zeker in het verleden maakten we veel zelf en was je vanaf de eerste paal tot de laatste dakpan bij een project betrokken."

Grote domper
Een grote domper in het timmermansleven van Leo Blokland was het verlies van zijn rechteroog. Dat gebeurde toen hij 29 jaar was, bijna veertig jaar geleden dus. Bij een project bij Arie Buitelaar aan de Oudeweg ging een nietmachine op een heel verkeerd moment af met het gevolg dat een nietje met grote snelheid in het oog van Leo schoot. Het oog ging verloren en sindsdien heeft Leo maar één goed oog en één glazen oog. "Op dat goeie oog ben ik heel zuinig. Op dat andere oog niet: daar heb ik er wel een paar van versleten."

Gelukkig kan Leo er zelf geintjes over maken over dat oog en mogen ook anderen dat doen, maar het was wel een handicap waar hij de rest van zijn leven hinder van heeft ondervonden. Met één oog ben je tot op zekere hoogte beperkt en je mag ook veel niet, zegt Roger die er aan toevoegt dat de regels ook op dit vlak de laatste jaren strenger zijn geworden. Voor Leo bleef er echter genoeg werk over om zich nuttig te maken bij het bedrijf.

Uitzendbureau
Ook na zijn pensionering na 65 jaar en drie maanden - dat is nu ruim twee jaar geleden - is hij doorgegaan met zijn werk bij VenrooijBouw. Leo werkt nu via een 65-plus uitzendbureau. Roger huurt Leo in als dat nodig is voor diverse werkzaamheden. Alles waar hij goed in is en wat hij mag doen, doet hij. "Volgende week heb ik je weer een paar dagen nodig Leo", zegt Roger alvast. Leo vindt het heerlijk om op deze manier toch nog betrokken te blijven bij het bedrijf en af en toe weer lekker aan het werk te zijn. En hij heeft de vijftig jaar nu dus gehaald. Dat is een enorme mijlpaal: een halve eeuw ergens met plezier werken, waar hoor je het nog. "Het waren 50 mooie jaren. Natuurlijk waren er wel eens mindere tijden. Ik vind het heel knap hoe Roger na de crisis van 2008 het bedrijf in de race heeft gehouden. Dat is echt wel een mooie prestatie. Zelf heb ik altijd lekker gewerkt. Natuurlijk is er wel eens wat, maar dat heb je overal. Ik heb nooit overwogen om ergens anders te gaan werken dan hier. Daar kwam ook bij dat ik door dat oog een handicap had waar ze hier altijd goed mee omgegaan zijn. Ook Hans die een paar jaar terug is overleden. Toen hij ziek was, ben ik hem gaan opzoeken om hem nog eens te bedanken voor alles wat hij voor mij heeft gedaan."

Hoe lang Leo nu nog doorgaat met zijn werk, weet hij niet precies. Zo lang het nog gaat en zo lang VenrooijBouw hem nog kan inzetten. Naast zijn 'uitzendwerk' bij het bouwbedrijf zorgt Leo thuis voor zijn echtgenote die erg met haar gezondheid tobt. Daarnaast gaat hij graag de natuur in, op de fiets en lopend. Gewapend met een verrekijker probeert hij dan vogels te spotten. Daar heeft hij een goed oog voor! Leo is blij dat zijn gezondheid nog goed is. Zijn eigen vader die altijd heel druk was met bestuurlijk werk in het verenigingsleven en daardoor vaak weg was, is niet ouder geworden dan 55. Zijn moeder is wel heel oud geworden. Ze was 93 toen ze nog gezellig door Veenhage liep te schinkelen. Rustig doorgaan met alles: dat is ook Leo zijn plan!

Meer berichten