Afbeelding

Tot 8 centimeter sneeuw

za 15 dec 2018, 15:09 Actueel 4.288 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Waren er gisteren her en der al wat vlokken te zien, komende nacht volgen er een stuk meer. Het gaat sneeuwen. En mogelijk ook even ijzelen. Er is tot 8 centimeter sneeuw mogelijk.

De winterspeldenprik die we de afgelopen dagen voorgeschoteld hebben gekregen, krijgt een klassiek einde. Vanaf komende nacht dringt warmere lucht op. Op de overgang tussen beide luchtsoorten, de koude en de warmere, valt er sneeuw.

In het zuidwesten van het land wordt het als eerste weer droog, zo rond het einde van de nacht. Het noordoosten van het land lijkt tot het einde nacht juist nog droog te blijven. Daar passeert de storing dus vooral morgenochtend.

Tot 8 centimeter mogelijk
De sneeuwvaltotalen in Nederland liggen naar verwachting veelal tussen 2 en 8 centimeter, met waarschijnlijk de grootste hoeveelheid in een smalle strook dwars over het zuiden en westen van het land. Details met verwachte aanvangstijden van de neerslag en sneeuwvaltotalen zijn te vinden in het overzichtskaartje (verwachting opgesteld zaterdagochtend).

Risico op ijzel
Bij 'sneeuwen' is trouwens nog wel een kanttekening te plaatsen, want regionaal kan het ook enige tijd ijzelen. Aan de voorzijde van de neerslagzone lijkt het grootste risico er vanavond te zijn, voor het zuidwesten van het land. En dan aan de achterzijde van de neerslagzone later vannacht en morgenochtend weer.

Verraderlijk
Na het wegtrekken van de storing gaat het flink dooien en kan regionaal mist ontstaan. Let wel op, want de eerste uren dat de luchttemperatuur boven nul is, ligt de ondergrondtemperatuur nog rond of onder het vriespunt en is kan het op sommige plekken nog verraderlijk glad zijn.

Uit de krant