Joop en Wim samen 120 jaar kerkkoorzanger
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl

Joop en Wim samen 120 jaar kerkkoorzanger

  •   768 keer gelezen   Actueel

De 88-jarige Joop van Winden is 65 jaar verbonden aan het kerkkoor van de katholieke kerk van Pijnacker, Sint Cecilia. De 79-jarige Wim van Winden is 55 jaar lid van hetzelfde koor. Onlangs werd dat gevierd.

De twee tenoren hebben alle jubilea-onderscheidingen al die je kunt krijgen, dus moesten ze het doen met wat vriendelijke woorden van pastor Kuipers en een paar prachtige ruikers bloemen die werden overhandigd door Lidewij van Aken, de voorzitter van Sint Cecilia. Toen Joop en Wim lid werden van het kerkkoor waren er nog geen vrouwen actief in het koor. Joop trad aan in 1953. Hij was toen 23. En Wim werd lid in 1963. Hij had er toen twaalf jaar seminarie op zitten.

Wim zou priester worden en studeerde daarvoor van zijn twaalfde tot zijn 24ste maar zag er toch van af en koos loopbaan als accountant. Wel nam hij twaalf jaar muziekervaring mee terug naar Pijnacker. Die ervaring komt al 55 jaar van pas. Joop kon bogen op vier jaar ervaring in het 'knapenkoor' van de RK-kerk. Overigens stond het koor ten tijde van hun aantreden onder leiding van de heer Tiel Groenestege, de strenge bovenmeester van de RK Jongensschool, die onder meer ook voorzitter was van voetbalclub Oliveo. Het koor werd dus in 1972 gemengd. Joop van Winden kon zich dat niet precies meer herinneren maar wist nog wel dat '25 jaar gemengd koor' in 1997 werd gevierd en dat hij toen verhinderd was om het feestje mee te maken vanwege verblijf in het buitenland.

Joop en Wim hebben jaren en jaren lang de mooiste solopartijen gezongen. Hun stemmen kleurden schitterend bij elkaar. Het was echt genieten geblazen als die mannen de voorzangers waren van iets Gregoriaans of van een bepaalde psalm. "Die kerels wil ik op mijn begrafenis hebben", zei iemand ooit.

Probleem is dat die persoon zo veel jonger is dan de heren Van Winden dat de kans redelijk groot is dat Wim en Joop er niet meer zijn, als haar – het was een zij – uitvaart aanstaande is. De mannen 'blazen' hun partijtje nog steeds goed mee. Joop is nog stemvast maar vindt het halen van de hoogste noten wel lastig worden. Wim zegt zelf dat hij na het overlijden van zijn vrouw te weinig praat, zodat hij zijn stem onvoldoende gebruikt en oefent.

Overigens zijn de Van Windens slechts in de verte familie van elkaar. Joop is een zoon van 'Zwarte Aai' en Wim een zoon van 'Chris Emmer'. Joop zegt tot slot nog dat hij de zangkunst vooral van zijn moeder Maria van Noort heeft. Zij was altijd aan het zingen en ook aan het dichten. Voor alle duidelijkheid: de mannen gaan ook na hun jubileum gewoon door met zingen bij Sint Cecilia.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>