Grote opkomst Dodenherdenking
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Foto's: Martijn Mastenbroek/Linda Vaandering
Foto's: Martijn Mastenbroek/Linda Vaandering

Grote opkomst Dodenherdenking

  •   6733 keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - In de gemeente Pijnacker-Nootdorp hebben honderden inwoners vrijdagavond 4 mei de doden van de Tweede Wereldoorlog en alle andere Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht.

De herdenking werd voorafgegaan met een indrukwekkende kerkdienst. Een Joegoslavië-veteraan vroeg bij het monument in Pijnacker aandacht voor de snelle wereld waarin wij leven. Hij benadrukte elkaar niet uit het oog te verliezen. Er werden veel kransen gelegd, onder meer door burgemeester Francisca Ravestein en raadslid Cok Weerheim. Ook was er aandacht voor Indië-veteranen.

Grote belangstelling was er vrijdag 4 mei voor de Dodenherdenking ook in de Dorpsstraat in Nootdorp. Voor het officiële moment met de twee minuten stilte bij het oorlogsmonument bij het voormalige Raadhuis was er in de Dorpskerk een herdenking met muziek en gesproken woord. Wethouder Frank van Kuppeveld uit Nootdorp hield een toespraak over de betekenis van de herdenking die dit jaar vooral in het teken staat van verzet.

Daar kon Noud Janssen mooi op aansluiten met een verhaal over Nootdorp in de Tweede Wereldoorlog. Janssen heeft daarover een boek geschreven dat vorig jaar is verschenen. Daarin wordt uitgebreid beschreven dat in Nootdorp heel concreet en gericht verzet is gepleegd tegen de Duitse bezetter.

Dit is politieman Lubbert Brouwer uiteindelijk fataal geworden. Voor Brouwer is een monument opgericht en daar legden wethouder Frank van Kuppeveld en raadslid Sylvia Markering een krans.

Ook de Oranjevereniging Nootdorp en de oud-strijders legden een krans. Er waren heel veel belangstellenden – ook veel jonge mensen en ook kinderen – die allemaal een bloem bij het monument achterlieten. In de krant volgende week meer over 'Nootdorp in de Tweede Wereldoorlog'.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>