Annejet van der Zijl signeert ook een boek voor Manuela Bijl. Foto: Martijn Mastenbroek
Annejet van der Zijl signeert ook een boek voor Manuela Bijl. Foto: Martijn Mastenbroek

Annejet van der Zijl bezoekt boekhandel Van Atten

Actueel 120 keer gelezen

Pijnacker - In de week voor de start van de Boekenweek 2016 was niemand minder dan schrijfster Annejet van der Zijl te gast bij boekhandel Van Atten. Van der Zijl is een van de meest gelezen schrijfsters van Nederland met bestsellers als Sonny Boy en biografieën over prins Bernhard en Annie M.G. Schmidt. Haar laatste boek, de Amerikaanse Prinses, lijkt ook weer uit te groeien tot een groot succes.

Manuela Bijl was de gastvrouw van de avond en nam een boeiend interview af bij Van der Zijl. De honderd toehoorders in de zaal luisterden aandachtig. De schrijfster is een interessante persoonlijkheid, die zich volledig geeft voor haar projecten, zoals je haar boeken beter kunt noemen. Van der Zijl doet namelijk zeer minutieus onderzoek voordat ze begint met schrijven. Voor Sonny Boy stapte ze bijvoorbeeld op een groot containerschip naar Amerika en voor de Amerikaanse Prinses dwaalde ze langs tal van Amerikaanse en Franse steden, op zoek naar voetstappen van de integrerende Allene Tew. Van der Zijl schrijft om dezelfde reden waarom ze vroeger veel las: "Ik vind het heerlijk om me in een andere wereld te verliezen en eigenlijk twee levens te leiden."

Vragenrondje
Uiteraard gaf Van der Zijl na het interview een uitgebreide signeersessie, wat al snel voor een lange rij zorgde. Boekhandel van Atten had meerdere titels op voorraad. Ze vonden gretig aftrek. Na afloop kreeg het publiek nog de gelegenheid tot het stellen van vragen. "Waar schrijft u het liefst", vroeg iemand en "Wat vindt u van de verfilming van het boek Sonny Boy?" Van der Zijl schrijft het liefst in haar goed geordende werkkamer, ergens in een huis langs de Noord-Hollandse kust. Met de verfilming van Sonny Boy heeft ze zich niet bemoeid: "Dat vind ik zinloos. Het is een totaal ander project." Van der Zijl bemoeit zich inderdaad amper met randzaken, zoals verfilmingen en vertalingen. Zo kijkt ze haar uitgeefster vragend aan als iemand wil weten of haar laatste boek al is verkocht aan Amerika. Het antwoord is ja, maar het beweegt haar nauwelijks. Voor haar tellen slechts de verhalen, de avonturen waar ze induikt. Natuurlijk weet Van der Zijl allang waar haar nieuwe boek over zal gaan, maar dat houdt ze voorlopig geheim: "Ik gun mezelf en de mensen om mij heen nog even wat tijd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant