Tentoonstelling Hofpleinspoorlijn

Actueel 61 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - In 1908 werd de Hofpleinlijn als eerste elektrische spoorlijn in Nederland in bedrijf gesteld.

Deze spoorlijn verbond het centrum van Rotterdam via de stations Pijnacker, Nootdorp en Leidschendam/Voorburg met Den Haag en Scheveningen.

De aftakking naar Scheveningen werd begin jaren vijftig verlaten. Ook was er in de jaren zestig sprake van de opheffing van de Hofpleinlijn, maar dat is echter niet doorgegaan.

Sterker nog: in de jaren zeventig vond uitbreiding plaats met de aanleg van de Zoetermeerlijn. In het voorjaar van 2006 reden de treinen van NS hier voor het laatst en werd op de laatste dag met een grote variatie aan elektrische treinstellen afscheid genomen van deze historische spoorlijn.

Zoals bekend hebben de afgelopen maanden met de nodige problemen ombouwwerkzaamheden plaatsgevonden ten behoeve van de introductie van RandstadRail. Volgend jaar is het een eeuw geleden dat de Hofpleinlijn officieel werd geopend. Dit feit is voor de stichting Historisch Genootschap "De Blauwe Tram" aanleiding om in het voorjaar van 2008 een tentoonstelling in te richten in Museum Swaensteijn te Voorburg.

Om deze tentoonstelling zo kompleet mogelijk te maken zoekt het genootschap documentatie en attributen, die betrekking hebben op deze spoorlijn. Lezers van deze website, die over spullen beschikken en voor de tentoonstelling van belang kunnen zijn, worden uitgenodigd contact op te nemen met Han Geijp, Peizerdiep 16, tel.: (015)-3695817, of met het Historisch Genootschap "De Blauwe Tram" via www.blauwetram.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant