De vertegenwoordigers van de zeven partijen die met elkaar een raadsbreed akkoord hebben gesloten. Van links naar rechts: Saskia Kleewein van Progressief PN, Rob van der Welle van CU/SGP, Harald van Zielst van Trots, Bart van Straten van de VVD, Barend van de Kraats van D66, Monique de Veld van het CDA, Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren en Ben Glaser van Eerlijk Alternatief.
De vertegenwoordigers van de zeven partijen die met elkaar een raadsbreed akkoord hebben gesloten. Van links naar rechts: Saskia Kleewein van Progressief PN, Rob van der Welle van CU/SGP, Harald van Zielst van Trots, Bart van Straten van de VVD, Barend van de Kraats van D66, Monique de Veld van het CDA, Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren en Ben Glaser van Eerlijk Alternatief.

Nieuw college krijgt vijf wethouders

Actueel 3.521 keer gelezen

Komende woensdag 15 juni worden – als het goed is – in het bestuurscentrum van Pijnacker-Nootdorp vijf nieuwe wethouders gekozen en geïnstalleerd. Nieuw is een relatief begrip: de vier huidige wethouders worden opnieuw voorgedragen en nummer 5 is de terugkerende Hanneke van de Gevel, de aanvoerster van Eerlijk Alternatief dat op 16 maart de gemeenteraadsverkiezingen met overmacht won.

Eerlijk Alternatief heeft acht zetels in de raad en daarna volgen de huidige collegepartijen, D66 met zes, de VVD met vier, Progressief Pijnacker-Nootdorp met vier en het CDA met drie. D66 won, PN bleef gelijk en de VVD en het CDA verloren. 

Zonder EA
De vier partijen die nu het college vormen, hadden cq hebben ook zonder Eerlijk Alternatief een meerderheid in de gemeenteraad en dus moest de winnaar van de verkiezingen gedurende de formatie op eieren lopen om niet buiten de boot te vallen.

De vier zittende wethouders wilden heel graag hun ‘baan behouden’ en Hanneke van de Gevel wilde heel graag haar ‘baan terug’. Ze moest in de vorige periode aftreden vanwege een pleegzorgkwestie, maar keert dus weer terug in het college dat ‘noodgedwongen’ nu dus vijf wethouders gaat tellen. 

Genoeg werk
Van de Gevel zei donderdag 9 juni bij de presentatie van het nieuwe zogenoemde ‘raadsakkoord op hoofdlijnen’ dat er heel veel op de gemeente af komt en dat er daarom genoeg werk is voor vijf wethouders.

Natuurlijk is er genoeg werk aan de winkel, maar het is toch echt vooral de politieke situatie waardoor men op vijf wethouders uitgekomen is. De vier huidige wethouders en hun partijen lieten elkaar niet los en dus was een college met bijvoorbeeld drie of vier partijen geen haalbare kaart. 

Takenpakket
Al met al heb je nu de situatie dat een partij als Eerlijk Alternatief met acht zetels één wethouder levert met een takenpakket dat zeker niet groter of belangrijker is dan het pakket van de wethouder van de grootste verliezer cq de kleinste collegepartij, namelijk het CDA met drie zetels.

Dat is Frank van Kuppeveld die in zijn pakket heeft: duurzame glastuinbouw, grondzaken, energietransitie, woningbouwprojecten en het beoogde sociaal cultureel centrum op de oude RABO-locatie in Pijnacker. 

Hanneke van de Gevel heeft in haar pakket: maatschappelijke ondersteuning (WMO), evenementenbeleid, leefbaarheid, cultuur en dienstverlening. 

Peter Hennevanger van D66 behoudt grotendeels de taken die hij nu ook heeft: financiën, sport, onderwijs, natuur en recreatie, gemeentelijke bedrijfsvoering en de projecten Weidevogelkerngebied Zuidpolder en Hart van Nootdorp. 

Ilona Jense van de VVD behoudt ook grotendeels de taken die ze nu ook al heeft: ruimtelijke ordening, duurzame mobiliteit, economie, water en klimaat, mobiliteitsprojecten, Ruimte voor Ruimte en de projecten Katwijkerlaan, Oude Leede, bedrijventerreinen en Klimaatbestendig Klapwijk. 

Marieke van Bijnen van Progressief die in de vorige periode tussentijds Hanneke van de Gevel opvolgde, heeft als taken: gezondheidsbeleid, sociaal domein, participatie, milieubeleid en de projecten doorontwikkeling afvalbeleid en visie op sociaal domein. 

Raadsakkoord
Net als in 2014 en 2018 heeft de gemeenteraad in grote meerderheid gekozen voor een raadsakkoord op hoofdlijnen. Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp is de enige partij die niet meedoet.

De twee raadsleden van deze partij, Bernard Minderhoud en Peter van Haagen, waren donderdag 9 juni wel aanwezig bij de presentatie van het akkoord op hoofdlijnen dat de titel ‘Bouwen aan de toekomst’ heeft meegekregen. 

De mannen van GB vinden dat een hoofdlijnenakkoord waar alle partijen zich in moeten herkennen een te vaag en te algemeen verhaal. GB is van plan om stevig en herkenbaar oppositie te gaan voeren, maar met twee zetels zullen ze bij de stemmingen niet veel kunnen uitrichten. De vinger op de zere plek leggen en het beleid kritisch volgen kan natuurlijk altijd.

Document
We hebben het document ‘Bouwen aan de toekomst’ gelezen en het is inderdaad nogal algemeen van inhoud. Dat kan ook niet anders als zowel de Partij van de Dieren aan de linkerkant als Trots Pijnacker-Nootdorp aan de rechterkant zich in het document moet kunnen herkennen. Plus alle partijen daar tussenin: VVD, CDA, D66, Progressief PN en ChristenUnie SGP.

Natuurlijk staan er genoeg zaken in waar niemand tegen kan zijn: het bouwen van voldoende betaalbare woningen, een nieuwe woon-zorg-visie, een visie op het Sociaal Domein, een zodanige aanpak van allerlei zorgvoorzieningen dat het praktisch werkt en betaalbaar blijft, voldoende voorzieningen qua cultuur, sport en maatschappelijke activiteiten zodat zo veel mogelijk mensen actief, gezond en zelfstandig blijven. 

Zelfredzaam
Het akkoord spreekt van streven naar een zo veel mogelijk zelfredzame gemeenschap, waarbij er natuurlijk zorg moet zijn voor mensen die niet of niet meer zelfstandig kunnen functioneren.

Er worden ook concrete zaken genoemd: verkennen van de mogelijkheid om flexwoningen te realiseren, leegstaande gebouwen een woonbestemming geven, de mogelijkheden verkennen van een lokale ombudsman. Concreet staat er ook in dat op de oude RABO-locatie in Pijnacker een sociaal cultureel centrum wordt ontwikkeld en gerealiseerd. Ook behoorlijk concreet is het voornemen om de visie op ‘Groen in en om de kernen’ te ontwikkelen. Verder gaat de gemeente gewoon door met het ontwikkelen van de woonlocaties die al in ontwikkeling zijn of op de planning staan. Er is geen voornemen om meer of sneller te bouwen dan het huidige beleid aangeeft.

Energietransitie
De energietransitie blijft erop gericht dat woonwijken op termijn aardgasvrij worden, te beginnen in Klapwijk, en dat Pijnacker-Nootdorp op termijn volledig CO2-neutraal moet zijn. Inwoners doen daar volop in mee en krijgen steun van duurzaamheidscoaches.

Qua economische ontwikkeling is het beleid gericht op innovatie, circulariteit, digitalisering, kortom meegaan met en inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Het afvalbeleid wordt verder doorontwikkeld om zo de doelstellingen van het programma Van Afval Naar Grondstof te halen. 

Financieel
Financieel staat Pijnacker-Nootdorp er goed voor maar de uitdagingen zijn groot. Vooral grote bouwprojecten waarbij basisscholen worden omgevormd tot integrale kindcentra met onderwijs en opvang onder één dak, zijn op dit moment financieel heel lastig te realiseren omdat de bouwkosten de pan uit rijzen. Ook voor allerlei onderhoudsbudgetten heeft dit gevolgen.

Kort en goed bevat het raadsakkoord op hoofdlijnen niet heel schokkende afwijkingen van het huidige beleid. 

Oorverdovend stil
Het is echt de vraag waarom het bijna drie maanden heeft moeten duren voordat dit verhaal op papier stond en waarom het zo lang moest duren voordat er een college tot stand kwam waar bijna niet aan te ontkomen viel.

Ook was het drie maanden lang oorverdovend stil. In de aanloop naar de verkiezingen struikelen de raadsleden over elkaar en over de burgers heen om ze voor zich te winnen en als de verkiezingen achter de rug zijn, hoor je maanden weinig of niks. 

Formateur Bert van Alphen vond het prachtig dat iedereen zo keurig zijn mond had gehouden. Hanneke van de Gevel gaf als aanvoerder van de grootste partij toe dat de informatie wel erg summier was geweest. Het moest vooral zorgvuldig. 

Dat geloven we graag: niemand wilde een fout maken en zichzelf daarmee buitensluiten. En dus krijg je dan een stille rituele dans waarbij ‘wethouder-baan-garantie’ meer zorgen baarde en tijd vergde dan de inhoud van het beleid. Daar zijn geen onoverbrugbare verschillen te bekennen.

Chemie
De grote vraag is natuurlijk: is er voldoende onderling vertrouwen binnen het nieuwe college en ontstaat er een goede chemie en teamgeest om ook echt samen te bouwen aan de toekomst van Pijnacker-Nootdorp.

Volgens formateur Bert van Alphen – voorheen voor GroenLinks wethouder in de gemeente - hebben alle kandidaat-wethouders dat vertrouwen in elkaar echt uitgesproken. Van Alphen, die tegelijk ook in Vlaardingen formateur was, heeft er hoop op en vertrouwen in dat ze er meteen elkaar iets moois van gaan maken de komende vier jaar. 

Woensdagavond 15 juni is tijdens een bijzondere raadsvergadering de wethoudersverkiezing en daarna zal burgemeester Björn Lugthart de wethouders officieel installeren. (SO) 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant