Paulien, William en Jaap zijn trots op hun kerstmarkt. Wendy had ook op deze foto moeten staan maar werkt op maandag niet.
Paulien, William en Jaap zijn trots op hun kerstmarkt. Wendy had ook op deze foto moeten staan maar werkt op maandag niet.

GroenRijk De Wilskracht relaxed op weg naar kerst

do 2 dec 2021, 08:59 Actueel

Bijna de helft van de totale oppervlakte van Tuincentrum GroenRijk De Wilskracht wordt deze weken in beslag genomen door alles wat met kerst te maken heeft. Ieder jaar groeit de kerstmarkt van het tuincentrum van Jaap de Baat aan de Donau aan de rand van Leidschenveen. Het is nu 2.000 vierkante meter op een totaal van ruim 5.000 meter en Jaap weet nu al dat het volgend jaar weer meer en groter zal zijn.

Maar goed, eerst maar eens dit jaar, want Sinterklaas is het land nog niet uit en toch zijn heel veel mensen heel nadrukkelijk en heel vroeg met de kerst bezig. Zelfs de verkoop van kerstbomen is al een week aan de gang. GroenRijk De Wilskracht heeft 1.800 schitterende kerstbomen ingekocht. Voor het grootste deel zijn het bomen in alle soorten en maten die afkomstig zijn uit Denemarken. Bijna allemaal Nordmannen, vertelt Jaap.

Dat is in kwaliteit de beste boom. Ook qua houdbaarheid. De Nordman-kerstboom kan makkelijk een week of zes staan zonder een naald te laten vallen. Dat is een van de redenen dat steeds meer mensen heel vroeg de boom in huis zetten en mooi versieren. Een andere reden is dat ‘we’ met z’n allen gezien de coronamaatregelen vroeger, vaker en langer in huis gezellig bij elkaar zitten. Zeker nu het openbare leven vanaf 17.00 uur min of meer is platgelegd.

Ook GroenRijk De Wilskracht moet om 17.00 uur sluiten. Al snel hebben Jaap en zijn mensen het besluit genomen om doordeweeks van acht tot vijf open te zijn, op zaterdag van negen tot vijf en zondag van elf tot vijf. Normaal is het op donderdagavond koopavond en zijn er in december extra koopavonden maar die komen dus allemaal te vervallen. Gelukkig blijven er nog genoeg openingsuren over om lekker ontspannen over de kerstmarkt van GroenRijk De Wilskracht te slenteren. De sfeer is altijd relaxed bij het tuincentrum dat vanuit Leidschenveen, Ypenburg, Pijnacker, Nootdorp, Leidschendam, Voorburg en zelfs Zoetermeer heel eenvoudig te bereiken is. Via de A12 en de A4 maar ook via het onderliggende wegennetwerk rijd je er overal vandaan heel gemakkelijk en snel naar toe. Langs de weg die ook naar het ADO-stadion leidt, ligt pal bij De Wilskracht een groot gratis parkeerterrein uitnodigend op de winkelende automobilist te wachten. GroenRijk De Wilskracht is een begrip in de regio. Het staat bekend als een gezellig en laagdrempelig tuincentrum waar heel veel kan en mag en waar heel weinig moet. Dat is de mentaliteit van de familie De Baat. Vroeger aan de Veenweg en nu al heel lang aan de Donau nummer 119.

De Wilskracht is sterk in alle sectoren, ook op het vlak van tuinstraatwerk en tuinaanleg. De hoveniersafdeling heeft zo veel werk dat al bijna heel 2022 volgeboekt en -gepland is. “Eigenlijk hebben we te veel werk. Het is gewoon vervelend dat je tegen vaste klanten moet zeggen dat je geen tijd hebt.”

Nog even terug naar de kerstmarkt. Jaap is deze maandagmiddag blij dat de echte kerstkenners in de buurt zijn. Dat zijn Paulien en William. Normaliter hoort Wendy er ook nog maar zij werkt niet op maandag. Paulien vertelt dat er heel veel kleuren in de mode zijn en dat je als kerstklant alle kanten uit kunt. Wat er allemaal voorradig is op de kerstafdeling, dat is echt heel veel. De kerstkenners van GroenRijk De Wilskracht zijn nu al bezig met plannen voor het nieuwe jaar. In de eerste helft van het nieuwe jaar wordt er heel veel ingekocht. Dat loopt door tot juni en dan begint ergens rond 1 september de opbouw en nu staat alles er in volle glorie. Je kijkt je ogen uit en je merkt dat het in het hele tuincentrum kerst is. “We willen alles steeds meer laten aansluiten, maar dat betekent wel weer extra inkoop. We weten nu al dat we volgend jaar nog meer kersthuisjes in huis willen hebben.” Volgend jaar zien we wel. Het gaat nu om dit jaar en de komende weken die een kers op de taart zijn van een goed jaar. “We zijn 2,5 maand dicht geweest en toch kijken we terug op een heel goed jaar. Mensen willen het in huis en de tuin optimaal mooi maken, nu door corona andere bezigheden en uitgaven zijn weggevallen”, aldus Jaap die graag even met Paulien en William op de foto gaat.

dewilskracht.nl


Uit de krant