Logo telstar-online.nl
<p>Annette met materiaal voor het plaatjesboek.</p>

Annette met materiaal voor het plaatjesboek.

Zaterdag is de presentatie van het ‘historisch plaatjesboek’ bij PLUS Sabine Zondag

  •   keer gelezen   Actueel

Zoals vorige week in deze krant al aangekondigd, begint komende zaterdag 23 oktober bij PLUS Sabine Zondag een actie die gericht is op een historisch plaatjesboek over oud Pijnacker. Het boek is gemaakt in nauwe samenwerking met het HGOP, het Historisch Genootschap Oud Pijnacker. Iedereen kan vanaf zaterdag het boek afhalen in de winkel aan de Nootdorpseweg en beginnen met het verzamelen van in totaal 174 prachtige oude foto’s van Pijnacker. 

Annette Theeuwsen-Kardol, schrijfster van het schitterende kloeke boek over de Stationsstraat, hebben we wat nadere vragen gesteld over de totstandkoming van het boek. Natuurlijk is zij komende zaterdag ook van de partij bij het startsein van de actie en de presentatie van het album. Dat gebeurt om 11.00 uur in de supermarkt van Sabine Zondag. Iedereen is daarbij van harte welkom. 

Voor Sabine Zondag is het de zoveelste actie waarbij ze een link probeert te leggen met het lokale verenigingsleven. Er zijn al meerdere plaatjesverzamelacties geweest in samenspraak met lokale sportverenigingen zoals Avanti Korfbal, de HCP en de beide voetbalverenigingen Oliveo en DSVP. De laatste maanden was er een ‘verenigingenactie’ waarbij de klanten van de supermarkt konden sparen voor zichzelf of voor hun favoriete vereniging, zangkoor, jeugdorganisatie, goede doel, enzovoort. 

Ook van de actie het historische plaatjesboek heeft Sabine hoge verwachtingen. Ze vertelt dat de actie is ingegeven door het geschiedkundige feit dat haar vader Ton Zondag precies veertig jaar geleden aan de Oostlaan met een Edah-winkel begon. Dat was in 1981. Later betrok de familie Zondag aan de Nootdorpseweg een gloednieuwe hypermoderne supermarkt die in 2007 werd omgevormd tot een PLUS-supermarkt. Dochter Sabine nam de zaak vijf jaar geleden over van haar ouders en moderniseerde en vernieuwde meteen de winkel. Vorig jaar volgde opnieuw een aanzienlijke vernieuwing omdat de lift naar het parkeerdek plaatsmaakte voor een schitterende roltrap. 

De filosofie van Sabine was en is: gaan voor kwaliteit en gezondheid met daarbij een nauwe samenwerking met lokale leveranciers en producenten van kwalitatief hoogwaardige verse producten op het gebied van brood, vlees, vis, groente en fruit, bloemen/planten en zuivel met daarbij de focus gericht op verse gemaksmaaltijden uit eigen keuken van hoge kwaliteit. Juist al deze extra’s geven de supermarkt een grote meerwaarde. Heel grappig is ook de kwaliteitschocolade van Leonidas. Weliswaar niet van eigen bodem maar toch ook weer een plus. 

Het lokale is in alle opzichten de kracht van deze franchisesupermarkt. Op de buitengevels van de winkel prijken foto’s van bakker Rijnbeek, boer Duijndam, de kwekers Van de Sande en Hendriks, enzovoort. Dat maakt de winkel lokaal herkenbaar. De verschillende lokaal gerichte acties sluiten daar direct en logisch bij aan. 

Sabine Zondag zei enkele weken geleden al dat ze heel content is over het historische verzamelalbum en dat ze verwacht dat dit weer een ongekende actie gaat worden. De medewerking van en de samenwerking met de historici van het HIP en het HGOP heeft Sabine als heel bijzonder ervaren. Ze kan zich heel goed voorstellen dat Annette en haar collega’s er heel veel werk aan hebben gehad. Ze kijkt uit naar het eindresultaat van al die inspanningen.

En dan nu het woord aan Annette Theeuwsen die heel druk is geweest met het samenstellen van het boek maar daar vanuit haar hobby – ze is dol op alles wat met oud Pijnacker te maken heeft – met volle teugen van heeft genoten.

Hoe is het boek tot stand gekomen Annette?
Tot begin februari kenden we het verschijnsel van een historisch plaatjesboek niet eens, maar daarna zagen we steeds meer plaatsen die al een album hadden en werden we er ook attent op gemaakt. Toen Sabine mij dus half maart benaderde met de vraag of het Historisch Genootschap mee wilde werken aan het samenstellen van een verzamelalbum, konden we deze kans niet laten lopen. Een gesprek volgde en in overleg met de leden van het Historisch Informatie Punt (HIP) hebben we toegezegd hieraan mee te willen werken. 

Welke periode beslaat het boek?
De oudste tekening is van 1611, de jongste foto - van de Dodenherdenking bij het monument in het Emmapark - is van 4 mei 2021 en alles wat er tussenin zit. Eén van de “Wist je dat-jes” in het boek zegt: wist je dat gisteren al geschiedenis is?

Gaat het puur over Pijnacker?
Naast Pijnacker zijn er ook vele plaatjes van Delfgauw en de Oude Leede. Nootdorp is niet opgenomen in het boek, maar gelukkig zijn ze daar met hun historische vereniging heel erg actief met allerlei andere projecten. Binnenkort verschijnt daar weer een kloek boek over 5000 jaar geschiedenis van Nootdorp. Dat is ook voor liefhebbers van Pijnackerse geschiedenis best interessant denk ik. 

Welke keuzes zijn er gemaakt?
We hebben in overleg met Sabine een lijst met onderwerpen gemaakt en deze zestien thema’s zijn verbeeld in elf of twaalf foto’s per onderwerp. De onderwerpen zijn: Pijnacker uitgetekend, Grenzen opzoeken, Land- en tuinbouw, Monumentale boerderijen, Molens, Groeiend dorp, Boodschappen doen, Verdwenen bedrijven, Bijzondere gebouwen, Kerken, Naar school in Pijnacker en Delfgauw, 75 jaar vrij, Met de muziek mee, Sporten in Pijnacker, Evenementen en Dorpsfeesten, Groeten uit Pijnacker. Bij het onderwerp Verdwenen bedrijven is het aantal foto’s wat kleiner. 

Hoe zijn jullie aan foto’s gekomen?
We hebben als Historisch Informatie Punt Pijnacker een rijk gevuld archief met foto’s. De meeste komen dus uit de voorraad van het HIP of van de leden van het HIP. De sportverenigingen hebben foto’s aangeleverd en we hebben ooit foto’s uit het Telstar-archief gekregen via Hans Gravesteijn die lid is van het HIP. De gebruikte ansichtkaarten voor “Groeten uit” komen uit mijn persoonlijke verzameling en die van Hans Gravesteijn. Zelf heb ik er alleen al zo’n 800. Rondom Wonen had ons al eerder van luchtfoto’s voorzien die gebruikt zijn bij het onderwerp “Groeiend dorp”.

Zit er ook totaal nieuw materiaal bij?

Als je hiermee bedoelt dat er niet eerder gepubliceerd materiaal bij zit, dan is dat wel het streven geweest. Het is natuurlijk niet mogelijk alleen maar nieuw oud materiaal te gebruiken, want de voorraad van heel oude foto’s is beperkt. Als er keuze was, heb ik gekozen voor niet gepubliceerde foto’s. 

Wat vind je zelf het mooiste plaatje?
De voormalige RK-kerk op de plaats waar nu de Drie Heeren is en een ansichtkaart van de het huis van dokter Van der Horst aan de Kerkweg. 

Was het een leuk project voor jou?
Zeker weten. Het was heel arbeidsintensief. Ik heb circa 550 mailtjes ontvangen en verstuurd, maar ik zag het als een once in a lifetime mogelijkheid om hieraan te mogen meewerken, samen met de andere leden van het HIP. 

Welke historische informatie staat er verder in het album?
Bij elk plaatje staat een stukje tekst en daarnaast start elk hoofdstuk met wat meer informatie over het onderwerp. De leden van het HIP hebben verschillende interesses en daarmee konden we dus alle onderwerpen van goede informatie voorzien

Waarom moet iedere lokale historie liefhebber dit boek in handen zien te krijgen en plaatjes gaan sparen?
Het is een mooi album voor jong en oud om kennis te maken met of meer kennis te krijgen van de geschiedenis van ons dorp. Daarbij zijn we een spaarzaam volk, dus is het ook daarom een geweldig project: 174 foto’s en veel informatie bij elkaar sparen. Geweldig toch?
De plaatjes zijn zes bij negen centimeter, dezelfde maat als de foto’s die onze (groot-)ouders maakten. Het album heeft 66 bladzijden en een harde kaft en zelfs als het niet lukt om alle plaatjes bij elkaar te krijgen, is het al een leuk naslagwerk met veel informatie.

Tot slot zegt Sabine: “Iedere inwoner van Pijnacker en Delfgauw ontvangt dit weekend in de bus een flyer waarmee het album gratis is op te halen. Ontvang je deze niet, vraag er even naar bij onze servicebalie. Ook ontvangt iedereen thuis een eerste gratis setje van vier plaatjes. Vanaf zaterdag na de kick-off van de actie ontvang je bij iedere €10,- en bij speciale actieproducten een gratis setje van vier plaatjes. Dan kan het sparen echt beginnen!”

Meer berichten