Agnes Bekenes heeft 47 jaar met hart en ziel bij de Josephschool gewerkt. Nooit heeft ze één dag verzuimd!
Agnes Bekenes heeft 47 jaar met hart en ziel bij de Josephschool gewerkt. Nooit heeft ze één dag verzuimd!

Agnes Bekenes verlaat na 47 jaar de Josephschool

Actueel 2.414 keer gelezen

De Delftse Agnes Bekenes was twintig toen ze bij de Josephschool in Pijnacker ging werken. Dat was in 1974. Bovenmeester was toen de heer Drummen. Agnes was klaar met haar opleiding en belde wat scholen of ze werk hadden. Meester Drummen kon nog wel een enthousiaste jonge docente plaatsen. Een gesprekje van vijf minuten op de gang was voldoende: Agnes kon beginnen en ging nooit meer weg. Nou ja, nu pas dus.

Zij neemt evenals collega Marlies Krebbers afscheid en dat gaat half juli gebeuren. Uiteraard blijven de festiviteiten voor de beide onderwijzeressen nog een verrassing. Toen Agnes 25 jaar bij de Josephschool werkte en dus ook 25 jaar in het onderwijs zat, hadden we met haar voor de Telstar een gesprekje, tegelijk met de toenmalige collega’s Tineke Kruijdenberg en Charlotte Bommelé, de vroegere directeur van de school.

Op dat moment ‘onthulde’ Agnes - tot grote verrassing van haar collega’s - dat ze als ‘toch niet zo eeuwige vrijgezel’ een relatie was begonnen met Kees van den Akker. Toen ze veertig jaar jubileerde, haalde ze ook de krant en toen was Kees jammer genoeg net overleden. Zeven jaar later is ‘er opnieuw iets met een man’. Ze kan vertellen dat ze net een relatie is aangegaan met Peet van den Akker, jawel een broer van Kees. “Steeds als jij langs komt, dan is er groot nieuws te melden over een man”, zegt Agnes. Maar goed, we kwamen voor haar onderwijswerk dat ze altijd met heel veel vreugde en liefde voor de kinderen heeft gedaan. De sfeer op de Josephschool was altijd zo prima dat ze er nooit naar taalde om naar een andere school te gaan. De afwisseling en de uitdaging in het werk werden ook veroorzaakt door veranderingen binnen de school. Zo is Agnes een aantal jaren onderbouwcoördinator geweest. Toen de computer zijn intrede deed, heeft zij samen met een collega de ict op poten gezet. Agnes heeft gewerkt in bijna alle groepen, van 3 tot en met 7, en soms had ze combinatiegroepen. Groep 3 vond ze altijd heel leuk, omdat kinderen dan leerden lezen en schrijven. 

Na het vertrek van Els Koehorst vroeg haar zus Carla of het lesgeven aan de kleuters een optie was. Na wat wikken en wegen besloot zij de uitdaging aan te gaan en samen met Carla, een echte kleuterjuf, een kleutergroep te gaan draaien. Agnes heeft dit de laatste jaren met veel plezier gedaan. “Eigenlijk zou iedere docent een tijdje de kleuters moeten doen. Alleen al om te weten hoe ze denken en hoe ze zich ieder op hun eigen manier ontwikkelen. Echt heerlijk. Ik had best nog een jaartje door willen gaan, maar het wordt tijd om plaats te maken voor de jongeren”, aldus Agnes die in 47 jaar geen dag ziek is geweest, althans nooit een dag afwezig is geweest door ziekte. Bijzonder dat ze een paar dagen na haar vertrek en afscheid naar het ziekenhuis gaat om een versleten knie te laten vernieuwen. Al met al bewaart Agnes bijna louter mooie herinneringen aan de Josephschool. In de begintijd was ze met twee collega’s actief in een dependance aan de Pasteurlaan. Dat was een gouden tijd. Het onderwijs is sterk veranderd en ook de Josephschool is uiteraard anders dan bijna een halve eeuw geleden. 

Agnes is het met collega Marlies eens dat het administreren en registreren is doorgeslagen in het onderwijs. “Het is goed dat we het onderwijs aanpassen aan de individuele leerling en dat we die leerling goed volgen door een dossier op te bouwen maar soms vergt dat erg veel tijd. En die tijd die ik als docent kwijt ben aan administratie investeer ik veel liever in het bezig zijn met de kinderen”, aldus Agnes die uit een onderwijsnest afkomstig is. Vijf van de zeven kinderen in het gezin kozen voor het onderwijs, onder wie dus zus Carla die het in het nieuwe schooljaar voor het eerst zonder zus Agnes moet zien te rooien. Zoals Agnes nu zonder de kinderen door het leven moet. 

Ze kijkt terug op 47 super mooie en fijne jaren met de kinderen en haar collega’s. Het zal wennen zijn maar met haar nieuwe knie en haar nieuwe levensgezel zal dat heus gaan lukken! 13 juli is het feest op de Josephschool. Tussen 13.00 en 13.45 uur kan men afscheid nemen van Agnes en Marlies.

Lees ook: Marlies Krebbers ging geen dag met tegenzin naar haar werk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant