Logo telstar-online.nl
Van Doorn (rechts) in gesprek met zijn collega de Letter.
Van Doorn (rechts) in gesprek met zijn collega de Letter.

RKDEO-trainer Corné van Doorn

  •   keer gelezen   Sport

Nootdorp – RKDEO is als trotse lijstaanvoerder van 3-B de winterstop ingegaan. Dat is een heel wat betere positie dan vorig jaar om deze tijd, toen was de blik nadrukkelijk naar onderen gericht.

Ook in tweede helft van de competitie had de ploeg van Corné van Doorn de grootste moeite om het degradatiespook buiten de deur te houden. Pas in de slotfase van de competitie werd het derdeklasserschap veilig gesteld. Wat is er toch gebeurd in en rond de catacomben van sportpark centrum? We spraken hierover met Van Doorn, een trainer die barst van de ambitie en die ook het volgende seizoen nog voor de rood-witte troepen zal staan.

“In principe is er niet zo gek veel veranderd. We hebben vorig jaar een ongelukkig seizoen gehad, maar ook toen al was zichtbaar dat we progressie boekten. We hebben toen veel jonge jongens gebruikt, die hebben ervaring opgedaan en daar doen we nu ons voordeel mee. Robbie van Hagen heeft vorig jaar al veel meegespeeld en draait nu goed mee. Jean Pierre Luciana is ook doorgebroken en is nu voor elke defensie een plaaggeest. Zijn eindpass is ook sterk verbeterd. De scherpte voor de goal moet nog beter, daar werken we aan. Verder heeft Moh. Ben Abdellah zich goed aangepast. Allemaal jeugd dus, maar wel jeugd die vorig seizoen al veel geleerd heeft. Ook verdedigend is er wat jong bloed bij gekomen. Als ploeg zijn we dus behoorlijk gegroeid en er zit nog rek in.”

Van Doorn (42) zegt te mikken op de jeugd, waarmee hij zich conformeert aan de visie van de club. “Maar” voegt hij daar onmiddellijk aan toe, “ze moeten dan wel capabel zijn en het niveau aankunnen. Zo heb ik afgelopen zondag tegen Scheveningen keeperstrainer Maikel van der Kooij in het doel gezet. De jongeren achter mijn vaste doelman, Dennis Hendriks die geschorst was, zijn er naar mijn mening nog niet helemaal klaar voor. Daarover heb ik vooraf met ze over gesproken. Vorig jaar al is Van der Kooij lid van RKDEO geworden. Toen Dennis van der Quast stopte zat ik plotseling met een keepersprobleem. Door de komst van Hendriks van SV ’35 werd dat grotendeels opgelost.”

Randvoorwaarden

Mede op aandingen van Van Doorn is het randgebeuren rond de selectie wat opgewaardeerd. “Bij RKDEO worden geen spelers betaald. Dat wist ik vooraf en daar sta ik dus achter, anders was ik er niet aan begonnen. Bij DEO doen we veel in de collectieve sfeer. De spelers krijgen bijvoorbeeld voetbalschoenen, er is nu een aparte kleedruimte met eigen kastjes voor de selectie, er wordt getraind met wedstrijdballen, en er is trainingskleding beschikbaar. De trainingsomstandigheden zijn ook sterk verbeterd. We hebben nu veel meer ruimte. Voor een enkeling die met de tram moet komen is er een kleine reiskostenvergoeding Daar is niets mis mee en daar doen we ook niet geheimzinnig over.”

Training

Voetbal is in principe een simpel spel. Mijn trainingen zijn eigenlijk ook simpel en soms ook herhaal ik veel. Door veel te herhalen krijg je zelfvertrouwen. Basishandelingen moeten er goed inzitten. In de aanloop naar de competitie was het verplicht drie keer per week trainen. De jongens stonden daar achter. Nu is het tweemaal per week verplicht, met om de week driemaal. Je moet er dus wel wat voor willen doen in de selectie.”

Een systeem is voor Van Doorn niet heilig. “Ik heb een voorkeur voor een 4-4-2 opstelling, maar we kunnen ook switchen naar 4-3-3 als dat moet. Tegen Den Hoorn thuis en afgelopen zondag bij Scheveningen zijn we op een gegeven moment overgestapt op 4-3-3. Dat kan de ploeg probleemloos.

Kunstgras

Volgend jaar zal het hoofdveld van sportpark centrum voorzien zijn van kunstgras. Kunstgrasvelden zijn vaak onderwerp van gesprek en niet iedereen is daar enthousiast over. Van Doorn: “Ik sta daar redelijk positief tegenover. Het biedt veel voordelen. Dit jaar valt het tot nog toe wel mee met de kwaliteit van het hoofdveld, maar het is een tijdlang dramatisch slecht geweest. Soms klagen de spelers over een te harde ondergrond, maar diezelfde gasten spelen soms in de zaal, en dan hoor je ze niet. Bovendien wordt de kwaliteit van kunstgras steeds beter. Wij krijgen het nieuwste van het nieuwste. Ik zie het dus wel zitten.”

Van alle tegenstanders waar DEO tot nu toe de degens mee gekruist heeft, maakte Den Hoorn de meeste indruk op Van Doorn. “Ook Duindorp is niet te onderschatten, vooral aanvallend zijn ze sterk. Verder is Delft, per traditie, een beetje een angstgegner voor de ploeg. Dat was zo, maar doet hoeft nu niet meer het geval te zijn. DEO is sterker en vooral rijper geworden.”

RKDEO staat de komende weken, hoe de uitspraak in de kwestie van de gestaakte wedstrijd tegen Duindorp ook ut zal vallen, bovenbaan. Bovendien is de eerste periodetitel al binnen.

Tweede klas

Dat roept de vraag op of de ploeg bij een eventuele promotie “rijp” is voor de tweede klas. Van Doorn is daar voorzichtig over. “Het zal dan aanvankelijk een kwestie van overleven zijn. Niet gelijk weer terugzakken. Maar ik ga me nog niet rijk zitten rekenen, de weg is nog lang. Maar stel dat we promoveren, dan is het ook nog zo dat je aantrekkelijk wordt voor andere spelers. Wij doen niet aan scouten en gaan zeker ook niet betalen. Ik erger me trouwens aan al die overschrijvingsverhalen in de media. Nu al lees je dat er clubs aan het ronselen zijn voor het volgende seizoen. Maar nogmaals, de deur zit hier uiteraard niet op slot, maar ze zullen zich zelf aan moeten dienen. Maar ik wil niet te ver vooruitkijken, laten we eerst maar even afwachten wat de rest van het seizoen ons brengt, er wachten ons nog heel wat pittige wedstrijden. Ook moeten we nog even afwachten wat de bond beslist over de gestaakte wedstrijd tegen Duindorp Als dat goed afloopt hebben we vier punten voorsprong”, aldus de man die de ambitie heeft om “ooit” trainer bij een hoofdklasser te worden.“Ja, ik ben behoorlijk ambitieus wat het voetballen betreft. En ik weet ook dat er in de top van de amateurs andere normen gehanteerd worden. Daar wordt wél gescout en gaat er geld over de tafel. Daar zal ik dan ook mee om moeten gaan.”

Meer berichten