Careyn streeft naar behoud van werk

Regio 38 keer gelezen

Regio - Door de invoering van de WMO verandert de vraag naar huishoudelijke zorg. Hierdoor is er voor huishoudelijke medewerkers in loondienst van Careyn steeds minder werk.

Huishoudelijke zorg is in het overgangsjaar 2007 overgeheveld van de AWBZ naar de WMO. Vanaf 2008 is de WMO volledig van kracht. Alle klanten ontvangen voor 1 januari 2008 een nieuwe indicatie. Dit heeft tot gevolg dat er voor honderden medewerkers van Careyn geen vraag meer naar hun diensten is. Careyn is daardoor genoodzaakt deze medewerkers boventallig te verklaren.

Dat Careyn haar medewerkers boventallig verklaart, betekent niet dat deze mensen op straat worden gezet. Careyn ziet het als haar verantwoordelijkheid, om de problematiek rondom de werkgelegenheid zo sociaal mogelijk op te lossen. De medewerkers die dit betreft, krijgen indien mogelijk een andere functie aangeboden. Ook wordt gekeken naar een mogelijke doorstroom naar andere onderdelen binnen Careyn en Careyn helpt actief bij het vinden van passend werk bij andere bedrijven in de omgeving.

“Als goed werkgever streeft Careyn ernaar alle medewerkers aan het werk te houden. Deze medewerkers hebben altijd goed werk geleverd voor Careyn en voor hun klanten. We willen ze het liefst allemaal in dienst houden. Echter hun huidige functie in stand houden terwijl er nauwelijks vraag is naar hun diensten, is bedrijfseconomisch niet haalbaar. Niets doen is dus geen optie.” Verklaart Marijke Helderman, directeur Careyn Huishoudelijke Zorg.

Elke gemeente geeft een eigen invulling aan de WMO. Careyn kijkt daarom per gemeente hoe de situatie is, welke vraag de gemeente heeft, hoe Careyn aan die vraag kan voldoen en met welke mensen.

Marijke Helderman: “Natuurlijk kunnen medewerkers kiezen om als Alphahulp aan de slag te gaan, maar we zorgen ervoor dat er ook andere keuzes zijn.”

Careyn blijft actief met de gemeenten in haar werkgebied in gesprek om samen een goede invulling en uitvoering te geven aan de huishoudelijke zorg en de andere prestatievelden van de WMO.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant