De innerlijke vaart van Ypenburg

Regio 39 keer gelezen

Ypenburg - Vanuit zijn fascinatie voor ‘wonen’ als tijdsbesteding van de moderne mens, registreerde filosoof en beeldend kunstenaar Arjen Nolles gedurende een half jaar lang interieurs van huizen in de Haagse vinexwijk Ypenburg en maakte hier video-opnames van.

Op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 maart zijn van 20 tot 22 uur de videoprojecties in Kunsthuis 7X11 aan het Patrijsplantsoen 23 in Ypenburg Den Haag, te zien. De opening is op vrijdag 21 maart om 20 uur en wordt afgesloten met een feest.

De Groningse kunstenaar en filosoof Arjen Nolles (1972) verbleef zes maanden in de grootste Vinexwijk van Den Haag: Ypenburg. Hij deed er zijn boodschappen, ging naar de kapper, zocht vergeefs naar een café en keek vanachter de schuiframen op de derde verdieping langdurig naar wat er zich op straat afspeelde. Van de drukte om half negen ’s ochtends, wanneer de straten zich vullen met bewoners die hun kinderen naar school brengen, naar de stilte die zich daarna meester maakt van de wijk, slechts onderbroken wanneer in de middag, kinderen de straten bevolken.

Vinexwijken lijken in hun georganiseerde opzet op weldoordachte decors waarin de spelers nog geen ‘schade’ hebben aangericht . De hoop is gevestigd op het ontkiemen van een organische groei, waarin de bewoners de wijk naar hun hand zetten. Als startpunt van deze groei, zal Nolles een ingreep in de openbare ruimte doen, die bewoners in staat stelt hun sporen na te laten.

Nolles onderzoekt de beleving van tijd en ruimte. In zijn project in Ypenburg spitst dat onderzoek zich toe op het begrip 'wonen' als tijdsbesteding en als streven zich te verbinden aan een plaats: het creëren van een thuis. Nolles' opvatting van wonen is er één van vormgeven en bouwen; hij gaat er vanuit dat de moderne mens zijn identiteit niet meer kan ontlenen aan de wijk waar hij of zij woont, maar probeert zijn omgeving vorm te geven naar zijn eigen identiteit. Makelaars springen daarop in door woningen als casco's op te leveren, met tuingerichte woonkamers, om de nieuwe bewoners de vrijheid te bieden hun thuis volledig naar eigen smaak in te richten.

Videoprojecties in 7X11

In de video-installatie De innerlijke vaart van Ypenburg spelen de interieurs van Ypenburg de hoofdrol. Nolles ging op zoek naar het thuisgevoel in Ypenburg en filmde zeven interieurs van bewoners, vanuit de gedachte dat de ‘vaart van Ypenburg’ niet op straat, maar in de woningen gezocht moet worden. Interieurs die met hun hedendaagsheid, ruimtelijke inrichting en heldere design een verlengstuk lijken van de openbare ruimte. Uit deze zeven interieurs stelde Nolles zijn eigen 'virtuele' interieur samen, dat te zien is in de vorm van een videoprojectie.

De indrukken die Nolles tijdens zijn verblijf heeft opgedaan in de grootste buitenwijk van Den Haag, worden uitgewerkt in het videodocument Spleen, dat op dezelfde avonden getoond zal worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant