(Foto: Els de Wit)
(Foto: Els de Wit)

Landelijke kick-off KiKa kerstballenactie bij Intratuin Pijnacker

Actueel 510 keer gelezen

De Pijnackerse vestiging van Intratuin ziet er afgelopen donderdag bij aankomst uitnodigend uit en verkeert al helemaal in kerstsferen. De regen op het parkeerterrein kan niemand deren. Binnen is het immers behaaglijk, warm en sfeervol.

Door: Martin Reitsma

Bij binnenkomst blinkt de veelkleurige kerstboom je in de hal al tegemoet. Er is door Stephan Droogh en zijn medewerkers veel werk verricht om de mensen een warm en gezellig gevoel te geven. Een sfeer die zo bij kerst hoort.

Aan een tafeltje in het restaurant zit een bekende dame. Het is Xandra Brood. De weduwe van rock 'n roll legende Herman Brood. Xandra is naast stiliste ook ambassadrice van de stichting KiKa. We maken even kennis met haar en zijn in afwachting op wat komen gaat: Dé kick-off van de KiKa kerstballenactie. Er is veel landelijke media aanwezig, waaronder het TV programma Hart van Nederland, De Telegraaf, vertegenwoordigers uit de Tuinbranche Nederland waaronder Frank v.d. Heide. Directeur Stephan Droogh van Intratuin én de Telstar/Eendracht. Ook Fritz Hirschtein van KiKa is erbij. Hij heeft in 2002 samen met Maarten Stoopendaal deze fantastische organisatie opgericht.

KerstActie mikt op 1,5 ton
Het doel van de campagne is om niet alleen de aandacht te vestigen op het uitstekende werk van de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), maar ook om concreet een bedrag van 150.000 euro op te halen. Dit bedrag wordt besteed aan het verdere onderzoek naar kanker bij kinderen. De KiKa Kerstbal kost 4,95 euro per stuk. Na aftrek van btw en kosten, waarop géén winst wordt gemaakt, komt per kerstbal 2,50 euro direct ten goede aan dit goede doel. Er zijn vier verschillend gedecoreerde kerstballen. De campagne wordt onder meer ondersteund door KiKa-ambassadrice Xandra Brood en haar dochters Lola en Holly. 'Het is helaas niet vanzelfsprekend, dat ieder kind een mooie Kerst en een gezond nieuwjaar in het vooruitzicht heeft', zegt Brood. 'Door deze kerstballen te kopen ziet je kerstboom er niet alleen nóg mooier uit, maar versier je je boom dit jaar met een doel.'

Trotse jonge ontwerpers
Rondom om ons heen klinken vrolijke kindergeluiden. Het zijn de vier ex-kankerpatiëntjes: Femke, Judith, Roos en Vera. Zij spelen een grote rol bij deze actie en vertaalden hun persoonlijke verhaal in een tekening, die als opdruk op de vier kerstballen staan. Ze zijn er terecht erg trots op en wijzen naar de kerstbomen waarin hun kunstwerkjes hangen te pronken.

Xandra krijgt de eerste bal overhandigd. Ze is er duidelijk mee in haar nopjes. Een lange, intensieve en creatieve voorbereiding komt met deze uitreiking tot een mooie climax. Xandra zegt: 'We wensen alle kinderen natuurlijk een mooi kerst. Maar helaas is dat niet voor alle kinderen vanzelfsprekend.' Er volgens interviews door de media met de vier jeugdige dames waarbij de 14 jarige Roos vertelt:

'Tijdens de chemo-therapieën heb ik in het ziekenhuis heel veel getekend. En dan alleen mandala's. Zo ging de tijd snel. Ik vind het erg leuk om te doen. Dit is de reden, waarom ik nu ook voor deze kerstbal voor een mandala heb gekozen. Tijdens een rot-situatie toch met iets leuks bezig kunnen zijn. Het was een mooie en leuke afleiding.'

(Foto: Els de Wit)

Femke van 10 jaar vertelt: 'ik ben een half jaar ziek geweest, in de zomer moest ik heel veel spugen. Toen zag de dokter een bal in mijn buik en moest ik geopereerd worden.' Ze heeft een grote witte bal in haar handen en wijst een figuurtje aan dat ze tekende voor deze witte kerstbal en vervolgt: 'Kasper is een chemomannetje en die woont in een ziekenhuis in een fles vol vloeistof en met andere vriendjes en als er dan iemand ziek is dan wordt die door een infuus of een spuit ingebracht bij degene die ziek is en dan gaan de chemomannetjes met de goede bloedcellen tegen de kankercellen vechten. Ik vond het heel cool dat mijn tekening gebruikt werd voor deze kerstbal. Ik wist nog niet dat ik zou winnen want er deden heel veel kinderen mee'. Voor de andere kinderen hoopt ze dat deze de kerst niet in het ziekenhuis hoeven door te brengen en gewoon een fijne en gezellige kerst hebben met hun familie. Ze besluit met: 'Ik wens jullie allemaal een Merry Xmas.'

Vera is een spontaan meisje van vijf jaar met twee parmantige staartjes in het haar. ze vertelt over haar hobby's, dansen, knutselen en buiten spelen. 'Ik had een grote bal in mijn buik en die hebben ze eruit gehaald. Kijk! Ik sta ook op deze kerstbal, dat ben ik onder een regenboog. In het ziekenhuis wilde ik graag thuis zijn om fijn de kerstboom op te zetten en lekker te dansen, want dansen geeft plezier. Toen ik uitgekozen werd om een tekening te maken was ik heel erg blij en ging ook toen dansen.' Ze hoopt dat de anderen kinderen uit het ziekenhuis ook weer snel thuis zijn.

De blonde Judith is zes jaar, ze staat met haar zelfontworpen kerstbal in haar hand en wijst: 'de eerste ben ik, dan mama en pappa en Jurre, Jari en Jesse. Allemaal worden ze aangewezen op de mooie witte kerstbal. ' In het ziekenhuis was het kerst, dan gingen we heel vaak daar versieren. In een kamer in het Prinses Máxima Centrum kreeg ik een infuus met Chemo-Kaspers. Dit zijn de oranje gekleurde puntjes op mijn tekening. Je ziet ze vanuit het zakje en het slangetje naar mijn buik lopen. De kamer was mooi versierd met sterren. En natuurlijk met een mooie kerstboom.' Judith heeft een kerstwens en hoopt dat al haar lotgenootjes weer beter worden.

KiKa
Deze organisatie werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt deze organisatie zich op het geven van voorlichting over kinderkanker. Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75% van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter. Het is dan ook het doel van KiKa is om dit percentage te verhogen naar 95%. Met uw donatie kunnen zij meer kinderen sneller genezen. De KiKa Kerstballenactie is ontwikkeld door Tuinbranche Nederland, Edelman, Tuinzaken en Garden Connect in samenwerking met GUC Agency.

De kerstbal is te koop bij ruim 160 tuincentra in Nederland waaronder Intratuin Pijnacker aan de Rijskade 1a en andere vestigingen van Intratuin zoals in Zoetermeer, Zuidplas, Rhoon en vele individuele tuincentra. Schroom dus niet en maak deze actie tot een groot succes.

Uit de krant