Afbeelding

Vrijwilliger in beeld: Sharon Burger

Actueel 784 keer gelezen

Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij brengen veel tot stand wat anders niet zou gebeuren. Op velerlei gebied zijn vrijwilligers actief. Welke persoonlijkheid schuilt er achter al die vrijwilligers en door wie of wat worden zij geïnspireerd? Lees hier het verhaal van Sharon Burger.

"Wat vooral leuk is aan dit 'werk' is dat je dingen doet die je zelf eigenlijk nooit meer doet als volwassene, zoals koekjes bakken of naar de kinderboerderij gaan. Het haalt het kind in je een beetje naar boven, dat is echt wel grappig", vertelt Sharon Burger, maatje bij Jong Perspectief. "En je maakt de kinderen er zo intens blij mee, dat is natuurlijk ook onwijs motiverend."

Jong Perspectief is een maatjesproject voor jongeren die om diverse redenen wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Het doel is jongeren beter te laten functioneren in het dagelijks bestaan en hun zelfredzaamheid te vergroten. "Om de week ga ik in het weekend iets leuks doen met een kind dat thuis met een lastige situatie te maken heeft, zoals een zieke ouder of financiële problemen. Op deze manier proberen we het kind even uit die nare situatie te halen en gaan we samen iets doen, zoals koekjes bakken, een spelletje doen of naar de bioscoop. Je trekt een jaar lang op met hetzelfde kind zodat je een band krijgt en er vertrouwen ontstaat. Inmiddels doe ik dit alweer drie jaar. Tijdens het schrijven van mijn scriptie hoorde ik hierover van mijn professor en prompt zag ik een week later een advertentie in de krant staan van Jong Perspectief. Na gesprekken en een training krijg je profielen toegestuurd die zouden kunnen matchen en vervolgens ga je bij een kind op bezoek om te kijken of het klikt."

"Het is niet de bedoeling dat je na dat jaar nog contact met elkaar houdt, dus het is iedere keer best pittig om afscheid te nemen, maar wat mij helpt is dat je iemand achterlaat die sterker in zijn of haar schoenen staat en die het wel gaat redden. Eigenlijk is het altijd wel leuk en bijzonder, je ziet zo'n kind elke week groeien. Toen ik mijn vorige maatje voor het eerst ophaalde was ze best een stil meisje. Maar toen we aan het eind van het traject in Blijdorp waren en ze een ijsje wilde zei ik: regel het maar. En dat deed ze, dat is zo mooi om te zien. Naast mijn baan als jurist vind ik het belangrijk om iets bij te dragen aan de maatschappij. Bovendien heb ik nu de tijd en de mogelijkheid om dit te doen. Sinds dit jaar ga ik ook op pad met Thomas, hij heeft een verstandelijke beperking. Met hem is het contact moeilijker, dus dat is wel pittig. Hij heeft onder meer een vorm van autisme en wat ik heel bijzonder vond was dat hij eens mijn hand pakte en zei: "Wij zijn vrienden." Dan smelt ik echt. Natuurlijk kunnen we altijd vrijwilligers gebruiken en er is ook een mentorproject, waarbij kinderen geholpen worden bij de overgang van groep 8 naar de middelbare school." Kijk voor meer informatie op www.jongperspectief.nl.

Uit de krant