Jaap gaat weer op pad.
Jaap gaat weer op pad.

Chocolade met een goed verhaal

Actueel 1.942 keer gelezen

Op 30 maart 2024 vindt de 15e Schokofahrt plaats. De Schokofahrt is een georganiseerde fietstocht om biologische chocolade emissievrij te vervoeren en in de winkels te krijgen. De fietstocht staat twee keer per jaar gepland, in het voorjaar en in het najaar.

Het vervoer van de cacaobonen gebeurt op windkracht en het produceren van de chocolade via zonne-energie. Het zeilschip de Tres Hombres vervoert de in de chocolade verwerkte cacaobonen één keer per jaar vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland naar de fabriek van de ChocolateMakers. Het transparante dak van de fabriek in Amsterdam levert de (zonne)energie waarmee de chocoladerepen gemaakt worden. De verpakking van de repen is van volledig composteerbaar materiaal.

Tijdens de Schokofahrt fietsen Duitsers en fietsers van andere nationaliteiten naar Nederland om bij de Nederlandse chocoladefabriek duurzame chocolade te halen en naar winkels in Duitsland en Oostenrijk te brengen voor de verkoop. Dit jaar fietst ook een sportieve vrijwilliger van de wereldwinkel Pijnacker mee, Jaap. Hij haalt voor de wereldwinkel een voorraad biologische chocolade op.

Heb je vaak meegefietst met de Schokofahrt voor de Wereldwinkel?

Tot nu toe ben ik twee keer van de fabriek in Amsterdam naar de Wereldwinkel aan het Emmapark in Pijnacker gefietst. In verband met de beschikbare tijd reisde ik heen met de trein.

Hoe lang ben je onderweg als je van Pijnacker naar Amsterdam fietst?

De afstand is ongeveer 60 kilometer. Ik probeer echter altijd een mooie, rustige route binnendoor te pakken, bijvoorbeeld langs de Westeinderplassen en het Braassemermeer, en dan kom je al snel op 70 kilometer uit.

Bereid je je vooraf nog voor door te trainen?

Het hele jaar door zit ik op de fiets dus een specifieke training is niet noodzakelijk. Dit jaar heb ik al een paar lange tochten gemaakt en ik ben dan ook van plan om deze keer heen en weer te fietsen.

Wat is het meest opmerkelijke dat je ooit hebt meegemaakt tijdens de fietstocht?

In 2022 kwam ik tijdens de tocht op een onverhard pad een aantal Schotse Hooglanders tegen. Het bleken geen chocoladeliefhebbers want ik kon rustig passeren.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant