Afbeelding

Ommezwaai fietsplan is natuurlijk een 1 aprilmop!

Actueel 3.749 keer gelezen

Pijnacker - Onze redactie heeft altijd een rijke traditie rondom 1 april in de gedrukte editie. Ook in aanloop naar aanstaande maandag stond er een mop in de krant. De N470 wordt in de toekomst een fietspad.

Het artikel wordt door 99,9 procent van de lezers natuurlijk direct opgevat als een grap, maar er klonk ook een kritische noot. Daarom hebben wij besloten de grap alvast uit de doeken te doen. Wij willen natuurlijk niet dat ook maar iemand in de stress schiet omdat hij of zij niet van A naar B kan komen. Dat iemand daadwerkelijk de N470 op fietst, willen wij uiteraard ook niet en was ook niet de opzet van de 1 aprilmop. Daarom: het is een grap, mensen!


Pijnacker/Delfgauw - Grote opluchting bij alle omwonenden van natuurgebied de Ackersdijk. Uit vertrouwelijke stukken die in handen zijn van de redactie van deze krant, blijkt dat de omstreden metropolitane fietsroute tussen Delft en Rotterdam Alexander niet langer door het lokale natuurgebied zal worden aangelegd.

Toch is er ook goed nieuws voor de voorstanders van de fietsroute, want het plan is hiermee zeker niet van de baan. Sterker nog, er is besloten om gebruik te maken van het bestaande wegennet; de N470 tussen Pijnacker en Delfgauw zal daarom in de toekomst autoluw worden gemaakt en worden vrijgegeven voor fietsverkeer.

Doorslaggevend in het besluit om alsnog te kiezen voor een andere route is vooral het kostenplaatje geweest. Er zou zo’n 53 miljoen euro worden uitgetrokken voor de nieuwe fietsroute. De raad van Pijnacker-Nootdorp ging onlangs akkoord met een bijdrage van ruim 2,5 miljoen, maar kreeg veel kritiek over de nut en noodzaak van onder andere een peperduur ecoduct over de A13 en het doortrekken van het fietspad dwars door de Ackersdijk.

“Alles bij elkaar afgewogen zijn wij nog eens bij elkaar gaan zitten”, zo valt te lezen in de geheime documenten. “Het thema klimaat wordt ook de komende jaren steeds belangrijker. De overheid zal steeds meer inzetten op het ontmoedigen van autogebruik. Is het daarom niet veel beter om niet alleen een fietsroute aan te leggen, maar tevens, en misschien maken wij ons er niet populair mee, het autogebruik aan banden te leggen”, staat er in de rapportage waarvan de namen van de hooggeplaatste ambtenaren zijn weggelakt. “We kunnen nu een twee- of zelfs een drietrapsraket afvuren, door een streep te zetten door de hoge kosten, het natuurgebied te beschermen door gebruik te maken van een al bestaand stuk wegdek en hiermee ook nog eens de automobilist uit zijn wagen te krijgen en lekker met de fiets naar zijn werk te laten gaan.”

Uit de stukken blijkt verder dat er een onderzoeksbureau uit Zweden is ingeschakeld met veel kennis en ervaring op het gebied van het omzetten van Rijks- en Provinciale autowegen naar fietspaden. Onderzoeksbureau Skojar Bara wordt wél met naam en toenaam in het rapport genoemd en blijkt zelfs al ter plekke onderzoek te hebben gedaan naar de mogelijkheden. “Vanaf de rotonde Klapwijkseweg tot aan de rotonde nabij het bedrijvenpark in Delfgauw is het zeker mogelijk om de weg op korte termijn beschikbaar te stellen voor fietsverkeer. De ervaring leert dat automobilisten in eerste instantie alternatieve routes zoeken, maar veelal tot de conclusie komen dat het reizen met de fiets veel praktischer is. Ook op de lange termijn voor de gezondheid natuurlijk,” schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers gaan nog een stapje verder. “Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om de gehele N470, van Zoetermeer, Lansingerland en Delft erbij te betrekken. Maar laten we beginnen bij de route tussen Pijnacker en Delfgauw.” De aanbevelingen lijken gehoor te vinden bij de ontvangers van de stukken, zo lezen wij. “Dit is het ei van Columbus!”, schrijft een geanonimiseerde hooggeplaatste ambtenaar. “We houden zo miljoenen in de zak en hebben alsnog een geweldige fietsroute,” mailt een ander.

Toch zijn er ook vraagtekens: want hoe snel moet dit worden doorgevoerd? Onderzoeksbureau Skojar Bara doet een aanbeveling die vrijwel unaniem wordt onderschreven, zo blijkt. “Het is zaak om zo snel mogelijk weggebruikers te laten wennen aan de nieuwe situatie. Wij raden aan om direct duidelijk te zijn en automobilisten in een vroeg stadium te laten zoeken naar alternatieven. Onze voorkeur heeft de lente- en zomerperiode, omdat je dan eerder de auto laat staan.”

Maandag N470 al dicht
Uit de mailwisseling tussen de autoriteiten blijkt dat de bevindingen van het bureau als realistisch worden gezien. Volgens de laatste berichten wordt de N470 tussen Pijnacker en Delfgauw komende maandag al afgesloten om een begin te maken aan de ombouw van autobaan naar fietspad.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant