Afbeelding

Ook inwoners Pijnacker-Nootdorp welkom bij eerste Nederlandse Long COVID dag

Actueel 1.926 keer gelezen

Op vrijdag 19 april wordt de eerste Nederlandse Long COVID dag georganiseerd door Stichting Long COVID en Virology Education. Deze dag is gericht op alle (para-)medische professionals en andere belanghebbenden die betrokken zijn bij de diagnose van en zorg voor Long COVID patiënten in Nederland. Maar ook Long Covid patiënten kunnen deze dag (gratis) online volgen.

In Nederland hebben naar schatting 3 % van de volwassenen (26+) na een Coronabesmetting nog last van klachten (Long COVID). Dit zijn ongeveer alle inwoners van Haarlem en Utrecht bij elkaar. Bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar is dat ongeveer 5%, dit staat bijna gelijk aan alle inwoners van Apeldoorn.

Long Covid patiënten ervaren ernstige beperkingen in het dagelijks leven. Velen van hen kunnen niet meer werken, naar school gaan of voor hun gezin zorgen. De maatschappelijke kosten zijn enorm, de persoonlijke en sociale impact groot. Maar er is geen oplossing. De urgentie is daarom hoog: er is dringend behoefte aan meer financiering voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van Long COVID. Er is haast geboden, sommige patiënten zijn al bijna 4 jaar ziek en verslechteren. 

Bij Long COVID wordt de ziektelast onvoldoende onderkend, wat de noodzaak benadrukt om het bewustzijn te vergroten en de dialoog tussen medisch professionals, experts en de maatschappij te bevorderen. Zo kan de persoonsgerichte zorg verbeterd worden en de aanzienlijke impact die COVID op lange termijn heeft op de gezondheid, de economie en de samenleving worden verminderd.

De 1e Nederlandse Long Covid dag belooft een waardevolle dag te worden om kennis uit te breiden en inzichten te delen met vooraanstaande experts op het gebied van de zorg van Long COVID patiënten. Het programma omvat informatieve lezingen van experts en ervaringsdeskundigen over de begeleiding en behandeling van patiënten met Long COVID , Plenaire sessie + een 7-tal educatieve break out sessies.

We hopen dat we zoveel mogelijk huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, arbo- en verzekeringsartsen en medisch specialisten op 19 april mogen verwelkomen in Amersfoort. Zodat we samen kunnen bijdragen aan de verbetering van de zorg voor Long COVID patiënten in Nederland.

Ben je zelf Long COVID patiënt? Dan kan je je gratis registreren en de dag virtueel bijwonen.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Stichting Long Covid: stichtinglongcovid.nl. En ook op de website van Academic Medical Education: academicmedicaleducation.com.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant