Bodhi kijkt heel erg uit naar de reis in Amerika.
Bodhi kijkt heel erg uit naar de reis in Amerika.

Bodhi uit Pijnacker haalt tweede plaats bij First LEGO League

Actueel 2.225 keer gelezen

Bodhi uit Pijnacker heeft met zijn team Emtlah&Lid de tweede plaats bij de Nederlandse finale van de First LEGO League (FLL) gewonnen. Emtlah&Lid is één van de twee teams die voor het Haags Montessori Lyceum meededen aan de Nederlandse editie van FLL. De bijzondere naam staat voor Extra geMotiveerde Top Leerlingen Albert Heijn en LIDL. 

Geen van de leerlingen kan meer verzinnen hoe de twee supermarkten in de naam zijn gekomen, maar ze hopen nu dat ze naar Houston mogen op sponsoring. Na een mooie tweede plaats bij de regionale kampioenschappen mocht het team namelijk door naar de Nederlandse finales die afgelopen zaterdag zijn gehouden. Bij deze finale hebben zij wederom een tweede plaats weten te bemachtigen, wat ze het recht geeft om in Houston Texas (VS) nogmaals te laten zien wat zij kunnen. Tobian en Stef, twee van de teamleden: “Natuurlijk droomden we als team dat we naar Texas zouden mogen, maar dat voelde altijd als een soort mythe en nu is het opeens werkelijkheid geworden!” 

FIRST® LEGO® League Challenge is een van de drie divisies van FIRST LEGO League en is een internationale technologiewedstrijd voor kinderen van 9 t/m 15 jaar. FIRST LEGO League daagt kinderen uit te denken als wetenschappers en technici. Tijdens ieder seizoen werken de teams aan een innovatieproject, waarbij aan de hand van de ontwerpcyclus een probleem uit de praktijk moet worden onderzocht en opgelost. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren om hier vervolgens verschillende missies mee uit te voeren in een robotwedstrijd. De teams doorlopen beide onderdelen aan de hand van het aangeboden lesmateriaal. Elk jaar heeft FIRST LEGO League Challenge een andere uitdaging. Het thema van dit seizoen (2023-2024) is MASTERPIECE. Voor dit thema werden bij het innovatieproject en de robotwedstrijd uitdagingen gegeven die met cultuur te maken hadden. Zo moest de robot een aantal opdrachten uitvoeren die tezamen een show lieten zien die door lego poppetjes werd uitgevoerd. Bij het innovatieproject werden de teams uitgedaagd om een probleem uit de praktijk van de kunsten op te pakken en met een innovatieve oplossing te komen. 

Team Emtlah&Lid vond haar probleem bij de lange wisseltijden die nodig zijn bij het verwisselen van de bands bij een popfestival. Hiervoor verzonnen zij een schaarlift die de instrumenten vanuit de vrachtauto naar het podium brengt, waardoor er minder mensen nodig zijn om dit te doen. Ze hopen hiermee de lichamelijke belasting van de crew te verlagen, gevaren te voorkomen en de wisseltijd in te korten. Het team werd door de jury geroemd om hun Agile werken en het inzetten van de talenten in de groep, waardoor iedereen tot z’n recht kwam. Tweedejaars Jamie: “Het was heel spannend om voor de jury ons project te presenteren, maar we werkten heel goed samen waardoor het super goed ging.” Iwan vult aan: “We komen uit verschillende klassen, maar we werken echt als één team van vrienden samen.” Half april mag het team nu door naar Houston.

Het team, dat bestaat uit leerlingen van het Haags Montessori Lyceum uit de klassen één tot en met drie, is erg zelfstandig.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant