Frank Steenks mag op enkele aangewezen plekken weer verder met zijn plantsoenonderhoudswerk!
Frank Steenks mag op enkele aangewezen plekken weer verder met zijn plantsoenonderhoudswerk!

Frank Steenks moet bramen en brandnetels met rust laten

Actueel 3.554 keer gelezen

Klapwijkbewoner Frank Steenks heeft van de gemeente te horen gekregen dat hij wel enkele stukken plantsoen in de wijk Klapwijk mag onderhouden, maar dat hij bramenstruiken en brandnetels met rust moet laten.

Steenks was onlangs ‘groot lokaal nieuws’ omdat hij als 77-jarige groenbeheervrijwilliger in de boeien was geslagen door een legioentje gemeentelijke handhavers. En vervolgens werd afgevoerd naar het politiebureau waar hij enkele uren in een cel verbleef.

De aanklacht was: vernieling van openbaar groen. Uiteindelijk besloot de gemeente er geen ‘strafzaak’ van te maken. De arrestatie was op vrijdagavond 26 januari. Op de maandag erna volgde op uitnodiging van de gemeente een gesprek tussen Steenks en enkele ‘groenambtenaren’. De uitslag van dat gesprek was dat Frank Steenks zich even gedeisd zou houden en dat de gemeente zich ging beraden over wat hij in de toekomst nog wel en niet zou mogen doen in het ‘groenbeheer’.

De uitkomst van het gemeentelijk intern beraad is, dat de voormalige Delfgauwse kweker zijn geliefde ‘bramenverwijderstrijd’ moet opgeven. Gesteund door diverse rapporten zegt Steenks dat de bewuste bramensoort die in Klapwijk en op heel veel plekken woekert alle andere planten gaat overheersen.

Het gaat om de dijkviltbraam, een invasieve plantensoort die je in de visie van Frank Steenks ‘kort’ moet houden, omdat deze plant anders alles gaat overheersen. De gemeente ziet dat anders en vindt dat de natuur in een bosplantsoen gewoon haar gang moet kunnen gaan.

Gedoeld wordt onder meer op het bosplantsoen bij de entree van Klapwijk bij milieuparkje nabij het Vrouwenrecht. Daar was Frank Steenks druk bezig met zijn werk toen handhavers van de gemeente hem voor de tweede maal kwamen vertellen dat hij het gemeentelijk groen met rust moest laten. Op donderdag 25 januari voldeed hij nog aan het verzoek maar de vrijdag daarop niet. Met als gevolg de arrestatie die de nodige reacties losmaakte in Pijnacker.

Verreweg de meeste mensen zien hem juist als een betrokken burger die de gemeente en de gemeenschap alleen maar helpt om de buurt en de wijk netjes te houden, onder meer door zwerfvuil te ruimen. Steenks verwijdert al zeker tien jaar onkruid, dat tussen tegels en stenen groeit, maar ook brandnetels in het wijkpark.

Ook daar moet hij in het vervolg van af blijven: de gemeente redeneert dat de natuur de brandnetelgroei vanzelf onder controle gaat brengen. Steenks is het daar vanuit zijn ervaring niet mee eens. Veel plekken in het wijkpark waren uitgegroeid tot ‘volveldplekken’, aldus Steenks.

Bramen en brandnetels moet je in de ogen van Steenks bijhouden en kort houden, om woekering te voorkomen. Zeker ook vanuit het oogpunt van het gemeentelijk beleid dat gericht is op diversiteit aan planten en insecten, zou het volgens Frank Steenks voor de hand liggen om de bramen niet de kans te geven ‘het recht van de sterkste’ in handen te nemen.

De gemeente ziet dat anders. Dat blijkt ook uit een mail van eind 2021, toen Steenks gebruikte van het ‘meepraatrecht’ over de inrichting van het wijkpark van Klapwijk. In die mail schrijft de gemeente dat men in bosplantsoenen de natuur zo veel mogelijk zijn gang wil laten gaan, met de bedoeling om planten en insecten zo ‘divers’ mogelijk zich te laten ontwikkelen. Hier verschillen de groenbeheerders van de gemeente en burger Steenks dus van mening. 

Wat wel?
De actieve senior mag in de wijk wel de verbinding tussen de Van Stoetwegensingel en de Riek Kuiperssingel onderhouden, plus de speelplek daar. Dit gebiedje heeft niet zijn interesse, vooral omdat een ingehuurd bedrijf het al bijhoudt.

Een ander gebied waar hij zijn gang mag gaan, betreft de stukken bij de brug over de singel aan het eind van de Riek Kuiperssingel. Op deze stukken heeft Steenks al eerder onkruid weggehaald, zodat inheemse planten weer ruimte kregen.

Verder mag hij het stukje fietspad tussen de Riek Kuiperssingel en de Klapwijkseweg bijhouden. Daar heeft hij eerder al veel bramen en brandnetels verwijderd wat ook geldt voor het achterpad van de Riek Kuipersingel.

De Pijnackernaar heeft wat die gebiedjes betreft positief gereageerd tegenover de medewerkers van de gemeente die een paar weken terug met hem op pad zijn gegaan door de wijk. Toch blijft het hem ‘steken’ dat hij zijn bramenverwijderwerk in het bosplantsoen bij het milieuparkje niet heeft mogen voltooien.

Hij heeft de mensen van de gemeente er op gewezen dat de bramen ook bij de Mariaschool het heft in handen aan het nemen zijn. “De gemeente staat er bij en kijkt er naar. Ze hebben niet echt de interesse om het netjes bij te houden.”

Van woekerkruiden moet hij dus af blijven, zoals brandnetels, akkerdistels en kleefkruid. Frank Steenks wil toch graag positief eindigen. De gemeente en hij zijn het er namelijk over eens dat tegen zogenoemde ‘kruipertjes’ de strijd aangebonden moet worden. Dat is een onkruidgras waarvan elementen in de oren van honden kunnen kruipen.

De Klapwijker hoopt dat de gemeente de burgers oproept om samen de strijd aan te gaan met de kruipertjes. De pollen uitsteken of de groene aren bijtijds afmaaien - als ze nog groen zijn - zodat ze geen zaad verspreiden. Frank Steenks hoopt dat de gemeente alle burgers toestemming geeft om de kruipertjes te lijf te gaan…


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant