Roxanne, Danuta en Lize met een gevulde kledingtas met in goede staat verkerende kleding, die op het punt staat doorgegeven te worden naar het volgende adres.
Roxanne, Danuta en Lize met een gevulde kledingtas met in goede staat verkerende kleding, die op het punt staat doorgegeven te worden naar het volgende adres.

De kledingtas gaat soepeltjes rond in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 2.338 keer gelezen

Nichon Glerum begon rond 2020 in Amsterdam met de zogenoemde Clothing Loop. Dat is een kledingtassysteem waarbij een tas met nog in goede staat verkerende tweedehands kleding in een cirkeltje rondgaat.

Er wordt een logische route gemaakt waarbij de kledingtas van de een naar de ander gaat. Je haalt er uit wat je nodig hebt en je stopt er in wat je niet meer gebruikt of draagt. Vervolgens breng je de tas naar de volgende deelnemer in de ‘loop’, de cirkel. Nichon begon ermee en al snel breidde het systeem zich uit als een olievlek. Intussen zijn er honderden loops. Werp eens een blik op de site: www.clothingloop.org.

Daar vertelt Nichon in een kort filmpje hoe het werkt en hoe ze er toe gekomen is. Ze was vanuit het verleden al gewend om gebruikte kleding te dragen, omdat ze zich destijds geen nieuwe kleding kon veroorloven. Toen het financieel niet meer nodig was, ging ze ermee door vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Wereldwijd schijnt er iedere seconde een vrachtwagen kleding bij het afval terecht te komen.

Nichon vertelt dat ze zelf nu helemaal geen nieuwe kleding meer koopt. Ze is ‘zelfvoorzienend’ via de Clothing Loop. Als je zes kledingitems per jaar niet koopt maar door ruil verkrijgt, stoot je veertig kilo minder CO2 uit. Ook Pijnacker-Nootdorp heeft aangehaakt bij het systeem. \

We zijn te gast bij Danuta de Vries aan de Wilhelminasingel en daar zijn ook Lize van Duinkerken en Roxanne Weeda. Korter of langer in Pijnacker wonende jonge vrouwen die hier ter plaatse de Clothing Loop functioneel in beweging houden.

De drie vrouwen geheel ‘tweedehands’ gekleed, met kleding dus vanuit De Kledingtas die ook in Pijnacker-Nootdorp soepeltjes rond gaat. En het mag gezegd worden: de vrouwen zien er pico bello uit. Lize en Roxanne zijn er beide al bij vanaf het eerste uur. Het advies was om bij vijftien personen te starten, maar ze besloten al bij tien belangstellenden aan de gang te gaan met het ‘kettingruilsysteem’. 

Al snel sloot Danuta zich aan. Niet alleen als ‘gebruiker’ maar ook als mede-organisator. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen kleding die nog in uitstekende staat verkeert – soms is iets zelfs nog nooit gedragen – niet meer nodig hebben. Te klein, te groot, toch niet een goede aankoop geweest; enzovoort.

Wegdoen is zonde en dus puilen kledingkasten vaak uit met dingen die niet worden gedragen en waar andere mensen heel blij mee kunnen zijn. De ‘krijger’ is er heel blij mee en de ‘gever’ hoeft zich niet schuldig te voelen maar heeft er plezier in dat een kledingstuk, een jas of schoenen toch nog een functioneel leven gaan leiden.

Het grappige is je als deelnemer het ene moment gever bent en het volgende moment krijger. Het is ook niet nodig om precies even veel terug te doen in de tas dan je er uit haalt. Het is geven en nemen, zonder dat een schaar of een meetlint aan te pas komt. Intussen zijn er in Pijnacker-Nootdorp drie ‘loops’ voor vrouwen: een voor maten XS t/m M, een voor M t/m XL en een voor XL en groter. In totaal zijn nu zo’n 85 vrouwen aangesloten bij het systeem. Een poging om een loop voor mannen op te zetten was helaas niet gelukt maar andere leden zijn wel begonnen met een loop voor kindermaten.

Danuta, Lize en Roxanne vinden het heel mooi dat nog in prima staat verkerende gebruikte kleding en schoeisel via dit systeem een tweede of zelfs een derde leven krijgt. Tegelijk hebben ze ook veel plezier in het werk eromheen. Door de kledingtas te verplaatsen of te ontvangen doe je ook weer nieuwe contacten op met mensen die je nog niet kende en met wie het leuk is om ervaringen uit te wisselen. Vanuit de loops zijn er ook succesvolle kledingruil feestjes georganiseerd.

Aanmelden kan via de site www.clothingloop.org. Een van de hosts van de Pijnacker Loop zal contact opnemen en de aanmelder in overleg opnemen in de route. Lukt het niet om daar je weg te vinden, dan kun je ook een mailtje sturen naar: dakieda@hotmail.com.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant