Ron en zijn partner Silvia met rechts directeur Ivo de Kort van ZHBC.
Ron en zijn partner Silvia met rechts directeur Ivo de Kort van ZHBC.

Ron de Cuijper veertig jaar werkzaam bij ZHBC

Actueel 1.105 keer gelezen

De in Rotterdam wonende Delftenaar Ron de Cuijper was op vrijdag 3 mei veertig jaar werkzaam bij de Zuid-Hollandse Betonpomp Centrale, ofwel de ZHBC, een bedrijf dat sinds jaar en dag gevestigd is aan de Boezemweg in Pijnacker. Het was daar destijds een van de eerste bedrijven en nog altijd stroomt het beton rijkelijk.

Onlangs nam de ZHBC de eerste hybride betonpomp in gebruik, een betonpomp die grotendeels elektrisch werkt met diesel als een soort ‘achtervang’. Bij het maken van de fundering van een appartementencomplex dat wordt gebouwd door Dura Vermeer in Pijnacker-Zuid, werd de gloednieuwe betonpomp in gebruik genomen. Heel even tot grote verbazing van de mensen van ZHBC, draaide de pomp geruisloos. Normaal maakt een betonpomp flink wat geluid maar nu dus niet. En toch kwam er echt beton uit.

Burgemeesterskamer
Dat was op een woensdag een paar maanden terug. Op woensdag 24 april zijn alle pompen van de ZHBC even tot stilstand gekomen. Bij Fratelli in het Witte Huis aan het Raadhuisplein, in de vroegere burgemeesterskamer waar destijds John de Prieëlle ‘zetelde’, wordt nu het veertigjarig dienstverband van betonpompmachinist Ron de Cuijper gevierd, in aanwezigheid van vele collega’s.
Via het toenmalige arbeidsbureau kwam Ron de Cuijper in 1984 als jonge vent van een jaar of twintig bij ZHBC terecht. Hij begon al leerling-monteur in de werkplaats, werd vervolgens betonwerker en daarna ‘afwerker’ samen met de collega’s Cees en Will. Vervolgens begon hij zijn langdurige carrière als betonpompmachinist en die loopbaan is nog steeds gaande.

Machinist
Ron de Cuijper is een deskundige en ervaren machinist die iedere morgen om vijf uur paraat staat aan het begin van een nieuwe betonpompwerkdag. Directeur Ivo de Kort hield tijdens het feestje woensdagmiddag bij Fratelli een korte doch hevige toespraak. Hij vertelde dat Ron het meest van zijn betonpomp houdt; dat Ron de machinist is die hem het schoonst houdt en het vaakst de betonpomp smeert. Een man die dus heel vertrouwd is met zijn betonpomp, waarmee hij in Zuid-Holland en omgeving meewerkt en bijdraagt bij de meeste uiteenlopende bouwprojecten. ZHBC is onder meer betrokken bij betonwerk voor bruggen, viaducten en tunnels, zoals het verpompen, het storten als het afwerken van het beton.

Volle overgave
Ron de Cuijper doet zijn werk nog altijd met veel plezier en met volle overgave. Waar gehakt wordt, vallen spaanders, dus er gaat ook wel eens wat fout. Zo duidde Ivo de Kort op een paar voorvalletjes maar die liepen allen met een sisser af.
Het zal allemaal wel in orde gekomen zijn, want Ron de Cuijper is nog altijd een zeer gewaardeerd betonpompmachinist bij ZHBC. Iemand die ook altijd bereid is om naast het gewone werk iets extra’s te doen, zoals bij de Dag van de Bouw of bij een evenement van het Havenbedrijf in Rotterdam, waar hij aan een topingenieur die er een beetje eenzaam bij zat vroeg of hij het allemaal een beetje begrepen had. De man die over de hele wereld problemen met kademuren helpt oplossen, had wel in de smiezen waar het op deze Open Dag om ging.

Hier pompt Ron
Ron, die T-shirts draagt met de tekst ‘hier pompt Ron’, is bij alle bouwbedrijven en alle bouwklussen een zeer graag geziene betonpompmachinist van een bedrijf dat dus vooral thuis is in heel specialistisch betonwerk, waarbij de kwaliteit van het beton voor honderd procent gegarandeerd goed moet zijn.

Complot
Ron de Cuijper is 61 jaar en gaat graag nog een paar jaar door als betonpompmachinist. Hij houdt van zijn werk, heeft het naar zijn zin van ZHBC, werkt prettig samen met zijn ruim dertig collega’s. Dus de liefde is wederzijds, zo blijkt tijdens het gezellige verrassingsfeestje op woensdag 24 april, waarbij ook partner Silvia aanwezig is. Zij zat natuurlijk in het vooraf zorgvuldig gesmede en in beton gegoten complot!


Met de collega's feestvieren en op de foto.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant