De jeugd en de jeugdwerkers beleefden heel veel plezier aan het spel.
De jeugd en de jeugdwerkers beleefden heel veel plezier aan het spel.

The Hunt brengt jeugd, politie en handhaving bij elkaar

Actueel 924 keer gelezen

Een primeur voor Pijnacker-Nootdorp, vorige week maandag 29 april. Het spel The Hunt, bekend van televisie en ook in de regio al gespeeld, waarbij jeugd uit handen moet zien te blijven van politiemensen en handhavers.

Het spel werd gespeeld in de wijk Tolhek in Pijnacker-Zuid inclusief het wijkpark. Na een kennismaking, uitleg van de spelregels en een korte warming up, gaf burgemeester Björn Lugthart het startsein. Liefst 105 jongens en meisjes van dertien tot rond de twintig kregen de kans zich lopend uit de voeten te maken. Vervolgens was het zaak uit handen te blijven van de politie.

Zomaar verstoppen in het park of onder in een sloot, daarmee kwam je er niet. Je moest namelijk op drie plekken aan een stempel zien te komen, zonder daarbij door een politieman of - vrouw of een handhaver gepakt te worden. Diverse deelnemers slaagden in die opdracht en de snelste ontving een prijsje. Werd je wel gepakt, dan kreeg je een tweede leven. Zo hoort dat in een beschaafde samenleving: een tweede kans krijgen.

Wervend filmpje
The Hunt was in alle opzichten een groot succes. Een wervend filmpje had er voor gezorgd dat ‘de wedstrijd’ binnen de kortste keren was uitverkocht. Iedereen vond het spel prachtig. De jeugd maar ook de jagers, de politiemensen en de handhavers die in tegenstelling tot de jongeren over fietsen en motoren beschikten, zodat achtervolgingen een stevige pakkans opleverden. Zeker als agenten en handhavers goed gingen samenwerken en deelnemers omsingelden. Omdat de jongeren alles lopend moesten doen, was het spel ook flink vermoeiend.

Het was de deelnemers verboden om gebouwen binnen te gaan. Buiten was verder binnen het grensgebied van het spel iedere plek geoorloofd met als gevolg dat een achtervolging tot in een sloot doorging.

De organisatoren kijken er met veel plezier op terug, zoals Tim van Pagee van gro-up Buurt waar ook het jongerenwerk onder valt. Volgens Tim is de kracht van The Hunt dat je puur spelenderwijs de binding vergroot tussen de jeugd en ‘het gezag’. “Jongeren, politiemensen en handhavers ontmoeten elkaar in een informele sfeer en dan komen er gemakkelijker contacten en gesprekken op gang.”
Ook Manon Kaper van de politie is heel positief. “Het is een heel goede gelegenheid om op een positieve en laagdrempelige wijze het contact tussen jeugd, handhaving, jongerenwerk en de politie te verbeteren.”

Burgemeester Björn Lugthart had genoten van het spel en van de opmerkingen over en weer. Als het aan hem ligt, komt er een tweede ronde en dus voor sommige jongeren een herkansing om nu wel die drie stempels over de streep te brengen. Ook de politie en de jeugdwerkers organiseren graag nog eens een Hunt!

Deze eerste keer smaakt naar meer! En dat gold overigens ook voor de pannenkoek van De Soete Suikerbol die alle deelnemers na afloop wel verdiend hadden!

Met 105 deelnemers was The Hunt snel uitverkocht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant