Maria Goris helpt gevluchte gezinnen zodanig dat ze in Armenië weer een bestaan kunnen opbouwen.
Maria Goris helpt gevluchte gezinnen zodanig dat ze in Armenië weer een bestaan kunnen opbouwen.

Pijnackerse kerken en EO in actie voor concreet project in Armenië

Actueel 1.002 keer gelezen

Het Veertigdagenproject van de PKN-kerken in Pijnacker en Delfgauw is dit jaar voor Armenië: vluchtelingen uit Nagorno-Karabach worden geholpen om op hun nieuwe levenslocatie een nieuw bestaan op te bouwen.

Armenië is een land dat in oppervlakte zo groot is als Nederland. Het ligt ten oosten van Turkije en het wordt verder begrensd door Georgie in het noorden en Iran in het zuiden. Aan de oostgrens ligt Azerbeidzjan en met die ‘buur’ leeft Armenië op voet van oorlog.

De inzet is de zeggenschap en het bezit over Nagorno-Karabach, een stukje Armenië in Azerbeidzjan. In de Sovjettijd was het geen probleem. Toen waren beide landen onderdeel van het grote communistische rijk maar toen dat rond 1990 uiteenviel was er meteen bonje over de enclave. Beide landen zeiden: het is van ons.

Nu ligt/lag het in Azerbeidzjan maar door de eeuwen heen leefden daar Armeniërs, 120.000 in totaal. Rond 1990 voerden beide landen oorlog om Nagorno-Karabach en toen won Armenië. Het conflict werd nooit opgelost, totdat Azerbeidzjan dat door het bezit van olie rijker is dan Armenië weer de wapens opnam, met steun van Turkije en met inzet van strijders die in Syrië hadden gevochten.

Armenië verloor deze keer en werd slechts door Poetin ‘gered’. Poetin droeg Azerbeidzjan op te stoppen met de oorlog en vervolgens was er een tijdje een ‘gewapende vrede’ waarbij de Russen de grenzen zouden bewaken. Lange tijd was Nagorno Karabach onbereikbaar vanuit Armenië, omdat alle toegangswegen waren afgesloten. Eind september vorig jaar deelde Azerbeidzjan de beslissende klap uit aan Armenië. Poetin bemoeide zich er deze keer niet mee en dus is Nagorno Karabach nu onderdeel van Azerbeidzjan geworden.

Rond de 100.000 mensen vluchtten vanuit Nagorno Karabach naar het moederland Armenië. Veel mensen hebben onderdak gevonden bij familieleden. De Stichting Little Bridge die al meer dan twintig jaar vanuit Pijnacker financieel wordt gesteund, verleende meteen noodhulp aan de vluchtelingen. De Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië begon een actie die al snel 13.000 euro opleverde. Dat geld is nuttig besteed.

Nu is het tijd voor structurele hulp. Maria Goris van Little Bridge heeft twaalf gezinnen gevonden in of nabij het stadje Vardenis die met een gift van rond de duizend euro hun oude vak kunnen oppakken of een nieuw beroep kunnen gaan uitvoeren of een onderneminkje opzetten.

Een lasser kan weer lassen, een kapster weer knippen, een landbouwer weer telen en veehouden, een fotograaf weer fotograferen, een bijenhouder weer ‘imkeren’, enzovoort.

De PKN-kerken van Pijnacker en Delfgauw, de Dorpkerk, de Acker, de Ontmoetingskerk en Kerk Delfgauw collecteren gedurende de Veertigdagentijd iedere zondag – zes weken lang – voor dit goede doel. Iedere zondag wordt aandacht gevraagd voor een concreet gezin met een concrete aanvraag.

Best bijzonder is dat zaterdag op de nationale televisie van Nederland het project ook te zien was, inclusief Maria Goris, die werd gevolgd en geïnterviewd door Gor Kharchikyan (37), een in Nederland levende arts die als kind met zijn ouders mee naar Nederland vluchtte en hier een bestaan opbouwde.

Gor reisde een aantal dagen met Maria Goris mee en bezocht diverse vluchtelingen(gezinnen) die bezig waren de draad weer op te pakken. Een jonge vrouw was voor kapster aan het leren en een man die blij was dat hij zijn gezin had kunnen meenemen bij de vlucht vanuit Nagorno-Karabach – de bezittingen bleven daar – was door het dolle heen dat hij een paar koeien kreeg van Maria Goris cq Little Bridge.

Het programma is via Uitzending Gemist nog wel terug te kijken. Het was zaterdag 2 maart rond kwart over zes ’s avonds op Nederland 2 te zien, gedurende een minuut of tien. Voor de Pijnackernaren die Armenië al jaren financieel bijstaan en ook vaak in Armenië op bezoek gaan om samen met Maria Goris projecten te bekijken, was het natuurlijk heel bijzonder om haar in actie te zien. Alsof je weer met haar op stap was, maar dan vanuit je luie Nederlandse stoel.

Kijk voor meer informatie en eventueel voor het overmaken van een donatie op: www.pijnackernarenhelpenarmenie.nl en www.pknkerkpijnackerdelfgauw.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant