Rianne Hagelaars werkt bij de SWOP en is coördinator van de VTZ.
Rianne Hagelaars werkt bij de SWOP en is coördinator van de VTZ.

Vrijwilligers Terminale Zorg onder de loep

Actueel 1.829 keer gelezen

De Vrijwilligers Terminale Zorg (VTZ) als onderdeel van het werk van de Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP) lijkt wat in de vergetelheid geraakt te zijn. En dat is jammer want vaak is het voor mensen in de laatste fase van hun leven – en hun directe familie – een uitkomst dat het bestaat.

Rianne Hagelaars werkt bij de SWOP en is coördinator van de VTZ. Ze is bezig om er weer wat nieuw leven in te blazen en dat is ook meteen ‘het ene doel’ van dit stukje. ‘Het andere doel’ is het werven van vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig, zeker als meer mensen een beroep gaan doen op de inzet van de Vrijwilligers Terminale Zorg. Rianne: “Ik merk in het dagelijkse werk dat veel mensen er gewoon niet van op de hoogte zijn dat het bestaat. Of dat mensen een drempel ervaren om deze ondersteuning aan te vragen. Bij mensen die twijfelen of het iets voor ze is, komen we graag vrijblijvend kennis maken. De reactie is achteraf namelijk altijd: had ik het maar eerder geweten en had ik maar eerder een beroep op jullie gedaan.”

De term ‘zorg’ is wellicht wat verwarrend, want de echte thuiszorg in de vorm van het wassen en verzorgen van mensen, al dan niet inclusief verpleegkundige handelingen, is heel duidelijk een taak van ‘de professionele thuiszorg’. De vrijwilligers van de VTZ zijn er puur voor de ondersteuning en het geven van aandacht. Het ‘er zijn’ voor de mens in zijn of haar laatste levensfase. Rianne: “Onze ondersteuning richt zich op de laatste 3 maanden van iemands leven. Omdat het vaak moeilijk is om in te schatten hoe lang iemand nog heeft, is het wel eens iets langer of korter.’’

Als het lukt om de VTZ meer onder de aandacht brengen, zijn er meer vrijwilligers nodig dan de huidige 15. Nieuwe vrijwilligers krijgen eerst een intakegesprek met Rianne. Daarna volgt er in november en december een serie van drie scholingsmomenten: op 21 en 28 november en op 5 december, van 10.00 tot 16.00 uur.

Iedereen die zich geroepen voelt, kan zich melden. Een vrijwilliger moet zich kunnen inleven in de ander, sociaal en flexibel zijn en zich kunnen aanpassen aan wisselende situaties en omstandigheden. Leeftijd speelt niet zo’n rol, zegt Rianne. ‘’Het gaat om wie je bent als persoon, niet om hoe jong/oud je bent.’’ Tot slot zegt Rianne dat zij en de huidige vrijwilligers (die dit werk met hart en ziel doen) hopen dat veel meer mensen gebruik gaan maken van het aanbod van de VTZ.

Meer informatie over de VTZ? Zie: www.swop.nl/terminale-zorg. Vrijwilliger worden? Meld je aan via deze code: Als dit niet lukt dan kan je mailen of bellen naar de SWOP: info@swop.nl of 015-3699699.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant