Marlika met Manouk en Angelica met Ayden en achter hen Michiel van Atten.
Marlika met Manouk en Angelica met Ayden en achter hen Michiel van Atten.

Marlika en Angelica maken boekje ‘om mama op te vrolijken’

Actueel 1.299 keer gelezen

Een feestelijke muts voor mama. Dat is de titel van een voorleesboekje met mooie tekeningen voor jonge kinderen van wie de moeder korter of langer ziek is. Een kind is gewend om de hele dag met mama te dollen, maar plotseling heeft mama er de kracht niet meer voor. Is ze moe en kan ze het kind zelfs niet meer optillen. Voor een kind van één tot vijf jaar of nog ouder is het lastig om dat te bevatten.

Marlika de Hoog en Angelica van Herk hebben het allebei van nabij meegemaakt. Marlika werd getroffen door MS en heeft in Moskou met succes een stamcelbehandeling ondergaan. Hele verhalen daarover hebben er in deze krant gestaan.

Haar dochtertje Manouk was toen een jaar oud en vond het lastig dat mama een hele tijd weg was, ondanks alle aandacht van pa Maurice. Het kwam allemaal goed maar het bleek best lastig te begrijpen voor een klein kind en de afgelopen zomer vertelde Marlika dat Manouk ondanks haar drie jaar best wel eens bezorgd is over haar moeder. Gaat het wel goed met je? Is dit of dat niet te zwaar? Hoe klein en jong een kind ook is, het werkt door.

Angelica van Herk maakte in 2019 ongeveer tegelijk met Marlika een ander ‘ellendetraject’ door. Ze werd getroffen door een vleesetende bacterie die zich in een klein wondje – waarschijnlijk opgelopen bij werken in de tuin – had genesteld. Razendsnel ingrijpen zorgde ervoor dat deze sterke jonge vrouw er niet finaal onderdoor ging. Als de medici iets later waren geweest, dan was ze er misschien niet eens meer geweest. Nu werd er snel ingegrepen. Delen van haar arm werden weggesneden en dat is nog heel goed te zien, maar na een aantal weken op de IC kwam Angelica er doorheen en intussen heeft ze haar vak van gymdocent weer opgepakt.

Angelica en haar Limburgse man Johan hebben twee kinderen, Kyara van zes en Ayden van drie. Vooral voor Ayden was het lastig te begrijpen dat zijn moeder weken lang uit beeld was en ‘schijnbaar ver van hem vandaan’ in het ziekenhuis lag. Hij zag haar dik in het verband en totaal anders dan hij gewend was. Hij trok ook meer naar zijn vader, ook toen Angelica weer terug was.

Eigenlijk was het best heel toevallig dat Marlika en Angelica ongeveer tegelijk ‘iets heel ernstigs hadden’ met gevolgen voor het hele gezin. De meiden zijn de dikste vriendinnen vanaf de peuterspeelzaal Klavertje Drie aan het Koningshof. Daarna zaten ze samen op de Johannesschool. Ze zijn altijd grote vriendinnen gebleven ondanks de grote geografische afstand die ontstond toen Angelica door een Limburgse vlam werd aangestoken en daar ook is gaan wonen. In Sittard woont het gezin. Ze is zelfs licht Limburgs gaan praten al denken ze daar in Limburg zelf heel anders over.

Al pratend over het fenomeen ‘wat betekent de ziekte van een moeder voor een jong kind en hoe is dat uit te leggen’, kwamen de twee vriendinnen op het idee een voorleesboekje te maken. Marlika heeft prachtige korte teksten gemaakt, zelfs op rijm, en Angelica, die haar hele leven al tekent, heeft er mooie illustraties bij gemaakt.

Het resultaat is een prachtig handzaam boekje dat door Boek Scout is uitgegeven en nu overal te koop voor 15,50 euro. Ook bij Van Atten waar de maaksters vrijdag een signeersessie hadden. ‘Lach iedere dag, omdat je het leven vieren mag.’ Dat schreven de meiden in ‘ons’ boekje. Er was veel belangstelling vrijdag buiten bij Van Atten.

Bij de moeder in het boekje is een mooie lange staart weg en dus geeft het kind mama een mooie muts. ‘Met de gouden muts is mama prachtig. Zonder muts is mama krachtig. Met een staart dansen we door de kou, een zoen op je kale hoofd omdat ik van je hou!’ Dat zijn de slotregels van het mooie boekje!

In het nawoord schrijven Marlika en Angelica dat ze zich overwinnaars voelen omdat ze goed uit de ziekte gekomen zijn. Ze voegen er aan toe dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Ze hopen dat het boekje voor veel mensen een middel mag zijn om voor jonge kinderen te verduidelijken wat een ziektesituatie inhoudt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant