Logo telstar-online.nl
<p>Irma, Mia en Joke zijn blij dat hun vereniging weer van alles kan organiseren en dat er weer samenkomsten kunnen zijn.</p>

Irma, Mia en Joke zijn blij dat hun vereniging weer van alles kan organiseren en dat er weer samenkomsten kunnen zijn.

Vrouwen vormen weer een netwerk van ontmoeting

  •   keer gelezen   Actueel

De naam is er niet een om heel simpel te onthouden: NVVH-Vrouwennetwerk afdeling Pijnacker-Nootdorp. NVVH stond vroeger voor Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen, maar die vlag dekt de lading al lang niet meer. Het woord ‘huisvrouw’ willen de 114 leden van de club niet horen, vandaar dat de afkorting verder niet wordt verklaard. Het woord ‘vrouwennetwerk’ is veel belangrijker. Dat duidt op ontmoeting en met elkaar iets doen en ondernemen. Na een jaar coronastilstand is het netwerk in ere hersteld en gebeurt er weer van alles.

Het is net voor half een op donderdagmiddag en we lopen Het Denksporthuis aan de Thorbeckelaan in Pijnacker naar binnen. Daar is een groep vrouwen van de vereniging iedere donderdagmorgen weer lekker aan het bridgen.

Bridge is van oudsher een kernactiviteit van de vereniging, vertelt voorzitter Irma Koot, voorheen wijd en zijd bekend van haar eigen damesmodezaak. Toen ze haar eigen winkel nog had, maakte ze geen tijd voor een vrouwenvereniging. Na het overlijden van echtgenoot Huub in september 2012 was het voor Irma juist een prima manier om weer onder de mensen te komen.
Als het bridgen rond half een voorbij is, schuiven ook Joke van Oosterom aan en Mia Scheepmaker. Intussen schuifelt ook Emily van Haastrecht voorbij. Zij is met haar 93 jaar het oudste lid en hét voorbeeld van een vrouw die ondanks lichamelijke mankementen altijd positief en actief blijft en altijd de zon achter de wolken ziet. Ze woont ook gewoon nog zelfstandig en ze redt zich!

Joke van Oosterom is van de evenementen en de uitstapjes en Mia Scheepmaker, zelf kunsthistorica, organiseert een serie bijeenkomsten over kunstgeschiedenis. Dat begint op 6 oktober in De Acker. Dat is een mooie grote ruime zaal aan het Park Berkenoord waar coronaveilige bijeenkomsten kunnen worden gehouden. De eerstvolgende was op maandag 13 september al. Toen kwam een kenner een voordracht houden over de Frans/Armeense zanger Charles Aznavour.

Joke van Oosterom stamt nog uit de tijd dat de NVVH ook een ‘toevluchtsoord’ was voor jonge vrouwen. In haar geval werd ze ontslagen omdat ze moeder werd van een kind. In de loop van de tijd is de gemiddelde leeftijd steeds verder omhoog gekropen wat niet wegneemt dat jongere vrouwen zonder meer welkom zijn bij de vereniging. “We hebben geen leeftijdsgrens: niet aan de onderkant en niet aan de bovenkant”, zegt Irma Koot met haar kenmerkende kordaatheid.

De vereniging is dus cultureel en sportief breed actief. Iedere woensdag gaat er een clubje. Iedere woensdagmiddag gaat er een clubje tafeltennissen in sportzaal Het Baken. Een andere sportieve activiteit is nordic walking. Ook Behalve bijeenkomsten over van alles in eigen dorp, worden er ook uitstapjes ondernomen naar musea zoals het Van Gogh Museum en concerten op vrijdagavond in De Doelen in Rotterdam. Daarbij wordt veelal De Sponsorbus van Gerrit Jasperse en Jaap van Wijk ingezet. Mooi dat die ook weer volop gaat rijden.

NVVH-Vrouwennetwerk is een landelijke organisatie met heel veel lokale afdelingen. De vereniging is op geen enkele wijze verbonden aan politiek en geloof cq kerk. De sfeer is gemoedelijk en iedereen wordt in ‘haar waarde gelaten’.
De opsomming van wat er allemaal wordt gedaan, is niet snel volledig. Mia en Joke wijzen nog even op de verschillende leesclubjes binnen de vereniging. Je leest met zeven personen hetzelfde boek en vervolgens ga je daar een ochtendje of een middagje over bomen.

Irma Koot zegt tot slot dat de vereniging vorig jaar zestig jaar bestond en dat dit jubileum uitgesteld gevierd gaat worden. Het 60+1 jubileumfeest staat gepland op dinsdagmiddag 16 november. Het wordt een high tea met live muziek. De muzikale kerstlunch is op maandagmiddag 20 december. Zo gebeurt er dus van alles en iedereen is blij dat er weer van alles kan en mag. Er is ook een schilder- en tekenclub. Die is woensdag 14 september weer van start gegaan. Met dank aan Hennie Seelemeijer heeft de vereniging ook een mooie site: www.nvvh.nl.

Meer berichten