Onder een zomers zonnetje was het goed toeven tijdens het petanquetoernooi.
Onder een zomers zonnetje was het goed toeven tijdens het petanquetoernooi.

Petanquetoernooi tussen Berkel en Pijnacker

za 21 aug 2021, 14:54 Actueel 837 keer gelezen

Jaarlijks is er tweemaal een uitwisseling tussen de petanqueverenigingen Folâtre uit Pijnacker en TOGB uit Berkel en Rodenrijs. Eenmaal in mei in Pijnacker en eenmaal in augustus in Berkel. Vanwege corona vond de laatste ontmoeting plaats in augustus 2019. Gelukkig mochten de twee verenigingen afgelopen week weer tegen elkaar aantreden.

Iedereen werd verwelkomd en vanwege een 75-jarige verjaardag waren er voor iedereen heerlijke lekkernijen zoals stroopwafels en andere koekjes. De degens konden weer gekruist worden met sportiviteit hoog in het vaandel. Over drie ronden met tien vaste koppels begonnen omstreeks 13.30 uur de wedstrijden. Vol goede moed en prachtig weer werden op elf banen prachtige potjes gespeeld met spannende uitslagen. De stand na de eerste ronde was in het voordeel van TOGB (7-3). Na de tweede ronde (5-5) was de stand 12-8, maar het Pijnackerse Folâtre was duidelijk aan het terugkomen. Opmerkelijk waren de drie lange en spannende partijen van Astrid van Torre en Wil Baard met hele spannende uitslagen (13-11, 11-13 en 12-13). 

Deze dames waren heel hard aan rust toe. Ze waren meer dan drie uur in de weer geweest. De derde ronde moest de beslissing brengen, maar ook in deze ronde was de uitslag in evenwicht. De einduitslag werd rond 17.00 uur bekend gemaakt en de allereerste ronde was toch beslissend geweest. TOGB had uiteindelijk 17 gewonnen partijen en Folâtre 13. De beste spelers van iedere vereniging werden nog even in het zonnetje gezet. Dat waren voor Folâtre Willem Rodenburg en Jada Roeloffs (3 gewonnen en +20) en voor TOGB Martien van den Bulk en Hans Hoffmann (ook 3 gewonnen en +23). Zij kregen uit handen van de wedstrijdleiding een heerlijke fles wijn naar keuze. Het was weer een zeer geslaagde ontmoeting en de volgende ontmoeting is voorlopig gepland in oktober.

Meespelen?
Jeu de Boules is een leuke en ontspannende sport. Een keer meedoen? Kom dan eens naar TOGB op het het Hoge land 7 in Berkel en Rodenrijs of naar Folâtre aan de Sportlaan 7 in Pijnacker. Op dinsdag-, donderdag- en zaterdagmiddagen zijn er altijd wel leden aanwezig voor nadere informatie.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog is het petanque begonnen aan een indrukwekkende opmars die eerst geheel Frankrijk overspoelde, maar al spoedig ook andere Europese landen en zelfs daarbuiten. Bij petanque is het de bedoeling de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (het but of cochonnet) te werpen.

Uit de krant