De leerlingen betreden de prachtige nieuwe kantine.
De leerlingen betreden de prachtige nieuwe kantine.

't Kraaienest neemt nieuwe kantine in gebruik

Verkiezingen 674 keer gelezen

't Kraaienest, een school in Nootdorp voor 'zeer moeilijk lerenden', heeft vorige week woensdag een gloednieuwe kantine met keukenvoorziening in gebruik genomen. De officiële opening werd verricht door de twaalfjarige leerling Sven, met assistentie van zijn moeder. Er was geen bijzondere reden waarom uitgerekend Sven de eer had om de kantine te mogen openen. De andere plusminus 120 leerlingen van de school hadden het ook mogen doen!

Sven ontwarde een 'zijden knoop', opende de deur van de prachtige nieuwe voorziening, en vervolgens liepen de leerlingen in file dan wel polonaise de ruimte binnen. De nieuwe kantine is al enkele weken in gebruik en bevalt heel goed. De leerlingen kunnen er tussen de middag lekker de lunch gebruiken en de kantine wordt daarnaast ook gebruikt voor het leren van allerlei 'arbeidsvaardigheden', in dit geval op horecagebied. Maarten Bak, die veertig is en al zeventien jaar werkzaam is bij 't Kraaienest als gymdocent en praktijkvakcoördinator, vertelt dat de leerlingen worden voorbereid op werkzaamheden in de dagbesteding of in een andere beschermde werkomgeving. 't Kraaienest is een groeiende school met een afdeling voor speciaal onderwijs en de laatste jaren ook met een afdeling voor voortgezet speciaal onderwijs. De hoofdvestiging is een prachtig nieuw gebouw op het terrein van Ipse de Bruggen – voorheen Craeyenburch - en daarnaast zit er nog een nevenvestiging aan de Molenweg. Er zijn in totaal elf groepen. Daarvan zitten er drie aan de Molenweg en acht op de hoofdvestiging die dus eigenlijk alweer te klein is. Hierover is de school samen met de gemeente en Ipse de Bruggen in gesprek. Omdat de kinderen allemaal maatwerk nodig hebben – met bijstand van allerlei therapeuten - zijn de groepen over het algemeen klein. Namelijk rond de tien leerlingen. In totaal werken er vijftig tot zestig mensen van allerlei allooi en deskundigheid bij 't Kraaienest. Het was hoognodig om de kantine te vernieuwen en uit te breiden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan en betaald. Het idee kwam van juf Lia en vooral meester Maarten is er toen werk van gaan maken.

Het idee was om een crowdfundingactie op te zetten. Die leverde heel wat geld op en daarnaast ook goederen en goede raad. De keuken is voor een prettige prijs geleverd door Bemmel & Kroon en daarnaast hebben nog veel meer bedrijven en organisaties meegewerkt, onder meer ook de Lionsclub Nootdorp-Pijnacker. In totaal was met het project een bedrag van rond de 15.000 euro gemoeid. De Schouten Techniekgroep op Oostambacht in Nootdorp heeft veel installatiewerk gedaan. Eigenaar Timo van Dorp en een van zijn collega's waren tijdens de openingsplechtigheid van de partij en krijgen in de nieuwe kantine nog een lunch aangeboden. Dat gaat vrijdag 19 juli gebeuren! De heren stelden zich nu nog tevreden met een glaasje water maar keken al reikhalzend uit naar de heerlijke gerechten die ze volgende week gepresenteerd gaan krijgen bij 't Kraaienest. Verder werd ook de naam van Edwin, een technische man bij Ipse, genoemd. Hij heeft ook veel uitvoerend werk voor zijn rekening genomen. De leerlingen doen een flink deel van het werk en dat is dus onderdeel van het leerproces dat tot doel heeft om arbeidsvaardigheden op te doen. Ook tijdens de openingsplechtigheid was een groepje leerlingen actief met het prepareren en uitserveren van diverse drankjes. Dat deden ze heel goed. De kracht van 't Kraainest is het maatwerk per leerling, de kleinschaligheid en de goede onderlinge sfeer tussen alle betrokkenen. De kreet van Ipse was lange tijd 'iedereen is bijzonder' en de slogan van 't Kraaienest is 'speciaal voor jou'. Bedenk dus maar als leerling of anderszins betrokkene dat de nieuwe kantine 'helemaal speciaal voor jou' is ontwikkeld en gerealiseerd! Maarten somt op wat er allemaal te krijgen is in de nieuwe kantine: van soep tot popcorn en van tosti tot gezond broodjes. Hotdogs, bagels: het is allemaal voorhanden. 't Kraainest is een 'gezonde school' en wil dat graag blijven.

Uit de krant