Bij Hospice Lansingerland werken zestig vrijwilligers.
Bij Hospice Lansingerland werken zestig vrijwilligers.
VIDEO

Ria vertelt over haar laatste dagen in Hospice Lansingerland

Regio 647 keer gelezen

Lansingerland - Lansingerland - Hospice Lansingerland heeft een video laten maken over de laatste levensfase van een gast om een indruk te geven van wat er gebeurt achter de schermen van dit bijzondere huis. De korte film levert een uniek kijkje op het werk van de vrijwilligers, bezien door de ogen van mevrouw Ria Kok. De filmers mochten haar tijdens een van haar laatste levensdagen volgen. Dat leverde onverwacht een uniek document op.

Het idee van de korte film is ontstaan in een gesprek tussen Hospice Lansingerland en de in Bleiswijk woonachtige producent-regisseur Pieter Harcksen. Die maakte al eerder indringende video's en clips over mensen met multiple sclerose, in opdracht van het Nationaal MS Fonds. In zijn films wordt steevast de positieve kracht van mensen in de moeilijkste omstandigheden getoond. Pieter Harcksen bood aan de film voor het hospice pro deo te maken om zo het werk van het Hospice Lansingerland via een video 'van binnenuit' zichtbaarder te maken. 

Omdat het om een niet makkelijk onderwerp gaat en de privacy van kwetsbare mensen in het geding is, werd het proces uitvoerig gewikt en gewogen. Brigitte de Jong, manager van Hospice Lansingerland en het bestuur gaven, na overleg met de familie en de staf toestemming om de typisch Rotterdamse Ria te interviewen. "We willen laten zien hoe mooi en waardig laatste levensfase van iemand kan zijn. Bovendien willen we graag aan de omgeving tonen wat er hier binnen gebeurt," aldus Brigitte de Jong. "Er zijn wel meer films over hospices in Nederland, maar die zijn zo ontzettend zwaar en somber. Wij wilden het graag laten vertellen door iemand voor wie we dit werk uiteindelijk doen."

Na vooroverleg van bestuurslid Paul Ras met de gast bleek al snel dat Ria Kok in staat was een oorspronkelijk en onnavolgbaar betoog te houden over haar laatste dagen in het hospice: "Zij vertelt vanuit het hart. Er is niets aan gestuurd. Uiteindelijk is het niet alleen een eerbetoon van haar aan het hospice, maar we hebben er vooral ook een eerbewijs aan haar van gemaakt". Pieter Harcksen: "Zij doet een aantal wijze uitspraken die zo bemoedigend zijn dat wij als filmploeg diep van haar onder de indruk waren."

Op de dag van de filmopname hing de medewerking van de ernstig zieke vrouw nog aan een zijden draad, maar zij krabbelde toch nog op om haar verhaal te doen. Dat leverde unieke beelden en uitspraken op. Ria Kok overleed enkele dagen na de opnamen. Tijdens haar begrafenis is een selectie van de beelden getoond van de film die nu ook op de website van Hospice Lansingerland te zien is. De ruim zestig vrijwilligers die voor Hospice Lansingerland werken, hebben de korte film tijdens een besloten voorstelling gezien. Vanaf nu wordt de film verder verspreid om de bekendheid van het hospice verder te bevorderen. 

Hospice Lansingerland
Hospice Lansingerland in Bergschenhoek biedt mensen een waardig verblijf in hun laatste levensfase en biedt plaats aan vijf gasten in een huiselijke omgeving. Het is een 'thuis' voor mensen met een levensverwachting van zo'n drie maanden of korter. Het Hospice Lansingerland is voor een groot deel afhankelijk van de ruim 60 vrijwilligers, sponsoring, donateurs en giften. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant