OM: 6 jaar en TBS voor brandstichter

Regio 3 keer gelezen

Delft - Het OM in Den Haag heeft vandaag 6 jaar gevangenisstraf met TBS geëist tegen een 27-jarige man uit Delft. Het OM acht bewezen dat de man twee branden heeft gesticht. Het gaat om de branden in de Voldersgracht en het hotel in de Breestraat. De verdachte moest vandaag voorkomen voor vier brandstichtingen in het centrum van Delft dit voorjaar.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat alle vier de branden het werk zijn van dezelfde brandstichter. De werkwijze lijkt op elkaar en alle panden zijn van dezelfde eigenaren. Het OM is echter van oordeel dat er in het geval van de twee branden op de Oude Delft onvoldoende wettig en overtuigend bewijs voor handen is. De officier van justitie heeft daarom ten aanzien van die branden vrijspraak geëist.

De nachtelijke branden in Delft hielden de bevolking en de media in april enkele weken in hun greep. Bij drie van de vier branden bevonden zich mensen in de panden. De officier van justitie benadrukte vandaag dat het dan ook een wonder is dat niemand ernstig gewond is geraakt.

De eerste brand vond op 8 april plaats op de Oude Delft, waar studenten en Polen woonden. Iedereen kon op tijd worden geëvacueerd maar alle negen bewoners moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. Tien dagen later kreeg de brandweer opnieuw een melding dat er brand was op de Oude Delft. Het bleek om het zelfde gebouw te gaan. Omdat het pand nog niet was vrijgegeven, waren er dit keer gelukkig geen mensen binnen.

Aan de derde brand op 21 april ging ’s nachts een valse melding vooraf. Een onbekende belde de hulpdiensten met de mededeling dat er brand was in een pand op de Markt. De uitgerukte brandweer trof er niets aan, maar was nog in de buurt toen er een melding kwam van brand in een pand aan de Voldersgracht. Daar waren op dat moment zowel de latere verdachte als acht anderen aanwezig. Het vuur sloeg zo snel om zich heen dat sommige bewoners de woning niet meer via de trap konden ontvluchten. De brandweer moest hen van het dak redden.

Twee dagen later was het weer raak. Dit keer in een hotel op de Breestraat. Getuigen zien vlammen en bellen de brandweer. Dankzij dit kordate optreden is het hotel op tijd ontruimd en liep slechts één gast een klein brandwondje op.

Door de maatschappelijke onrust die door de branden was ontstaan, werkte de politie met man en macht aan de zaak. Opvallend was dat de panden waar brand was gesticht allemaal het gezamenlijk eigendom waren van twee broers uit Delft. Het politieonderzoek spitste zich dan ook al snel toe op mensen in de omgeving van de eigenaren.

Dankzij uitgebreid rechercheonderzoek en het horen van getuigen, kwamen politie en justitie de verdachte op het spoor. De Delftenaar bleek in alle vier de panden gewoond of gewerkt te hebben als klusjesman. Hierdoor had hij makkelijk toegang tot de panden. Hij werd op 23 april aangehouden kort nadat de vierde brand was uitgebroken. Na zijn aanhouding bekende hij uiteindelijk de vierde brand te hebben gesticht. Maar hij ontkent iets met de andere drie branden te maken te hebben.

De rechter doet over twee weken uitspraak

Uit de krant