Afbeelding

Hoe word ik een milieuheld?

Gemeente 67 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Het gemeentelijk Natuur- en Milieucentrum De Papaver biedt dit schooljaar een milieu-theaterproject aan, uitgevoerd door de Stichting Milieubende.

Van 3 t/m 10 maart spelen professionele acteurs in totaal 10 keer de voorstelling en workshop 'Hoe word ik een milieuheld?’ op basisscholen in Delft, Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk. De Milieubende is interactief theater en educatie in één. De voorstelling stimuleert kinderen uit groep 7 en 8 om niet alleen mee te denken over oplossingen voor de huidige milieu- en afvalproblematiek, maar deze ook in de praktijk uit te voeren. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Wecycle.

Vrolijke voorstelling
Professionele acteurs spelen in de klas het vrolijke stuk ‘Er zijn nog noedels!’, een absurde voorstelling over wat er gebeurt als de wereld vergaat. Aansluitend volgt de workshop ‘Hoe word ik een milieuheld?’, waarbij de leerlingen bedenken hoe zij zelf concreet kunnen bijdragen aan een beter milieu.

Wecycle E-waste wedstrijd
De leerlingen krijgen de opdracht de meest ludieke en effectieve actie te bedenken om mensen te motiveren hun elektrische apparaten en spaarlampen te recyclen. Na afloop van de workshop werken de leerlingen ruim drie weken lang allerlei ideeën en acties uit en leggen deze vast in een plakboek, het Milieuheldenboek. Dit plakboek sturen zij vervolgens naar de Milieubende op. De inzendingen legt de Stichting Milieubende voor aan een deskundige jury, die de drie klassen met de meest aansprekende ideeën nomineert. Deze groepen worden uitgenodigd voor een feestelijke prijsuitreiking op donderdagochtend 24 april.

Duurzaam
De gemeente Delft gaat voor duurzaam en maakt zich daar sterk voor, samen met haar inwoners en ondernemers. Er zijn al veel voorbeelden van goede duurzame initiatieven. Het gemeentelijke natuur- en milieucentrum De Papaver organiseert voor scholen inspirerende en leerzame activiteiten over natuur en milieu.

Wecycle
De Wecycle-campagne richt zich op effectief en verantwoord inzamelen van elektrisch en elektronisch afval, de zogenaamde e-waste.

Milieubende
De Stichting Milieubende is in 2008 opgericht door Maurits Groen, nummer 3 in de nationale Duurzame Top 100 van Trouw.

Links
delft.nl/Inwoners/Natuur_en_milieu
milieubende.nl
wecycle.nl/scholen

Quote van Roel Voorbij – acteur Milieubende
“Het leuke van de voorstelling is, dat we de leerlingen overvallen in de klas. Het lokaal is het decor. Elke dag opnieuw ben ik benieuwd. Wat zal er vandaag weer in de workshop worden verzonnen? Iedere keer is het weer een verrassing en zit er iets spannends, geks of geniaals tussen. Het is een uitdaging om de kinderen te inspireren en zo vrij mogelijk na te laten denken over het milieu en recyclen.”

Uit de krant