Afbeelding

Column. Kiezen en keuzes

Columns 108 keer gelezen

Manuela Bijl pakt vandaag niet alleen het rode potlood ter hand, maar ook haar pen voor een nieuwe column 'Voor de Bijl'.

De dag der dagen. De dag dat je ongezouten je mening over politiek Nederland mag ventileren. Dit kan door simpelweg een vakje rood te kleuren, maar kunnen ook verregaande opgedrongen stemadviezen aan je omgeving zijn. Alles mag van mij, je staat ergens voor en dat draag je uit.

Zelf dacht ik dat het dit jaar heel simpel zou gaan worden. Mijn partijtje waar ik al jaren stevig achter geposteerd sta zou mijn stem gaan krijgen. Maar toen begon de campagne en mediatornado als ik ben, althans zo noemt mijn collega me liefkozend, heb ik gefascineerd de diverse debatten en uitingen in de media gevolgd.

Wat ik daar zag had alles te maken met de kleur van de stropdas, de kapsels, de oneliners, het beschuldigen over en weer wie er loog en onbetrouwbaar was. De een scoorde ermee, de ander zag de winst als zand tussen de vingers wegglijden. Spindokters, politieke assistenten, verslaggevers, oud-politici die de wijsheid in pacht moesten hebben, alles kwam voorbij. Als een kleurige stoet komedianten die door een kunstje te doen voor de burger het felbegeerde rode vakje zouden binnenharken. De burger paaien dus, diezelfde burger die alleen al door een mens zo te noemen een soort alien wordt waar niemand van weet wat hij nu eigenlijk wil op deze aarde.

Voor mij is leven heel simpel en heel gewoon. Leven in het nu en bestaan, zonder al te veel toeters en bellen om heen. Geen dikdoenerij, maar doen wat mij goed lijkt. Keuzes maken op gevoel, niet uit instinct, maar vanuit intuïtie, want daar kan ik altijd op vertrouwen.

Het gevoel dat bij mij achterbleef na alle hoog opgelopen emoties van de landelijke politici is dat we te ver zijn afgedwaald van onze idealen. Elke partij is ooit opgericht door iemand die vond dat het anders moest. Die startte een partij met gelijkgestemden en ze begonnen ergens. Dicht bij zichzelf, vanuit hun idealen. Die idealen lijken ondergeschikt te zijn geraakt aan het spel om de knikkers.

Ik besloot mijn vastgeroeste overtuiging volledig los te laten en na te gaan denken over mezelf. Mijn idealen, mijn idee hoe je ergens kunt beginnen om de wereld te veranderen. Laat ik daar nou een partij gevonden hebben die daar fantastisch bij past, beter gezegd, ik pas bij hen. Ik wens u succes met kiezen, luister naar je hart want je hoofd zit te vol.

@ManuelaBijl

Uit de krant