Afbeelding
COLUMN

Als de brandweer!

Column 112 keer gelezen

Volgende week protesteert het brandweerkorps op het dorpsplein op ludieke wijze tegen de beoogde pensioenleeftijd van 62 jaar. U leest het goed 62 jaar. U en de uwen mogen dan nog 5 jaar doorwerken. Maar dat terzijde.

Als je het tranentrekkende persbericht moet geloven, is men vanaf 60 jaar echt niet meer in staat om het werk goed en veilig uit te voeren. Landelijk wordt dan ook 55 jaar als de ideale pensioenleeftijd genoemd voor brandweermensen. 55 jaar. Het nieuwe veertig. Je hebt dan bijkans nog een heel leven voor je. Demi Moore is overigens ook 55 en die ziet er momenteel zo uit. Die loopt nog zo een trappenhuis op en af en niet achter de rollator.

Hulpverleners lijken in een constante strijd verwikkeld met de overheid en beleidsmakers. De politie staat zo'n beetje elk half jaar op het Malieveld en nu neemt de brandweer het stokje weer over. Het salaris is niet toereikend, de tijden en dienstroosters zijn vermoeiend. En nu de pensioenleeftijd weer. 

Ik denk dan: foute beroepskeuze. Dat het zwaar werk is en niet wordt beloond als een directeur van een woningcorporatie is toch een bekend gegeven? 

Daarnaast kan ik nog wel 20 beroepen opnoemen waar er een behoorlijke aanslag wordt gepleegd op de fysieke toestand van de mens. Bouwvakkers, hoveniers, stratenmakers, marktkooplieden, vrachtwagenchauffeurs. Ik hoor ze feitelijk nooit klagen.

En om dan maar meteen de knuppel in het hoenderhok te gooien: het leven van een brandweerman kent natuurlijk ook gemakken. Je bent niet urenlang in de running en daarnaast mag je in de baas zijn tijd sporten om gezond en fit te blijven.

Buiten kijf staat mijn grote waardering voor brandweermensen en hulpverleners in het algemeen, maar ik zie je ze ook als stoere mannen en vrouwen die op hun 60e best nog wel een plekje in de tankautospuit kunnen opvullen tussen het jonge grut. Val niet van je voetstuk!

Martijn Mastenbroek

Uit de krant