Grote gele kwikstaart bezoekt tuin in Nootdorp (foto: Jan van der Sman)
Grote gele kwikstaart bezoekt tuin in Nootdorp (foto: Jan van der Sman)

Grote gele kwikstaart op bezoek

Actueel 889 keer gelezen

Half januari ziet Jan van der Sman een vogel in zijn tuin die hij niet eerder heeft gezien. Hij maakt van de ongewone gevederde gast een foto, die via de redactie bij mij komt.

Op de foto is een grote gele kwikstaart te zien. Opvallend voor deze soort zijn de heldergele veren aan het achterlijf en de lange staart. Die staart beweegt voortdurend op en neer, waarbij het hele achterlijf mee doet. De lichte keel en borst doen vermoeden dat de vogel vorig jaar uit het ei is gekropen. Het verenkleed van grote gele kwikstaarten is variabel, afhankelijk van jaargetijde, geslacht en leeftijd. In de wintermaanden zie ik ze regelmatig overvliegen in de omgeving van Pijnacker-Nootdorp. Ze zoeken hun voedsel doorgaans langs de waterkant. Je ziet ze bij sloten, bassins van tuinbouwbedrijven en ondiepe plassen op akkers of daken van grote gebouwen in steden.

Als ik aan Jan vraag of hij een grote tuin met een vijver heeft, antwoordt hij: "Ja dat klopt. Ik woon in een hoekhuis met best wel een grote tuin en ook een vijver. Het is niet zo'n grote vijver, maar wel één die vogels trekt. Ze komen vaak hun dorst lessen. De gele kwikstaart zat op mijn straatje en omdat wij de hele winter voer strooien komen er best veel soorten vogels onze tuin bezoeken. De gele kwikstaart zat ongeveer 5 minuten in de tuin, voldoende tijd om hem op de foto te zetten terwijl hij zat te eten van het voer wat op het straatje lag."

Dus inderdaad een grote tuin met vijver… vogels zijn vaak voorspelbaar. Jan heeft het trouwens over de gele kwikstaart, maar dat is een heel andere vogelsoort dan de grote gele kwikstaart! Naam en uiterlijk van deze twee vogelsoorten lijken enigszins op elkaar, maar hun levenswijze is totaal verschillend. De grote gele kwikstaart is een schaarse broedvogel langs snel stromende beken in het oosten van het land. In de winter zijn ze iets algemener in Nederland. Je kunt ze 's winters in vrijwel het hele land tegenkomen, maar sinds de eeuwwisseling zijn ze duidelijk talrijker in de omgeving van Den Haag dan elders in het land.

Gele kwikstaarten zijn daarentegen zomergasten, die voornamelijk in landbouwgebieden broeden. Sinds de aanleg van de Groenzoom is het aantal broedgevallen in onze gemeente toegenomen. Ze overwinteren in Afrika. Winterwaarnemingen van de gele kwikstaart zijn in Nederland extreem zeldzaam.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant