Avanti B1 op weg naar het NK in Enschede.
Avanti B1 op weg naar het NK in Enschede.

Avanti B1 naar NK na zinderende zaterdag

Sport 265 keer gelezen

Pijnacker – De korfbaljeugd van Avanti B1 zette zaterdag een voorlopige kroon op een enerverend zaalseizoen. Nadat in de ochtend de kampioenswedstrijd tegen Excelsior B1 nog in een teleurstellende remise was geëindigd, kon later op de dag als nog de titel worden gevierd. Al was daar wel een duel tussen twee concurrenten voor nodig.

Het team van de coaches Wijnand de Graaf en Vincent van Beek moest winnen van middenmoter Excelsior om niet afhankelijk te zijn van de andere titelpretendenten in de poule. Maar dat bleek met de eindstreep in zicht en een volle tribune in sporthal Emerald geen gemakkelijke opgave.

"Het legde veel druk op de spelers", moest Vincent van Beek lijdzaam toezien. Avanti kwam wel direct op een 2-0 voorsprong en hield lange tijd het initiatief, maar slaagde er niet in de Delftse opponent op grotere afstand te spelen. Van Beek: "We zagen de tijd wegtikken. Er werden verkeerde keuzes gemaakt en we wisten dat als we zelf niet zouden scoren, de kans groter werd dat er aan de andere kant een doelpunt viel."

Vingerling
Dat gebeurde en in de laatste minuut gaf het scorebord een desastreuze 10-11 tussenstand aan. Pas in de slotseconden schoot Reinier Vingerling met zijn vierde afstandstreffer Avanti als nog naast Excelsior, al wist op dat moment niemand wat de 11-11 eindstand nu precies betekende.

"De teleurstelling was groot en er waren tranen", beschrijft Van Beek de toestand van zijn ploeg, direct na het laatste fluitsignaal. Een onzekere middag volgde, die het team uiteindelijk naar Alphen aan de Rijn bracht, waar Tempo en Weidevogels het lot van Avanti in handen hadden.

Sterke poule
"Doordat Tempo die wedstrijd gelijk goed begon en niet meer in gevaar kwam, zag je de emoties binnen de ploeg volledig omdraaien." Tempo won met 21-17, waardoor Avanti alsnog de titel in de wacht sleepte. Al moest daarvoor wel het onderlinge resultaat met de Alphenaren de doorslag geven. De coach: "De nummers een tot en met vier lagen in deze sterke poule heel dicht bij elkaar. Daardoor hebben we er hard voor moeten werken, wat het gevoel van het kampioenschap alleen maar intenser maakt."

Met de titel op zak plaatste Avanti B1 zich voor het Nederlands Kampioenschap zaalkorfbal voor districtsteams, zaterdag 19 maart in Enschede. Veel zal daar, volgens Van Beek, afhangen van de vorm van de dag. "Hoe we uit de bus komen en wat we in de eerste wedstrijd doen." Zijn ploeg heeft wat dat aan gaat geen beste ervaring. Vorig jaar, nog als Avanti C1, arriveerde een bus naar het NK in Assen te laat in Pijnacker, waardoor de ploeg te laat op stoom kwam om nog een rol van betekenis te spelen. "Maar toen hoefden we er in de competitie niet echt voor te werken. Dat is nu wel anders en die strijdbaarheid hopen we door te trekken naar het NK."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant