Afbeelding

RYCK WIL ZELF RISICO NEMEN

Actueel 48 keer gelezen

BREKEND - Ryck is bereid om het exploitatierisico op zich te nemen. Dat schrijft Jørgen van Rijn van Afval Loont. Lees hier de brief die zojuist is verzonden aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad zou donderdag beslissen of Ryck wel of niet moet doorgaan, maar kort voor de vergadering bleek dat er grote onduidelijkheid was over de vraag of Avalex daarbij het financiële risico draagt of de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Wethouder Oudhof overleefde een motie van wantrouwen en schrijft nu in een brief aan de raad dat hij mocht aannemen dat het risico voor Avalex was. Terwijl er op het gemeentekantoor nog steeds koortsachtig vergaderd wordt en de informatie maar minimaal naar buiten komt, zijn er toch weer een aantal opmerkelijke zaken te melden.

Zo is er vanmorgen met het dagelijks bestuur van Avalex vergaderd over de vraag wie nu het exploitatierisico draagt van het project Afval Loont van Ryk, de gemeente Pijnacker-Nootdorp of Avalex. De uitkomst hiervan is nog niet bekend. Wel is inmiddels bekend dat er een extra ingelaste vergadering van start gegaan is van de Pijnackerse wethouders en de burgemeester. Hierin zal een standpunt van het college bepaald worden dat gecommuniceerd zal gaan worden aan alle fractievoorzitters ter voorbereiding van het debat in de gemeenteraad van dinsdag 4 december.

Grootste verrassing van vandaag is de mail van Ryck-directeur Jørgen van Rijn aan alle raadsleden. Ryck is bereid het gehele exploitatierisico over te nemen, mits Ryck zelf de regie krijgt over de inkomsten en uitgaven van het project. Van Rijn schrijft dat Ryck wèl bereid is, in tegenstelling tot de gemeente of Avalex, om tegen een fixed price (288.000 euro) door te gaan en het risico van overschrijdingen op zich te nemen.

Het lijkt erop dat Jørgen van Rijn alles in het werk wil stellen om zijn project door te laten gaan. Hij geeft echter geen garanties of de doelstelling om meer dan 65 procent afval gescheiden op te halen haalbaar is. Hij stelt alleen dat die doelstelling dan dichterbij komt. Jørgen van Rijn wilde destijds geen inzage geven in zijn ondernemersplan omdat hij dat niet ter zake doende vond in antwoord op de vraag van Jef Burger van de LPN tijdens een debat.

De verwachting is dat er later vandaag nog meer nieuws naar buiten komt. Dus check de updates. Dinsdag vindt er een spoeddebat plaats over de kwestie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant