Afbeelding

Raadsel rondom kwekerij 'Swart'

Actueel 227 keer gelezen

Pijnacker - In het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek van Pijnacker kunt je vanaf vandaag de tentoonstelling ‘Tuinbouw en Veiling’ bezoeken.

Bovendien wordt op 6 september in de bibliotheek door het HGOP een avond georganiseerd over de geschiedenis van de tuinbouw en veiling in Pijnacker.

Hulp gevraagd
In het Historisch Informatie Punt is veel kennis over de geschiedenis van het dorp aanwezig. "Maar soms staan ook wij voor raadsels", zegt Mieke van der Kuij. "Wie kan ons iets vertellen over een bedrijf dat rond 1910 in Pijnacker was gevestigd. Het bedrijf heet J.C. Swart, boomkwekerij ‘Terra Nigra’" Wie het antwoord weet kan bellen met Mieke van der Kuij 015-3694662 of mailen naar mvanderkuij@tiscali.nl.

Het begin
Bij de aanvang van de 20e eeuw werd in Pijnacker hoofdzakelijk landbouw uitgeoefend. Tuinbouw was er slechts kleinschalig in de vorm van moestuinen, totdat op de zwarte gronden de eerste tuinbouwbedrijven verrezen, in hoofdzaak tussen Pijnacker en Zoetermeer. Wel al waren er oude tuinbouwbedrijven langs de Pijnackerseweg. (De latere Delftsestraatweg.) Daar kon je onder andere druivenmuren zien. De producten werden geveild in Berkel, Delft en Rotterdam.

Vanaf 1910 komen we tuinbouw tegen op de kleigronden onder andere langs de Overgauwseweg. Rond die tijd werd het plan opgevat een eigen veiling op te richten. Dit resulteerde in de eerste ledenvergadering van de ‘Coöperatieve Groentenveilingvereniging Pijnacker en Omstreken G.A.’ in 1915.

Tuinbouw en veiling hebben altijd een heel belangrijke rol gespeeld in het Pijnackerse leven. Terecht wordt vaak opgemerkt: “Zeg je Pijnacker, zeg je tuinbouw“. Helaas hebben we in de tachtiger jaren afscheid moeten nemen van de veiling. Je zult in het HIP veel terugvinden over de tuinbouw in Pijnacker en de bewogen geschiedenis van de aldaar eens grote veiling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant