Afbeelding

Open brief over baggerdepot Dobbeplas

Actueel 132 keer gelezen

Gerard de Hoog luidt in een open brief, namens de Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (NMP), de noodklok over werkzaamheden in en om de Dobbeplas.

De Hoog roept op tot zorgvuldigheid in het gebied en bij het signaleren van misstanden aan de bel te trekken om zo “desnoods de werkzaamheden stil kunnen laten leggen”, laat hij weten. Overigens sprak een groep hondenbezitters deze week al hun verontwaardiging uit over de werkzaamheden, bomenkap en hierdoor een half onbereikbaar en met baggertroep ondergelopen hondenbos achterlatend. Lees hier de brief van Gerard de Hoog:

Het HHS delfland is enige weken geleden begonnen met voorbereidende werkzaamheden om de Dobbeplas uit te baggeren en de waterhuishouding te verbeteren. Toen NMP enige maanden geleden van dit plan hoorde via de gemeente Pijnacker hebben wij onze twijfels geuit of dit wel haalbaar zou zijn voor het broedseizoen.

Wij hebben toen aangegeven dat de werkzaamheden voor 1 april klaar moesten zijn omdat er anders problemen met het broedseizoen van vogels en de paartijd van amfibieën zou zijn. HHS heeft de werkzaamheden ondanks onze bedenkingen doorgezet. Vorige week is er een bosperceel van een paar duizend vierkante meter gekapt om plaats te maken voor een baggerdepot.

Volgens Cor Pater, projectleider voor dit project van HHS, is er vooraf controle geweest op broedende vogels, nesten en vleermuizen. Hij zou mij het rapport hiervan toesturen. Op mijn vraag hoe het zit met de broedvogels in de rietkragen antwoordde hij dat er een paar weken geleden een inventarisatie geweest is van de rietkragen en dat er toen niets zat, waarop toestemming is gegeven om te beginnen. Hij kon niet aangeven hoe er gehandeld gaat worden als er later wel broedvogels in de rietkragen zitten.

Ik vond op internet een Notitie van bevindingen veldbezoek Dobbeplas van 8 september 2011 van Waardenburg waarin onder andere wordt aangegeven dat er tussen maart en september niet gebaggerd mag worden.

Al met al zijn er bij onze vereniging grote zorgen over hoe het HHS met de natuurbelangen omgaat. Wij hebben dit al gemeld bij het Regionaal milieuteam (RMT) maar krijgen niet de indruk dat die direct actie gaan ondernemen. Bij gemeente Pijnacker-Nootdorp moet men eerst uitzoeken of ze wel bevoegd zijn hier handhavend op te treden.

Onze vraag aan collega verenigingen; kunnen jullie ons ondersteunen om te zorgen dat HHS voldoende rekening met natuur houdt en indien zij dit niet doen ons concrete voorbeelden geven van misstanden, zodat we desnoods de werkzaamheden stil kunnen laten leggen.

Gerard de Hoog, namens het NMP bestuur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant