Grondprijzen en verplaatsing manege

Actueel 31 keer gelezen

Pijnacker - In de commissie Ruimte & Wijken stonden onlangs veel ‘aardse’ zaken op de agenda. Naast de nieuwe nota Grondprijzen heeft de uitplaatsing van manege/rijvereniging Het Blauw Gele Vendel een hoop voeten in de aarde.

Inspreker Danny Hijdra, namens Het Blauw Gele Vendel, benadrukte via het spreekrecht voor het publiek nog maar eens dat de vereniging niet om uitplaatsing gevraagd heeft, maar wel bereid is om medewerking te verlenen aan een verantwoorde samenwerking. Tenslotte moet de vereniging een andere plek zoeken als gevolg van de ontwikkeling van Ackerswoude. Samenwerking met andere partijen dan de gemeente heeft Het Blauw Gele Vendel al gevonden in vorm van een eventueel nieuw op te zetten kinderboerderij. Ook heeft de vereniging al verkennende gesprekken gevoerd met kinderopvang Zon uit Delfgauw voor naschoolse opvang. Verder stelde Hijdra de commissie gerust dat de financiële positie van de vereniging sterk genoeg is om de extra eisen en wensen aan de nieuwe locatie zelf te kunnen bekostigen. Een voorwaarde van de gemeente bij de keuze voor ‘nieuw voor oud’. Ook over de locaties is nagedacht en de voorkeuren van Het Blauw Gele Vendel gaan uit naar De Oude Polder of de Boezemvaart. De Boezemvaart is mede door de huidige verkeersituatie ter plaatse, de duurste variant van de twee. De overige locaties hadden niet de voorkeur van de vereniging omdat, ondanks de soms prachtige plekjes in de gemeente, ze te ver bij hun leden vandaan liggen.

Toch is de locatiekeuze deze avond niet aan de orde. Wethouder Van der Kraan benadrukt nog maar eens dat het om de principekeuze over de wijze van uitplaatsen gaat. Knelpunt bij deze keuze is de manier van vergelijken van uitplaatsingen. Het Blauw Gele Vendel is geen commerciële rijvereniging, maar daarmee wel heel laagdrempelig en toegankelijk. Lastenvergelijking met andere verenigingen die zijn uitgeplaatst is daarom lastig gebleken. CDA zag meer heil in de optie schadeloosstelling Plus, maar maakte daarmee wel de tongen los over hoe hoog die Plus dan wel mag worden. De discussie zal zich verder voortzetten in de Raadsvergadering later deze maand. Het huurcontract van de vereniging met de gemeente loopt af in 2033, de beslissing over uitplaatsen moet voor 2014 genomen worden, maar is misschien helemaal niet nodig geweest als Ackerswoude niet gebouwd zou gaan worden.

‘Flexibele grondprijzen’

De nota grondprijzen liet geïndexeerde grondprijzen zien waarmee de grondprijzen weer gelijk getrokken zijn met vergelijkbare gemeenten. Het lijkt alleen een technische wijziging te zijn om weer marktconform te worden, maar wethouder Hans de Jong, die in de gemeente op de portemonnee past, stelt de commissieleden gerust door uit te leggen dat: “de marges voldoende ruimte bieden om de ontwikkelingen op de huizenmarkt te kunnen blijven volgen”

‘Saaie verlenging’

Het verlengde weggedeelte van de Nieuwkoopseweg wat aansluiting geeft op de Hofweg heeft deze avond de weinig inspirerende naam ‘Verlengde Nieuwkoopseweg’ gekregen. Dit besluit zal in de Raad nog bekrachtigd worden.

Hoe omgaan met uitplaatsing verenigingen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant